Александър Сано: Ценя свободата, щастието, достойнството си и обичам хората

Александър Сано няма нужда от представяне. Той е един от най-разпознаваемите актьори в българското кино и театър. Участвал е във филми като „Под прикритие“ и „Революция Z“. В ранните си години започва да учи политология в СУ, но бързо осъзнава, че мястото му е в НАТФИЗ. Описва себе си като щастлив човек, който постига целите си. Освен на родна земя, артистът се изявява и на международната сцена с участието си във филмите „Гомора“, „Лазар“, „Кербала“ и др. Поредното му призвание е от тазгодишните награди „Nova подкрепя българските филми“, където зрителите го определиха за любим кино актьор. Какво каза Александър Сано пред Кристиян Юлзари от Английската езикова гимназия „Гео Милев“ специално за sCOOL Media, може да видите по-долу:

 

Разкажете ни, малко повече за най-новия Ви филм, „Диви и щастливи“.

„Диви и щастливи“ е изключително забавна екшън комедия, в която с много хумор и романтика се говори за мечтите, приятелството и за правото да отстояваш щастието си. Един филм, чиято история и ярки герои ще ви поведат към истинско приключение, а картината, звука и музиката към него ще ви дадат усещането за холивудски филм от най-високо ниво.

 

Каква е вашата роля във филма?

Изпълнявам ролята на инспектор Донев, който е прецизен в професията си на полицай, както и във всяко едно отношение. Той е служител, който за първи път допуска пропуски, подценявайки две най-обикновени момичета.

 

Филмът е сниман на различни локации, в няколко български града, сред които Велико Търново, Русе, Варна и София. Колко време Ви отне направата на филма?

Действието във филма се развива между пътя София-Велико Търново-Русе-Варна. Снимахме в три снимачни периода. Заснемането, пост продукцията и финалната реализация на филма ни отнеха около година и половина и труда на екип от сто души. Трийсетте снимачни дни бяха една непрестанна забава. Работихме, дори и в тежки условия, но винаги имахме настроение и усмивка, което определено се отрази на крайния продукт. Всичко беше като по часовник, което е истинско щастие за един продуцент. Това направи филма възможен и накара всички всички ни да се трудим със сърце и душа.

 

В трейлъра на филма видяхме много екстремни сцени. Използвахте ли професионални каскадьори за тях или участвахте лично?

Да, за пръв път в българското кино има екшън от такова ниво. Някои от каскадите ги изпълнявах сам, но за по-опасните ситуации използвахме професионалистите Калин Керин и Тея Маркова, които са сред най-добрите в света. Калин Керин, например, е личен дубльор на Райън Рейнолдс, а вече и на мен (смее се).  Всички хора в проекта са нечовешки професионалисти. И ще видите филм, какъвто в България не е правен досега.

 

Трудно ли се прави кино в България?

Не мога да отговоря за цялото родно кинопроизводство. На нас не ни беше трудно, по простата причина, че в екипа нямаше нито един случаен човек! Всички до един са безкомпромисни професионалисти с опит в киното, минимум 10 години. Дори за четирима от тях това беше първи български филм. До този момент бяха работили само по чужди високобюджетни продукции. Относно подкрепата, получихме достатъчно много такава, първо от Общините Варна, Велико Търново, Русе и София, а после и от много и сериозни компании в бизнеса.

 

Филмът засяга темите за приятелството и любовта. Какво място заемат приятелството и любовта във Вашият живот?

Ще трябва да прозвуча клиширано, но тези две неща са основното и най-важно в живота ми.

 

Имало ли е момент, в който сте искал да се откажете от актьорската професия?

Никога не съм имал трудни моменти в професията си. И никога не съм си и помислял, че ще се занимавам с нещо друго. Харесвам актьорската професия, заради възможността, дори и за малко на екран или сцена да бъдеш някой друг. Това си е един вид здравословна шизофрения. Ако се откажа един ден, то това ще е просто защото нямам какво повече да дам в тази сфера, или ако случайно, ужасно ми доскучае.

 

Кой е върхът в кариерата Ви, до момента?

Той не е един. В различни етапи съм стъпвал на различни върхове. Едни от най-запомнящите се мои роли са били в „Под Прикритие“ и „Гомора“, а в момента моят връх се нарича „Диви и щастливи“!

 

Какво е мотото Ви в живота?

Нямам конкретно мото. Да имам такова, означава да движа живота си в определени граници. Ценя свободата, щастието, достойнството си и обичам хората. Това е!

Кристиян

Кристиян

Казвам се Кристиян Юлзари и съм ученик в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ Русе. Пиша материали за sCOOL Media от една година. Още от малък съм много любопитен и любознателен. За мен журналистиката е страст и огромно удоволствие. Това е трибуна, която има силата да променя. Вярвам, че младото поколение можем да променим медийната ситуация в България и да върнем престижа на журналистическата професия.
Кристиян