Една американка в България

Александра Дралчева, ученичка в СУ “Свети Климент Охридски“ в Добрич и една от участничките в летния обучителен лагер по журналистика в Благоевград, ни среща с Тиана Браунен – учител по английски език в България по програмата „Фулбрайт“. Вижте какво разказва Тиана за живота си в страната.

 

От 30 юни до 7 юли 2019 година се проведе обучителен лагер по журналистика в Американския университет в Благоевград. sCOOL Media потърси за интервю Тиана Браунен – учител по английски език в град Видин и един от възпитателите на участниците в лагера. Тиана Браунен е от град Сенека, Мисури. Като стипендиант на най-престижната програма за академичен и културен обмен в света – „Фулбрайт”, американката преподава английски език в България. Пребивавайки 10 месеца на българска територия, тя научава много за живота, традициите, културата и езика на българите.

 

След многобройните преживявания и спомени, които създаде с участниците в обучителния лагер по журналистика, американката е обратно в Съединените щати и се съгласи да отговори на няколко въпроса, свързани с впечатленията й от България, лагера по журналистика и нещата, които планира в бъдеще.

 

Знаеше ли нещо за България преди да я посетиш? 

Преди да дойда не знаех нищо за България освен, че е източноевропейска държава. Знаех къде се намира на картата, но нищо повече. След като разбрах, че ще живея в България, потърсих информация за нея в интернет, но това не ми даде ясна представа колко красива е страната, и каква богата култура притежава.

 

Какво е най-интересното нещо, което научи за българите?

Мисля, че е интересно как българите поклащат главата си нагоре и надолу когато казват „не”, и наляво и надясно когато казват „да”. В Съединените щати е точно обратното. Също така българските традиции, например кукерството, са много разнообразни и е забавно да се включиш в тях.

 

Кои са любимите ти думи и изрази на български език?

Любимите ми български думи са „обичам”, „понички”, „брат” и „маймуна”. Причината да харесвам думата „маймуна” е изречението „маймуната яде банани”. Това не е конкретен пример за израз, но ми харесва начина, по който звучи.

 

Харесват ли ти традиционните български ястия?

Не мислех, че ще харесам българските ястия толкова много. В началото не ми допадаше вкуса на сиренето, но след известно време започнах да го консумирам с почти всичко. Много харесвам баница и лютеница, и не мога да повярвам, че се върнах в Съединените щати без тях.

 

Какво е мнението ти за българските ученици и образователната ни система?

Всички ученици, на които преподавах бяха много ученолюбиви, умни и мотивирани. Харесвам желанието, което показват към изучаването на различни езици  и интереса, който проявяват към английския език и Америка като цяло. Българската образователна система е много по-различна в сравнение с тази в Съединените щати, но не е непременно по-добра или по-лоша. Хубаво е, че българската система е насочена към изучаването на повече чужди езици, за разлика от Америка.

 

Кои са нещата от обучителния лагер, които никога няма да забравиш?

Всички лекции, на които имах възможност да присъствам много ми харесаха. Въпреки това, времето прекарано с учениците ми беше любимо. Харесваше ми да се разхождам, да играя и просто да разговарям с тях. Всички бяха много мили и гостоприемни.  Никога няма да забравя как играехме Twister и Monopoly до късно вечерта, гледахме романтични комедии и обсъждахме нещата, които са могли да бъдат направени по-добре във филма. Честно казано, всички тези преживявания ме върнаха обратно в гимназията когато бях на 16 години. Чувството е много странно, но приятно. Незабравими са моментите като тези през цялата седмицата, в които се почувствах свързана с обществото и наистина част от него.

 

Възнамеряваш ли да се върнеш отново в България?

Плановете ми са през следващата година, отново да преподавам английски език в България. Също така ще заемам поста заместник-директор на фондация BEST. След като приключа работата си в България, бих искала да дойда отново и да изследвам тази красива страна.