„Делфините“, които помагат на хората в нужда на сушата

Катерина Пламенова, 17-годишна ученичка от Първа езикова гимназия във Варна, ни разказва за местните доброволци от благотворителната организация PTPI „Делфините“, които са нейните герои, за които си заслужава да знаем.

 

Човешката доброта и отдаденост са едни от най-важните характеристики, които едно развиващо се общество трябва да притежава, за да постигне едно по-щастливо общо бъдеще. Доказателство за това са малките герои от благотворителната организация PTPI „Делфините“, които са активни участници в голям брой инициативи, с които помагат на хора в нужда. С множеството си организирани благотворителни изяви те подаряват усмивки на малки и големи с всяка изминала година, а тяхната всеотдайност към обществените каузи не остава незабелязани за дълго.

 

През февруари тази година Делфините дариха легла и матраци на дома за стари хора „Гергана“, през юни взеха участие в облагородяването на междублоковото пространство в кв. Владислав Варненчик, подкрепени от фондация „Гея“, в разгара на лятото организираха, вече за втори път, летен благотворителен фестивал „Долфиленд“, а през септември се включиха в най-мащабното събиране на пластмасови капачки в град Варна.

 

Това е само една малка част от многобройните каузи, с които Делфините са спомогнали за изграждането на едно по-щастливо и по-силно общество. Но кой се крие всъщност зад маската на героя? Кое превръща обикновения човек в герой за своето съвремие и как изглежда героизма, погледнат през призмата на нашия свят? На тези въпроси ще ни отговорят Йоана Илиева- президент на PTPI „Делфините“ и Карина Карагьоз – специалист „Връзки с обществеността“ на организацията. Двете са ученички от Варна, които имат вяра в доброто.

 

Как разбра за делфините и кое те привлече към организацията?

Йоана Илиева: За първи път видях делфините, когато продаваха картички за благотворителност по време на една коледна кампания. Стана ми интересно за кого събират средства, кои са те , защо го правят. След това започнах да следя страницата PTPI the Dolphins във Фейсбук и все повече се влюбвах в кампаниите, които правят. Отидох на отворената им среща за нови членове и от този момент започна делфинскоро ми приключение.

 

От кога си част от екипа на Делфините?

Карина Карагьоз: Вече съм част от организацията PTPI “Делфините‘‘ повече от година, а заемам длъжността на PR от 6 месеца. Чрез Делфините успях да преоткрия себе си и да продължа развитието си като един по-организиран, добър и позитивен човек. Винаги ще бъда благодарна на цялата организация и на всички страхотни хора в нея.

 

Какви отговорности имаш като президент?

Йоана Илиева: Като президент на Делфините имам отговорности при организирането на всяка наша кампания и при участието ни в други доброволчески събития. Но може би най-важното нещо, което правя, е да събирам обратна връзка от екипа ни след всяка кампания .На мен се пада и честта и удоволствието да водя срещите на Делфините всяка събота. Имам доста отговорности, но винаги имам подкрепата и помощта на Делфинския екип и обичам задачите си.

 

Кое те мотивира да продължаваш да помагаш?

Карина Карагьоз: Мотивира ме вярата в доброто. Знам, че то накрая побеждава. Както е в приказките. Така е и в реалността. За съжаление, много хора губят тази вяра, а именно това е мисията на Делфините – да върнем тази вяра у хората и да направим нашия свят и този на другите едно по-добро място. Мотивира ме и една жена с името Антоанета Попхлебарова, но ние я наричаме просто Мис Тони. Тя е нашата Майка Делфинка, която винаги ни дава стимул и която ни вдъхва надежда. Благодаря ти, Мис Тони!

 

Как изглежда героят на 21 век?

Карина Карагьоз: За съвременният герой няма определен външен вид. Той се отличава с добротата си. С това, че носи в сърцето си тази смелост да застане срещу злото и да върне надеждата. Понякога, подвизите на съвременния герой,  могат да бъде и незабележими за останалите, но винаги оставят следа след себе си. Надявам се, че ще има повече герои в бъдеще!

 

Във фейсбук страницата на Делфините пише, че да си Делфин значи “да си Магьосник с вълшебна пръчка от Доброта, Солидарност и Съпричастие”. Ти как би омагьосала света и хората около себе си?

Карина Карагьоз: Тъй като работим в екип, ние заедно създаваме магия за света около нас с благотворителните кампании, които организираме целогодишно. За мое огромно удоволстие, в ролята ми на PR, всекидневно общувам с хора, желаещи да помогнат на Коледната кампания, чиято подготовка тече в момента. По този начин ставам свидетел на това, че Делфините наистина успяваме да предадем тази енергия и позитивност и на другите около нас, и съм изключително щастлива.

 

Какъв според теб е съвременния герой и считаш ли себе си за такъв?

Йоана Илиева: Съвременният герой е човек, правещ добри дела . Той иска да променя нещата, да ги прави по-добри. Героят вярва в светлото бъдеще и всеки ден полага усилия за да стане това бъдеще реалност. Той запълва свободното си време с помощ за другите. Истинският герой е този който се старае да бъде полезен на обществото . Героят няма нужда от материална награда, награда за него е знанието, че е помогнал на другите. Според мен всеки Делфин притежава тези качества и може с гордост да се нарече съвременен герой.