Австралия между пожарите и фалшивите новини

През последните месеци Австралия е обгърната от опустошителни пожари, а социалните мрежи буквално преливат от снимки на обгорели животни и хаштагове с послания като #PrayForAustralia или #BushfireAustralia. Но някъде между призивите за помощ и ужасяващите кадри се родиха спекулативни новини и твърдения. Кристиян Юлзари от русенската Английска езикова гимназия „Гео Милев“ разказва. 

 

След като новината за големите мащаби на пожарите в Австралия обиколи почти всички световни медии, се появиха „кампании“, набиращи средства за помощ при овладяването на разразилата се стихия. За немалка част от тях обаче е неясно кой е техния създател и за какво ще бъдат оползотворени даренията. 

 

“Тази страница не е оторизирана от „Port Macquarie Koala Hospital“. Тя е направена от случаен човек, който иска да събере пари, без знанието на лечебното заведение, където би трябвало да направи даренията“, показва проверка на MailOnline, свързана с една от придобилите популярност кампании.

 

Друга новина, която се появи в медийното пространство е, че властите в Австралия са арестували 183 човека, заради умишлени палежи, а в действителност само 24 души са обвинени за настоящите пожари, цитира „The Telegraph“. Данните наброяващи 183 човека обаче обхващат периода за цялата изминала година, не всички са свръзани с предизвикването на горски пожари и не всеки от арестуваните е получил присъда.

 

Фалшиви новини имаше и в обратната посока – преувеличаване на ефектите от пожарите. В мрежата се появиха снимки, твърдящи, че са „напрвавени“ от космоса, в които се виждат застрашителните мащаби на пожарите. Първоначално снимката бе приета за достоверна и бе показана в новинарските емисии, но след това се изясни, че въпросното изображение, приписвано на НАСА, е било манипулирано, за да предизвика по-силна обществена реакция.

 

<blockquote class=“twitter-tweet“><p lang=“en“ dir=“ltr“>ok so the latest Bad Bushfires Map doing the rounds makes the mistake of re-rendering grids from the FIRMS map into a heat map, instead of using points and scaling correctly <a href=“https://t.co/hDpWpzhOYi“>pic.twitter.com/hDpWpzhOYi</a></p>&mdash; Nick Evershed (@NickEvershed) <a href=“https://twitter.com/NickEvershed/status/1213982781623033856?ref_src=twsrc%5Etfw“>January 6, 2020</a></blockquote> <script async src=“https://platform.twitter.com/widgets.js“ charset=“utf-8″></script>

 

Каква е реалността?

 

В действителност пожарите, бушуващи на австралийския континент са големи, но не и най-големите разразявали се някога. „Изчислено е, че около 10.7 милиона хектара  в Австралия са били в пламъци през този сезон. Във всеки един щат на Австралия е имало пожари, но тези в Нов Южен Уелс, източна Австралия и Виктория са били най-опустошителни.“, отбелязва в писмо до sCOOL Media, Стюарт Бланч, мениджър на WWF – Australia. От организацията не са предполагали, че тази година горещите вълни ще бъдат толкова интензивни. 

 

Според Бланч за целия период, от началото на стихията досега, 1,25 милиарда животни са загубили живота си. В тази бройка влизат специфични за региона видове и такива, които са застрашени от изчезвани. Това са кенгура, коали, wallabies, планински пигмеи опосум, дългокрак потору и др.

 

„За много от горите ще са нужни десетилетия, за да възвърнат предишния си облик, а някои никога няма да възстановят предишното си състояние. На първо място, сега трябва да защитим оцелелите дървета и да посадим нови, за да възстановим натуралния хабитат“, казва още той. 

 

За да се случи това WWF – Australia направи кампания, със средствата, от която да могат да бъдат възстановени щетите за фауната, нанесени от стихията. „През последните дни сме събрали почти 1 милион долара за незабавна помощ, грижа и възстановяване…“, допълват от WWF.

 

Стюарт Бланч заяви, че след като всички пожари са потушени, ще се опитат  да възстановят домовете на пострадалите коали, посредством план за засаждане на 2 милиарда дървета до 2030 година.

 

Стихия като тази в Австралия е ежедневие, а природата отчаяно сигнализира, че времето за промяна е дошло и то е тук и сега! И докато някои споделят ужасяващи кадри и се молят за дъжд, той заваля, но подобни инциденти ще зачестяват все повече, заплашвайки екологичното равновесие на планетата Земя.

Кристиян

Кристиян

Казвам се Кристиян Юлзари и съм ученик в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ Русе. Пиша материали за sCOOL Media от една година. Още от малък съм много любопитен и любознателен. За мен журналистиката е страст и огромно удоволствие. Това е трибуна, която има силата да променя. Вярвам, че младото поколение можем да променим медийната ситуация в България и да върнем престижа на журналистическата професия.
Кристиян