Лагер по журналистика: “Зад кадъра”

Дара Сапунджиева от Американския колеж в София ни потапя в атмосферата на обучителния лагер по журналистика за ученици, който се проведе в началото на юли в Благоевград. Вижте впечатленията на двама от участниците в интервюто на Дара. 

 

От 30 юни до 7 юли 2019 се проведе първият по рода си обучителен лагер по журналистика за ученици в Американския университет в Благоевград. Двадесет младежи от цялата страна се присъединиха към екип от професионални журналисти от България и чужбина. Чрез напътствията на професионалистите учениците се запознаха от близо с тънкостите на журналистиката и имаха възможността да приложат уменията си на практика, представяйки свои собствени медийни проекти.

 

sCOOL Media потърси за интервю Елена Захариева и Кристиян Юлзари – едни от първите участници в лагера, които споделят своите преживявания от едноседмичното обучение. Елена е ученичка от Националната търговско-банковата гимназия в София, а Кристиян учи в Английската езикова гимназия „Гео Милев“ в Русе. Двамата се запознават по време на обучението и дори работят заедно по своя първи медиен проект.

 

Откъде разбрахте за този лагер?

Елена: За лагера разбрах от социалните мрежи и още на момента реших да кандидатствам, защото няма как да изпусна такава възможност.

Кристиян: Да участвам в лагера за мен беше изключителна чест. За него научих съвсем случайно, докато бях в училище и скролвах във Facebook-а си. От доста отдавна имах интерес към медии и новини, а рекламата на sCool Media беше нещото, което ме накара да разгледам сайта на платформата и впоследствие да кандидатствам.

 

Защо избрахте да отделите една седмица от лятната си ваканция, за да участвате в обучението?

Елена: За да бъда честна, не беше никак трудно да взема това решение, защото знаех, че това обучение ще допринесе в неизмерими количества на моето бъдещо развитие като журналист.

Кристиян: Исках да видя процеса на правене на качествена журналистика. Осмелих се да кандидатствам, направих интервю с г-жа Ирина Стоянова за европейските избори, след което ме одобриха за 2-ри кръг. И той мина, а след него дойде и щастливата новина – бях одобрен за участие в едноседмичния лагер по журналистика.

 

Кои бяха най-интересните неща, които научихте за журналистиката, които не сте и очаквали да научите?

Елена: Може би най-интересното нещо, което научих за журналистиката беше това колко много видове журналистика има и по колко различни начини може да се предаде една информация. Също така репликата на един от нашите лектори Марко Зорич –  „По-добре е да молите за прошка, отколкото за разрешение“ ще помня винаги, защото в тях, според мен, се крие основата на успешната журналистика.

Кристиян: Определено всяко нещо, което научих, съм сигурен, че ще ми е полезно и занапред, така че не мога да кажа само едно такова.

 

Какъв бе вашият медиен проект?

Елена: Над моя медиен проект работихме екип от трима души и избрахме отношението на хората към журналистиката като наша тема. Избрахме тази тема, защото все повече тази професия губи доверието на хората и получава негативен отзвук от обществото и ние решихме да разберем мнението на хората в Благоевград като интервюирахме както обикновени хора, така и професионалисти в областта.

Кристиян: Първоначално се лутах с кого да направя медиен проект, но за щастие Дара и Елена се съгласиха да се присъединя към тяхната група. Идеята беше ясна още в самото начало, но проблемът беше, че тя бе много обширна, а времето което имахме – малко. За щастие имахме огромна подкрепа в очите на Марко Зорич – редактор за BBC в YouTube. С негова помощ и нашите идеи проектът все повече изглеждаше, че ще стане успешен, но ни очакваше денят на истината – времето, което беше отредено за снимки. Решението ни беше да отидем в местното радио, за да разговаряме с професионални журналисти, след което да попитаме обикновени граждани за тяхното мнение относно отношението на хората към съвременната журналистика. Очакванията ни бяха надминати. Освен мненията на две професионалистки в областта, също ни бяха показани студията, в които се създава продукцията на радиото. След това попитахме и няколко случайни граждани. Всичко беше отлично, но ни очакваше най-трудното – обработката. В крайна сметка всичко завърши с щастлив край. Видеото беше готово, а ние бяхме удостоени с почетното 3-то място.

 

С какво се различават първият и последният ден на лагера и с какво ще го запомните?

Елена: Първият и последният ден бяха коренно различни един от друг. Когато пристигнах бях изпълнена с вълнение от онзи тип, когато се захващаш с нещо ново, но още ти е неизвестно какво точно ще се случи. Последния ден имаше и други емоции, освен вълнението, което пак присъстваше, защото имахме възможността да посетим студиото на bTV, но същевременно присъстваше и лека тъга, защото беше краят на една от най-незабравимите седмици в живота ми.

Кристиян: За разлика от първия ден, на последния бях много развълнуван и тъжен. Развълнуван, защото една мечта щеше да се сбъдне – да се докосна до медия като bTV, и едновременно тъжен, защото хората, с които прекарах една незабравима седмица, щяха да се отправят по своя си път. Лагерът свърши, но съм сигурен, че с  другите участници няма да спрем да си общуваме и да се виждаме, даже мислим да ходим заедно в Добрич, при една от участничките.

 

Ще продължите ли да се занимавате в сферата на журналистиката?

Елена: Задължително! Медийната сфера е толкова обширна и креативна с безкрайни възможности за развитие. Без капка колебание мога да кажа, че това е професията за мен.

Кристиян: Категорично няма да спра с журналистиката, защото смятам, че именно ние – младите, сме бъдещето и начинът истината да достига до възможно най-голям кръг от хора.

 

Какво е за вас журналистиката?

Елена:  За мен журналистиката е една постоянно променяща се сфера, която не случайно е четвъртата световна сила. В основата й стои информацията, а това в какъв вид е представена тя има силата да повлияе и дори да промени много аспекти от живота на един човек.

Кристиян: Реших да пробвам, защото за мен журналистиката не е просто занаят. За мен тя по-скоро е страст към търсене и отразяване на истината. Аз мисля, че журналистите, каквито и да са те, трябва да бъдат връзката между хората и новината.