Образование по света или у нас – накъде поемат учениците след XII клас

В този материал на Мария Обретенова, дванадесетокласничка от Английската езикова гимназия ,,Гео Милев“, гр.Русе, ще покаже три перспективи за висшето образование в България и чужбина, както и за това какво мотивира младите хора да кандидатстват в определени страни или университети.

 

За всеки дванадесетокласник последната година училищно обучение е огромно значение не само заради задължителните зрелостни изпити, определящи до голяма степен оценката, която ще бъде вписана в дипломата, а и заради още една дилема, пред която са поставени учениците – къде да продължат образованието си.

 

Все повече абитуриенти, които се съмняват в качеството на висшето образование у нас и във възможностите за реализация след завършването избират чужди университети заради надеждите за по-добро обучение, което на свой ред да доведе до по-високо заплащане.

 

За да разбере какво мислят българските зрелостници по тези належащи въпроси, sCOOL Media интервюира три настоящи, бивши и бъдещи абитуриентки от Русе, които да споделят впечатленията (а в два от случаите – и очакванията) си от висшето образование в България и чужбина.

 

Цвета Йорданова завърши русенската Английска гимназия ,,Гео Милев‘‘ тази година и на есен ѝ предстои да бъде студентка.

 

,,Избрах да изучавам Международен бизнес, Банкиране и Финанси в Румънско-американския университет в Букурещ. Една от основните причини, поради която се ориентирах да уча в Румъния е, че образованието дава много възможности за бъдеща реализация в различни сфери. Освен това, дипломите са международно признати‘‘, споделя Цвета.

 

Тя казва и че изучаването на румънския език като още един чужд език би ѝ било полезно, а фактът, че Букурещ се намира близо до родния ѝ град Русе е още едно предимство.

 

,,Що се отнася до нивото на висшите учебни заведения в България и в чужбина, смятам, че и на двете места има много добри университети, предлагащи добра реализация. За мен най-важно е към какво се стреми един човек и какво би искал да постигне, оттам вече всеки сам определя по кой път да поеме и къде иска да продължи учи‘‘, казва още тя. На въпроса дали би се завърнала в България след завършване на висшето си образование, Цвета споделя, че все още не е решила.

 

Елина Лазарова също е бивша възпитаничка на Английската гимназия в Русе, като завършва преди четири години. Сега тя учи дентална медицина във Варна.

 

,,Избрах да уча в България, защото конкретно по моята специалност държавата предлага висококачествена подготовка и голям спектър от съвременни познания. Важен фактор беше и достъпността на образованието‘‘, казва Елина. Когато я попитах дали тук би получила желаната реализация, тя бе категорична: ,,Със сигурност смятам, че за млади лекари по дентална медицина има достатъчно поле за изява, стига човек да бъде амбициран и трудолюбив.‘‘

 

Елина споделя още, че на този етап от време не смята да заминава в чужбина.

 

Ирена Черкезова учи в Математическа гимназия ,,Баба Тонка‘‘ в Русе и тази есен ще прекрачи училищния праг като дванадесетокласничка. Сега пред нея стои нелекият избор къде би искала да продължи своето образование.

 

,,Към момента планирам да уча Генетика или Молекулярна биология, като в зависимост от категоричния ми избор, ще реша дали това да се случи в България или извън нея, тъй като за жалост у нас в никое висше учебно заведение не се изучава Генетика‘‘, казва Ирена. Въпреки това тя смята, че за специалностите, от които се интересува в България, обучението е добро и заявява, че ,,би било най-добре да уча в родната си държава.‘‘

 

Ирена споделя, че ако избере да продължи образованието си у нас, определено би специализирала в чужбина, тъй като по този начин би обменила много опит и контакти. ,,Мисля, че за професията, която съм си избрала, заплащането в чужбина е по-добро. Но е трудно отсега да кажа със сигурност къде ще се установя след завършване на висшето си образование. Определено обаче смятам, че е най-хубаво човек да живее в родината си, стига да има условия за това.‘‘, добавя Ирена.

 

Въпреки трудната задача на зрелостниците, влияеща пряко на тяхното бъдеще, става ясно, че приоритетите на повечето бъдещи студенти са качествено образование, кариерна реализация, възможности за развитие и добро заплащане. И когато една държава и университетите ѝ предлагат подобни възможности, тогава тя ще посреща все повече и повече млади хора.