Изборът да си европеец

Във втория си материал за sCOOL Media Марина Петкова от клуб „Млад журналист“ на ПЕГ “Д-р Иван Богоров“ – Димитровград ни среща с вече студентката, а доскоро ученичка в същата гимназия Ния Нейкова. Ния разказва за опита си по няколко програми за обмен в Европейкия съюз и впечатленията си от различните държави, които е посетила.

 

Запознайте се с Ния Нейкова. Тя завърши ПЕГ “Д-р Иван Богоров“ – Димитровград преди броени дни и вече се подготвя за  Холандия, където ще продължи висшето си образование. Но това, от което е особено въодушевена, са спомените от двете пътувания из Европа, които е могла да осъществи само в рамките на тази учебна година. Те са я променили и са я накарали да осъзнае колко пъстър, интересен и предизвикателен може да бъде светът за младия човек.

 

Първото си пътуване през септември 2018 г. Ния предприема благодарение на програмата  Discover EU. Самата тя признава, че просто е видяла предложението във Фейсбук и  кандидатствала дори без да се надява на одобрение. Процедурата не била сложна и изисквала от  момичето да докаже, че познава Европейския съюз с отговори на  интересни и достъпни въпроси. И чудото станало – докато пътувала из Барселона, Париж, Амстердам си мислела какъв късмет има да е българка и европейка. Ето какво споделя самата Ния:

 

„Обожавам да пътувам. Видях повече, отколкото очаквах! Във влака, с който пътувахме все млади хора по същата програма, имаше и много други българи, чужденци, с които си  говорихме предимно на английски език. Тук наученото в  нашата гимназия страшно ми помогна. Бях в непрекъсната еуфория. Изключително интересен ми беше обменът на култури. Това, което разбрах, пътувайки из Европа, е, че трябва да сме с много отворен дух едни към други. Защото хората са много различни  – усещаш едно в Германия, по друг начин общуваме на Балканите, Франция те завладява с непринудеността си… Обичам различността! По време на това пътуване научих също как трябва да бъдем достойни граждани на Европейския съюз и защо той е наш общ дом, на който всяка стая може да е различна, но дворът е един.“

 

Ния не може да забрави също красивата природа на европейските страни, през които пътува, и динамиката на впечатленията. Това я отвежда към желанието да повтори необичайното си приключение. И отново успява! Този път чрез програмата European Youth week,  благодарение на която посещава  Европейския парламент в Брюксел. Основната цел на пътуването е младите хора да се запознаят с това как работи тази институция и какво означава да си достоен гражданин на Европейския съюз. Два дни, в които е осигурено пътуването и  храненето, а програмата е изпълнена с  атрактивни срещи, занимания и лекции. Ния отново споделя впечатленията си:

 

„Това, което най-много ми хареса на тези срещи, е възможността да обсъждаме актуални проблеми и болезнени конфликти от настоящето на Европейския съюз. Нашият глас можеше да бъде чут, имахме възможност да направим своите предложения за решаването на сложните екологични проблеми, въпросите с мигрантската криза, бъдещето и образованието на младите европейци… Имаше и много забавни игри… навсякъде беше изключително чисто и към това хората се отнасяха като гражданско задължение. В самия парламент те впечатлява как хората се изслушват. Разбираш колко важно е да се работи в екип, да можеш да изразиш свободно своето мнение.“

 

Ния замълчава за малко и продължава:

 

„Усетих, че промяната трябва да започне от самите нас. Чакаме властта да я направи, а трябва да започнем сами. Да работим заедно, а не да чакаме наготово. Не трябва да ни е страх – за да има промяна, трябва да работим за нея… защото иначе все с огорчение ще си казваме Алековото: “Европейци сме ние, ама все не сме дотам…“ И това е време за променим.“

 

Ния вече знае как. Тя продължава да учи – в Холандия в специалността „Креативен бизнес“. Вече има своите идеи. С наученото в родната Езикова гимназия в родния Димитровград и от прекрасните си пътувания из Европа тя вече има избор и възможности да го осъществи. Избрала е да е българка и европейка, защото това е бъдещето.