„Искаме бъдеще“

Петъчните протести на учениците по цял свят, вдъхновени от шведската климатична активистка Грета Тунберг, от известно време протичат и в България. Ето какво видя Дара Сапунджиева, ученичка от Американския колеж в София, от мястото на събитието на последния протест в столицата.

 

На 29 ноември бе поставено началото на четвъртата глобална климатична стачка за борба срещу глобалното затопляне. Протест на ученици се проведе и в София, като събирането започна пред Националния дворец на културата, продължи по булевард „Витоша“ и стигна до Министерския съвет, където демонстрантите продължиха с привизивите си за спасението на планетата.

 

sCOOL Media ви среща с представители на  “Борба за Съществуване” България и “Петъци за Бъдеще” България, които работят заедно и разпространяват посланието за обръщане на повече внимание към глобалните климатични проблемите. И двете организации настояват за обявяване на национално извънредно положение за климата от правителство. Те също искат да се проведе национална осведомителна кампания в училищата и медиите, и преминаване към децентрализирана енергийна система, базирана на 100% възобновяема енергия до 2035 година.

Един от най-активните доброволци по време на протеста бе единадесетокласничката Яна Пеева от Американския колеж в София, която присъства на шествието заедно със свои съученици и учители, които също застават зад каузата.

 

Тя сподели пред sCOOL Media, че още от съвсем малка е развила любов и уважение към природата и заедно със семейството си се опитва да живее възможно най-екологично. “Все повече и повече се убеждавах, че не е достатъчно само да си говорим на вечеря, а че е време да се вземат мерки. Но вече наистина няма време. Опазването на Земята такава, каквато е сега, не е само важна кауза, а абсолютна необходимост”, казва тя.

Запитана дали се притеснява, че организацията и участието в стачките може да доведат до изключването ѝ от училище, тя отговори положителн. “Да, определено! Особено, след като моето училище не желае да бъде свързано с протестна дейност. Или поне аз останах с това чувство. Но ако ролята на училището е да ни подготви за бъдещето, то ние трябва да си подсигурим такова”. Освен че младата активистка посещава петъчните стачки, тя също така е и основава училищния клуб “Fridays For Future”,с който иска да помага с малки, но сигурни стъпки за бъдещето на планетата.

 

На шествието присъстваха хора и от различни националности, които подкрепят каузата независимо от държавата или разстоянието помежду им. То завърши под прозорците на Министерския съвет, където демонстрантите заявиха своите искания и обсъдиха и какво са постигнали от началото на глобалните петъчни стачки.

Много от изявилите желание да споделят какво мислят по въпроса с климатичната катастрофа по време на скандиранията бяха именно учениците. Такава е и дванадесетокласничката Яна Бенева от Национален учебен комплекс по култура: “Реших да се включвам в протестите, защото проблемът е, че много от хората дори не се замислят, че чрез много от дейностите си, че те вредят на планетата. Исках да разберат за тежките последствия – изчезване на животински видове, глобално  затопляне, глад в изостаналите страни, загуба на ресурси”, споделя тя. “Голяма промяна би могла да се  постигне, ако се започне с бавни стъпки към икономика с други цели и може би, ако се потърси друг начин на управление, който да подхожда с уважение към ресурсите, дадени му от природата.”

 

Към края на протеста, активистите се присъединиха към протеста ‘Петък без кожи” организирано от организацията “Кажи”, които упорито се противопоставят на жестокостта към животните и настояват за незабавна забрана на фермите за кожи.

По думите на организаторите петъчните стачки ще продължат докато правителството не вземе незабавни мерки, които да предотвратят увеличаването на температурите на глобално ниво с критичните 1,5 градуса – ниво, което климатолози смятат за критично за поддържането на нормален живот на планетата. Активистите няма да спрат да призовават хората да загърбят за малко различията си и да обърнат поглед към единствения проблем, който обединява всички човешки същества по света – да опазят планетата ни от климатичен катаклизъм.

Дара

Дара

Здравейте! Казвам се Дара Сапунджиева и съм възпитаничка на Американския колеж в София. Откакто придобих повече опит и увереност в областта на творческото и критичното писане, вече знам, че моето бъдещо пребиваване ще бъде свързано със света на журналистиката и медийната света. Също така, смелостта, която придобих, докато работех върху своите медийни проекти, стана неразделна част от моя характер, а постоянното даване на гласност върху проблемите на обществото и света се превърна в движеща сила в моя живот.
Дара