Героите на журналистиката: sCOOL Media

Темата на последния конкурс, който sCOOL Media публикува, бе за „Ежедневните герои, за които не знаем, а трябва“. Нашите редовни автори и участници в летния лагер по младежка журналистика, водени от Дара Сапунджиева от Американския колеж в София, ни изненадаха с този материал по темата, посветен… на самите нас!

 

Екипът ни благодари сърдечно за признанието на Дара и на всички останали редовни автори в sCOOL Media. Да бъдем „ежедневни герои“, дори само за няколко будни млади умове като тях,е най-голямото признание, което можем да получим за работата си по този любим проект. Благодарим ви искрено!

 

На 01.03.2019 бе дадено началото на първата по рода си национална интернет платформа за ученическа журналистика в България наречена sCOOL Media.

 

Тя има за цел да покаже на гимназистите как работят медиите на практика, докато работят с професионални журналисти и редактори. Следвайки техните напътствия, учениците създават професионални журналистически материали, които да отговарят на етичните и стилови изисквания. Всеки месец редакцията обявява конкурс за материали по дадена тема или проблем, които да ангажират участниците сами да се потопят в ролята на журналисти.

 

Освен възможност за изява на младите журналисти, sCOOL Media цели да развие у следващото поколение умения за критично мислене, включително и при отсяването на фалшивата информация сред истинските новини. Докато работят по материалите си, учениците-репортери набират опит в създаването на текстово и аудио-визуално съдържание в жанрове, на които рядко се обръща внимание в училище. Но най-вече се ангажират винаги да търсят истината.

 

През лятото на 2019 двадесет ученици от цялата страна бяха избрани чрез конкурс за журналистически материал да вземат участие в първия лагер за ученическа журналистика Media Bootcamp. Той се проведе на територията на Американския университет в Благоевград, където учениците имаха възможност за една седмица да надникнат в света на журналистиката. По време на лагера, младите репортери имаха множество практически задачи, лекции с преподаватели от цял свят и възможност за представяне на собствен медиен проект.

 

Сега ще ви представим част от учениците взели участие в летния лагер. Ето какво споделиха те за sCOOL Media и защо смятат, че те са герои:

 

Как разбрахте за sCOOL Media?

Кристиян Юлзари: Разбрах за sCOOL Media, съвсем случайно, докато бях в училище и си преглеждах Facebook-a. От доста отдавна имах интерес към медии и новини, а рекламата на sCool Media беше нещото, което ме накара да разгледам сайта на платформата и впоследствие да кандидатствам за лагера по журналистика, който се проведе това лято в Благоевград.

 

С какво те ви помогната да се развиете (като личност/ като гражданин)?

Моника Новкова: Помага ми да съм по-информирана, както и да се замислям повече за това какво се случва около мен. Разбира се, станах и по-активен гражданин.

 

Кристина Балева: Всеки път, когато видя новина в Интернет, се замислям дали е достоверна и търся начин да потвърдя дали е вярна, или не.

 

Защо е важна медийната грамотност? Замисля ли сте се за важността й?

Елена Захариева: За мен медийната грамотност е изключително важна, защото благодарение на нея хората могат да отстояват мнението си и да са по-независими.

 

Моника Новкова: Разбира се, точно защото смятам, че е важна, започнах по-активно да се занимавам с журналистика. Все пак трябва да сме информирани какво се случва около нас и на кои източници може да вярваме.

 

На какво ви учат sCOOL Media, което не се среща в училище/университет?

Елена Захариева: sCOOL Media като най-голямата и може би единствената по рода си ученическа медия в България ни показва, че всеки може да създаде журналистически материал, без значение опита или другите му интереси. Това е възможно най-вече, защото от екипа на медията са истински професионалисти, дават правилните насоки и винаги са готови да отговорят на всички наши въпроси и да ни помогнат да се развиваме като журналисти още в гимназиална възраст.

 

Александра Дралчева: sCOOL Media ме учи никога да не се отказвам, търсейки отговори на въпросите, които задавам. Научавам, че истината и достоверността на информацията, която споделяш е от изключителна важност.

 

Ако сега се намирахте пред екипа на sCOOL Media, какво бихте им казали?

Елена Захариева: Щях да кажа едно огромно „Благодаря!“, защото без тях не знам дали някога щях да открия, че искам да се занимавам с медии.

 

Александра Дралчева: Обичам всички ви дори и да не познавам голяма част от вас! Благодаря ви за отдадеността и професионализма, с които работите. Вие сте хората, които преобърнаха мечтите ми на 180 градуса и ме превърнаха в един, до голяма степен, свободно мислещ човек.

 

Кристина Балева: Да продължават да вършат чудесната работа и да мотивират младите и талантливи хора!

 

Моника Новкова: Че това, което са създали, е страхотно постижение.

 

Кристиян Юлзари: Бих им благодарил за всичко, което правят за нас. За всяка отделена минута, в която са редактирали материалите ни или пък са ни съветвали, как да станем по-добри в тази трудна професия. БЛАГОДАРЯ ВИ!

 

sCOOL Media създават едно младо, ангажирано и информирано поколение, което не се страхува от истината, а напротив – търси я. Младите журналисти са готови да поемат своя път, а ако и вие искате да се докоснете до изкуството на журналистика, излезте и потърсете историите около вас и ги изпратете на editor@scoolmedia.com.