“Лагерът на мечтите”: Как един лагер поднася толкова много преживявания

Дара Сапунджиева от Американския колеж в София предава за sCOOL Media впечатленията на няколко участници и организатори на летния езиков лагер на фондация „Английски клуб“ в СОК Камчия.

 

От 15 юли до 24 юли се проведе за осемнадесета поредна година летният езиков лагер на фондация “Английски клуб” в СОК Камчия. Деца и младежи на различни възрасти от различни градове от страната и чужбина се събраха заедно, за да прекарат една неповторима седмица, изпълнена с множество предизвикателства като организиране на квартал, разработването на ресторант и най-важното – създаване на нови приятелства и упражняване на английския език на практика.

 

sCOOL Media потърси за интервю директора на лагера – Розета Стойчева, отговорничката (също така и лагерник) – Деница Петрова, и участничката в лагера Виктория Димитрова, които споделят своите преживявания от едноседмичното им приключение в Камчия.

 

Запознаваме ви с Виктория Димитрова. Виктория е ученичка на фондация “Английски клуб” от една година и въпреки, че не познава всички учители във фондацията, това не я спира да се чувства като част от общността: “Това обаче въобще не ме накара да се почувствам като външен човек. Напротив, преподавателите ме накараха да се чувствам като част от едно голямо семейство”.

 

снимки: фондация “Английски клуб”

Как разбра за лагера на фондация „Английски клуб“?

Една приятелка на майка ми й беше разказала за лагера на фондация „Английски клуб“. Така аз разбрах за него и бях много развълнувана да отида, защото е страхотна възможност неусетно да научиш повече неща. Споделих с една моя съученичка и двете се записахме за летния лагер в Камчия.

 

Кое беше най-интересното и неочаквано нещо, което научи?

Най-интересното нещо, което научих, беше благодарение на проектите. Имам предвид бизнес насоките, които ни бяха поднесени по много интересен и запомнящ се начин. Задачите, които подготвяхме почти всеки ден, бяха не само с цел да упражним английския си език, а ни помагаха да развием своето въображение и предприемаческо мислене.

 

Кой проект най-много ти хареса и защо?

Проектът, който най-много ми хареса, беше този, за който трябваше да проектираме квартал. Беше много забавно да споделяме идеи. Аз и една от моите съквартирантки бяхме направихме проучване за проекти на архитекти по темата и научихме доста. Друг проект, който ни научи на да мислим повече за бъдещето и да предвиждаме някои проблеми в предприемачеството, беше за разработването на ресторант, чрез който научихме за устойчивия бизнес.

 

Пред какви трудности се изправи, докато беше на лагера и успя ли да ги преодолееш?

Една от трудностите, пред които се изправих, беше това да се съобразявам с други хора. Нямам нито братя, нито сестри и не ми се беше налагало да споделям стая с един човек, камо ли с три други момичета. Това обаче беше много забавно, защото децата, с които прекарах лагера, бяха много приятни и се разбирахме прекрасно. Създадохме приятелство, което ще се запази за много време.

 

С какво ще запомниш престоя си в лагера?

Имах много незабравими мигове в лагера на фондация „Английски клуб“. От новите приятелства до новите знания. Ще запомня това лято със забавата, която преживях с приятели, докато учехме.

Благодаря на г-жа Розета Стойчева и нейния отбор от неуморни учители, които се постараха ние да сме удовлетворени от лагера.

 

Отговорничката Деница Петрова учи в габровската гимназия ПМГ “Академик Иван Гюзелев”. Това е третата й година като участник и споделя, че никога не е оставала разочарована от лагера.

 

Защо избра да отделиш една седмица от лятната си ваканция, за да участваш в този лагер?

Учителите, както и останалите лагерници, са много широко скроени. Това е моето откъсване за кратко от реалността, точно толкова приятно за мен, както и книгите, и музиката. В момента, в който тръгна от вкъщи, просто знам, че мога да очаквам нещо хубаво от това място, без значение дали става въпрос за нови приятелства или придобиване на малко повече умения в неща, в които по принцип не се интересувам. Накрая винаги ми става интересно по един или друг начин.

 

Тази година си била отговорник: какво прави отговорникът и какво беше чувството да бъдеш такъв?

Отговорникът е асистент на учителите – той търси начин да помогне както може и ако има някакви проблеми, които учителите не могат да решат сами, той помага. Също така работи много с по-малките, тъй като децата са много и искат помощ, която не може да се осигури от толкова малко учители. 

Беше доста приятно. Знаейки, че ти вярват достатъчно, че да ти поверят тази отговорност е наистина прекрасно усещане.

 

Какви бяха предизвикателствата, пред който се изправя отговорникът?

Никога не съм се занимавала повече време с по-малки деца отблизо и мисля, че самите те бяха предизвикателството. Много различни хора, с много различни характери, като в повечето случаи се мъчиш да откриеш общ език с тях, така че да те слушат, разбират и малко или много харесат, защото това е много важно в очите на едно дете.

 

Какво ти даде този лагер, с което ще го запомниш?

Преживяване, опит, нови приятелства. Мисля, че това са едни от най-важните неща, които можеш да получиш от едно събитие, без значение колко е дълго. Мисля, че лагерът оправда абсолютно всички мои очаквания за това как и с какво ще си тръгна от там – само положителни неща.

 

Накрая, но не на последно място, ви запознаваме и със самата Розета Стойчева – основател на фондация “Английски клуб” и “отговорник” за незабравимите преживявания на участниците в езиковия лагер.

 

Какво Ви мотивира да създадете този лагер?

Организираме лагери от 20 години. Имали сме 28 смени до момента и повече от 3000 лагерници от 15 европейски държави. Още през 2003 г. бяхме удостоени с Европейски езиков знак за иновации в чуждоезиковото обучение за лагерната ни програма. Две са причините да правим лагери: първата е, че лагерът стана общност на нашите ученици. Те се записват за следващата година без да питат дали ще има лагер. И втората причина е, че това е най-големият тренинг за екипа ни. Той ни зарежда за учебната година с идеи.

 

На какво ни учи лагерът, което не се преподава/учи в училище?

Лагерът учи на дружба, екипност, търпение, творчество и смелост да изявиш себе си.

 

Освен, че лагерниците учат нови неща, Вие учите ли се от самите тях?

Всеки лагерник за нас е част от живата история на фондация “Английски клуб” и част от нашия професионален опит. Всеки лагерник ни учи на повече търпение и нови подходи.

 

Кои са били най-големите трудности, пред които сте се изправяли (Вие или Вашият екип)?

На всеки лагер има трудности. Най-трудно е когато се разболее дете. Трудности имаме и с родителите, чиито очаквания често са свързани само с лукса на престоя и храната. Много рядко питат за програмата. Това ме натъжава. Лагери не се правят в 5-звездни хотели, а в обособени бази за обучение.

 

Какво виждате в очите на лагерниците през първия ден и през последния ден?

Обикновено първият ден е свързан с уплаха и носталгия за дома. Последният ден е свързан със сълзи и уговорки за следващото лято. Имаме ученици, които са идвали повече от 4-5 пъти на наши лагери. Това ни задължава да обогатяваме програмата и да ги научим на нови неща.

 

Така бе поставен краят на още една успешна година за летния езиков лагер, който ще бъде запомнен освен с множество новооткрити приятелства и знания, така и с упражняване на чужд език на “терен” и запознанство със сферата на бизнеса. Едноседмичният престой в Камчия може да бъде описан само с три думи – лагерът на мечтите.