Темата на април: Как да спасим планетата

64 часа с влак вместо два часа и половина със самолет. В палатка при минус 15 градуса, вместо в хотел. Всеки петък на протест пред парламента, вместо в училище. Всичко в името на една кауза – защита на планетата и мерки срещу климатичните промени.

 

Това е животът на Грета Тунберг, 16-годишна тийнейджърка от Швеция, която от миналото лято настоява политиците да вземат отношение по промените в климата и да предприемат действия за намаляване на вредните емисии.

 

“Искам да изпаднете в паника. Искам да действате все едно къщата ни гори”, призовава Грета.

 

Думите й засега не трогват политиците, но запалват искрата на хората. Хиляди ученици протестират в различни градове през последните месеци за опазването на околната среда. Роди се движението #FridaysForFuture (“Петъци за бъдещето”), което обедини младежи от целия свят. Вълната стигна дори до България – на 15 март ученици протестираха пред Столичната община.

 

Този месец ви предизвикваме да се качите и вие на вълната на #FridaysForFuture. Потопете се в темата за борбата срещу климатичните промени и я изследвайте от всички страни.

 

  • Говорете с експерти по климата,
  • с активисти от неправителствени организации,
  • със служители от институции, които отговарят за околната среда,
  • със свои съученици, учители и други възрастни, които имат мнение по темата и са променили навиците си в името на околната среда.

 

Може би някой от тях не използва повече пластмасови чаши. Друг може да изхвърля боклука си разделно. Трети организира акции за почистване на междублоковите пространства, а четвърти се опитва да пътува по-малко, за да не увеличава вредните емисии. А какво по-добре, ако решите да потърсите и лидерите на ученическите протести в други държави и да разговаряте с тях как действат.

 

Очакваме вашите материали в журналистически жанр – статия, репортаж, интервю, новинарско видео или подкаст, история в снимки. Отразявайте събития, говорете с максимално много хора, търсете решения на проблемите. Помислете и за подходяща снимка или илюстрация, която да илюстрира материала ви – и обърнете внимание на правата за ползването им преди да ни я изпратите.

 

Очакваме вашите материали по темата „Как да опазим планетата?“ до края на месец април на нашата редакционна поща editor@scoolmedia.com. Не чакайте обаче крайния срок, защото искаме да редактираме материалите, да разпространим най-добрите от тях и да наградим авторите им.

 

Този месец имаме и специална награда от WWF България за тези от вас, които ни изпратят материали по темите за опазване на дивата природа, горите или реките в България. Не пропускайте да отразите всички гледни точки!

Не забравяйте и да харесате и разпространите профилите на sCOOL Media в социалните медии, ако още не сте:
Facebook – https://www.facebook.com/sCOOLm (тагвайте на воля @sCOOLm :))
Instagram –  https://www.instagram.com/scool_media/
YouTube –
https://www.youtube.com/channel/UCD2YA81-Igp_C3_9D0fpR_A?view_as=subscriber