Конкурс в памет на Боян Петров набира млади учени за научна експедиция

От изследователи обаче има нужда навсякъде – от дълбоките океани и далечните джунгли до родните гори и поляни, дори и в зелените площи около музея или между вашите жилища. Кое е вашето място за изследване? Представете си, че имате всички необходими средства и сте част от научния екип на музея, какъв изследовател ще сте, кои животни и процеси ще изследвате и защо?

 

 

Националният природонаучен музей (НПМ) при БАН с подкрепата на National Geographic Society обявява конкурс за ученическо есе на тема „Аз съм изследовател“, посветен на алпиниста и зоолог Боян Петров. Целта на конкурса е да подбере участници в изследователска експедиция, част от мрежата iNaturalist BioBlitz до Витоша под ръководството на учени от НПМ-БАН.

 

 

Всички направени наблюдения ще се споделят в свободната база данни iNaturalist, една от най-успешните платформи за гражданска наука в момента, съдържаща милиони наблюдения от целия свят. Така всеки възрастен, младеж, дори дете, може да допринесе към науката, използвайки само собствения си телефон.

 

По време на експедицията участниците ще трябва да фотографират и съберат максимално количество информация за разпространението на различните видове растения, животни и гъби. Експедицията ще се проведе на 19ти и 20ти септември 2020 с базов лагер хижа „Червената шапчица“ с ръководители – учени от НПМ-БАН – специалисти по насекоми, птици, прилепи, влечуги и растения, с които ще имате възможност да наблюдавате, обменяте информация и фотографирате заедно дивата природа. Вечерта е предвидена за разходка с ултразвукови детектори, с които се улавят звуците, издавани от прилепите и, разбира се, за най-вълшебните изследователски истории край камината.

 

 

Организаторите покриват всички разходи по престоя (една нощувка в хижата) и храната на участниците. Не се покриват разходите за транспорт. Родителите са добре дошли, но само ако сами осигурят нощувката си в друга хижа или в палатка.

 

 

Конкурсът е в памет на Боян Петров, който бе един от най-добрите полеви зоолози и изследовател на екстремното. Неговите най-интересни открития бяха свързани с пещерите и високите планини – там, където най-малко хора се осмеляват да стъпят.

 

 

Как може да участвате?
• Да сте на възраст от 9 до 18 години (изключения за по-малки участници няма да се правят поради изисквания за безопасност).
• Да сте свободни на 19ти и 20ти септември 2020.
• Да ни изпратите в електронен формат есе на тема „Аз съм изследовател“.

 

 

Есето трябва да е в обем до една страница за учениците до 12 години и до две страници за учениците над 12 години (Times New Roman, размер на шрифта 12, разстояние между редовете 1.5) и да включва отговори на следните въпроси:
1) За какво са ни необходими изследователите днес?
2) Как виждам себе си като изследовател?
3) Ако имам неограничени финансови и организационни възможности, какво, къде и как бих изследвал/а?
• Не забравяйте да добавите трите си имена, възраст и телефон за контакт.
Крайният срок за участие е 15-ти юни 2020 г. Есетата трябва да бъдат пратени на електронната поща brcc@nmnhs.com, като темата (subject) на писмото е „Аз съм изследовател“.

 

 

Подробна програма за експедицията и допълнителна информация за конкурса ще бъдат обявени във FB-страницата на събитието –  и в сайта на музея. Ако имате въпроси, можете да ги зададете на brcc@nmnhs.com.