Диабетът – скритата заплаха за здравето на половин милион българи

Александра Дралчева, ученичка в СУ “Свети Климент Охридски“ в Добрич, разказва за един от най-сериозните и широкоразпространени здравословни проблеми в България, на който обаче не се отдава заслуженото внимание – диабетът.

 

По данни на Министерството на здравеопазването над 360 милиона души в цял свят страдат от диабет.  Годишно 7 милиона биват диагностицирани с болестта, от които 70 000 са все още деца. Според официална статистика от лятото на 2019г., болните в България са 525 000, а повече от 150 000 не знаят, че имат диабет и, съответно, не се лекуват. За сравнение, през 1992 г. болните у нас са били чувствително по-малко – 250 000 души.

 

В последните години диабетът се е превърнал в едно от най-разпространените заболявания в България и целия свят. Данните на Министерството на здравеопазването и Българската диабетна асоциация  показват стряскащите темповете, с които се увеличават болните и впечатляващия брой души у нас, които не знаят за заболяването си.

 

За да запознаят хората с начините за превенция и рисковете, които крие заболяването Международната диабетна федерация, и Световната здравна организация обявяват 14 ноември за Световен ден за борба с диабета.

 

С цел да се даде по-ясна представа за информираността на обществото по актуална тема като диабета, sCOOL Media проведе проучване сред група от 80 души на възраст между 15-45 години. В отговор на въпроса „Запознати ли сте с начините за превенция и рисковете, които крие диабетът?“, цели 57% от анкетираните споделиха, че нямат познания по темата.

 

Тук стигаме до въпросa- Защо липсва информираност по актуална тема, засягаща над 600 000 души в България?

 

В търсене на отговори на въпроси засягащи болестта, sCOOL Media потърси Регионална здравна инспекция- Русе. На въпрос дали може да се говори за диабета като епидемия, РЗИ-Русе заявиха, че „за диабета не може да се говори като епидемия. Епидемичен характер могат да имат инфекциозни заболявания, когато тяхната честота надвиши определен брой на 100 000 души население.“. Точен отговор на въпроса дали е информирано достатъчно населението относно рисковете от диабета и начините за превенция не последва. Въпреки това, РЗИ-Русе допълниха, че се извършват дейности целящи да запознаят хората с темата. „Ранното диагностициране на заболяването диабет би имало положително значение за лечение и по-нататъшно проследяване на пациентите, както и за профилактика на възникналите усложнения съпътстващи болестта.“, споделиха от здравната инспекция. Като основна причина за липсата на информираност в пациентите относно наличие на заболяването, РЗИ-Русе определят нередовното провеждане на профилактични медицински прегледи и изследвания при личния лекар.

 

Информираността за болест, криеща толкова много рискове е изключително важна. Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки – слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт и др. За да се намали риска от диабет и последвалите усложнения, Световната здравна организация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност и понижаване на калорийния прием. Официални изследвания проведени от организацията, доказват че промяната в начина на живот снижава риска от диабет.

Александра

Александра

Казвам се Александра Дралчева и уча в СУ "Свети Климент Охридски" в град Добрич. Журналистиката дава възможност да изразиш себе си, да бъдеш чут, а sCOOL Media е мястото, където идеите ти се превръщат в реалност.
Александра