Детска болница в България – сбъдната мечта или кошмар наяве?

За перспективата България да изгради морално остаряла болница за специализирано лечение на деца разказва Кристиян Юлзари от Английската езикова гимназия „Гео Милев“ в гр. Русе. 

 

България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага със специализирана детска болница, която да обединява всички нужни отделения и специалисти на едно място. В края на 2018 г., след дълги години на бездействие и множество писма от граждански организации, правителството реши, че в България e нужно да има специализирана педиатрична болница. Когато се разбра, обаче, че за строежа ѝ ще бъде използвано изоставено строително скеле на повече от 40 години, това предизвика притеснения сред обществото. Неяснотите около издръжливостта и пригодността на съществуващата конструкция да предостави всичко необходимо за лечението на най-малките пациенти притеснява родители, лекари и неправителствени организации.

 

Министерството на здравеопазването (МЗ) състави работна група и назначи проверка на съществуващия строеж, разположен в двора на Александровска болница. След извършеното обследване бе обявено, че не са констатирани структурни дефекти. От Камарата на архитектите в България се противопоставиха на това становище и подадоха жалба в съда, като поискаха нова и независима експертиза. Искането им беше отхвърлено с обяснението, че подобни действия само ще забавят изграждането на лечебното заведение.

 

От инициативен комитет „За истинска детска болница“ заявиха, че след възобновяването на проекта през 2018 г. са възникнали много въпроси, които не намират своя отговор. „Днес решението в Детска болница да се превърне изоставен строеж в комплекса на Александровска болница е решение да направим болницата, която са си представяли лекарите и архитектите преди 40 години“, споделят от организацията.

 

sCOOL Media изпрати запитване за коментар към МЗ, но оттам не бе получен отговор. От прессъобщение на здравното ведомство, става ясно, че на 2-ри април е подписан договор за изграждане на Национална детска болница с фирма ДЗЗД „Детско здраве“. Сделката е на стойност 77 839 442.89 лева без ДДС. Този акт възмути мнозина, тъй като сключването на споразумението се е случило по време на извънредното положение, заради COVID-19. Разгневени от непрозрачната и сключена „на тъмно“ сделка, граждани поискаха оставката на министър Ананиев. Недоволстващите искат незабавно спиране на процедурата за строеж, събаряне на съществуващото скеле и обявяване на нова обществена поръчка.

 

Мария Брестничка е един от поддръжниците на инициативата „За истинска детска болница“. Тя сподели, че многократно са повдигали въпроса, относно годността на съществуващата постройка, но не са получавали конкретни отговори от МЗ. „Отвореното писмо, което изпратихме, събра над 11 500 хора и организации, но едва, когато протестирахме пред Министерството на здравеопазването получихме покана за среща.“ Най-големите опасения на Мария Брестничка са, че, ако всичко продължава така, държавата ще похарчи милиони левове от държавния бюджет за болница, която е компромис със здравето на децата на България.

Брестничка обясни, че понеже в съществуващата постройка няма място за всички необходими отделения и помещения, някои от тях ще липсват. Такива са детската ортопедия и травматология, детска гинекология и лъчетерапия. Това означава, че отново десетки родители и деца ще бъдат принудени да се разхождат от болница в болница. От чертежите на бъдещата сграда, публикувани на сайта на МЗ, става ясно, че пациентите ще бъдат настанявани по няколко в стая, без собствен санитарен възел. Освен тези недостатъци, няма изисквания за аварийно електрозахранване, което е изключително важно при евентуална авария или природно бедствие. „На една крачка сме от това правителството да похарчи 95 милиона лева за болница от миналото“, споделя Мария Брестничка.

 

Създаването на модерна и технологична болница изисква модерна концепция. В развитите европейски държави, освен технологическите специфики се анализира взаимодействието между различните отделения и психосоциалните потребности на работниците и пациентите. В българския контекст, към настоящият проект не са спазени дори основни изисквания на модерната медицина като височината на операционните зали. По стандарт те трябва да са високи най-малко 3,30 м., но препоръчителната височина е 3,50 м. За съпоставка, височината на всички помещения в строежа е 3,05 м. Липсва и анализ на нуждите както на пациенти, така и на лекари.

 

Много хора се питат защо съществуващата сграда не бъде съборена и построена на ново. Според устройствения план на София, в района на изоставения строеж не се предвижда строителство с височина повече от пет етажа. Ако се стартира промяна в плана, тя ще отнеме поне две години. Друг вариант е избор на нов терен, но отчуждавеното му също би удължило строителството. От медицинска гледна точка настоящото местоположение е идеално, поради близостта си до най-големите софийски болници – Александровска, Пирогов, Св. Иван Рилски, Св. Екатерина, ВМА и Майчин дом.

 

От „За истинска детска болница“ смятат, че най-добрия начин за изграждането на болницата е като се вземат предвид нуждите както на лекарите, така и на децата. „Няма как да правим нещо за някого, без да го питаме как се чувства и какво мисли. Никой не знае по-добре от едно дете от какво има нужда то.“, споделя Мария Брестничка.

 

Последният, но не и по важност, проблем, е свързан с липсата на медицински кадри, които са в трудоспособна възраст. По данни на НСИ, в София работят общо 298 педиатри като по-голямата част от тях са в напреднала възраст. Това е друг аспект, който също трябва да бъде разгледан и незабавно решен, тъй като, дори и да бъде построена модерна детска болница, в близко бъдеще може да няма лекари, които да работят и лекуват децата на България.

 

Как гражданите си представят бъдещата Детска болница?

  • Многофункционална сграда с модерна апаратура и най-добрите специалисти;
  • Разположена в зелена среда;
  • Условия за указване на подкрепа на родителите и децата;
  • Самостоятелни стаи, с обособено легло за родител;
  • Пространство за игра и учене;
  • Авиационна площадка за спешни случаи;
  • Голям паркинг;
Кристиян

Кристиян

Казвам се Кристиян Юлзари и съм ученик в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ Русе. Пиша материали за sCOOL Media от една година. Още от малък съм много любопитен и любознателен. За мен журналистиката е страст и огромно удоволствие. Това е трибуна, която има силата да променя. Вярвам, че младото поколение можем да променим медийната ситуация в България и да върнем престижа на журналистическата професия.
Кристиян