Музика отвъд тъмнината

Равният достъп до възможности за хората с увредено зрение е важна тема, с която една младежка музикална академия се е заела. Дара Сапунджиева от Американския колеж в София разказва повече за най-новата инициатива на RockSchool за sCOOL Media.

Шоуто трябва да продължи” дори и да не можеш да виждаш, “шоуто трябва да продължи” дори когато хората си мислят, че е невъзможно и “шоуто трябва да продължи”, когато има страст, талан и несломим дух. Това са само част от определенията, които описват RockSchool  и тяхнята най-нова цел – да помагат на незрящите да се докоснат до музиката.

 

Музикалната школа RockSchool, която създавда среда за младите български изпълнители, има за цел не само да да направи по-добрите музиканти на бъдещето, но и да вдъхнови общност от по-добри хора. Следващата стъпка в тази посока е тяхната кампания “Виждам чрез музиката”, която ще даде възможност на деца с проблеми със зрението да станат част от музукалната общност и да “извадят на светло” техните таланти.

 

Двадесет незрящи ученици ще получат пълна стипендия за 48 часа музикални уроци и 80 часа индивидуални репетиции. Участниците ще имат възможността да изберат измежду различни музикални инструменти на които да свирят като китара, пиано, барабани, цигулка, гайда, саксофон и флейта.

 

Освен това ще се предлагат уроци по писане на песни, музикална теория, композиране, DJ и пеене, като участниците също ще имат възможността да комбинират специализациите, ако открият, че имат интерес по повече от една от тях.

 

А за тези, които не са успели да получат стипендията или живеят далеч от София и Варна, RockSchool предвагат и онлайн уроци, достъпни навсякъде.

 

Това са само част от причините този проект да спечели първо място и голямата награда на състезанието “ПРОМЯНАТА” 2018/2019.

 

Кампанията отваря врати за стотици хора като ги кара да се чувстват част от общността, в която живеят, вместо да ги кара да се чувстват слаби и зависими, въпреки своята слепота.

 

По време на открит урок от кампанията, един от учителите с нарушено зрение, DJ-ят Панчо Карамански, споделя, че според него незрящите хора са подценявани и не получават същото отношение като всички останали. “Ние трябва да сме два пъти по-добри от другите, за да могат да ни приемат за равни,” разказва Панчо. Самият той се е сблъсквал с хора, които не са вървали, че той може да постиге мечтите си да стане музикант, защото са му казвали, че “музиката е повече гледане, отколкото слушане”. Но това, казва той, го е направило още по-решителен да сбъдне мечтите си и да докаже не само на другите, но и на себе си, че дори неговата слепота не може да го спре.

И успява – в последните години той завършва мастъркласа на Лука Претолеси в Амстердам (който е работил с изпълнители като Бионсе), успешно завършва шест-месечен курс при  „Ill factor“ в Маями (той е номиниран за Грами), заедно с Борислав Тонев основават собствена музикална компания наречена „Sold Water Music Co.“ и учи и помага на незрящите да видят света чрез музиката.

 

Помагайки на незрящите, RockSchool искат да покажат, че музиката може да променя животи, като им даде самоувереност, енергия и решителност въпреки различията между хората. Защото музикантите, незрящи или не, мога да променят света. “Вярваме, че музиката прави хората по-добри. Музиката е прекрасен житейски учител. Ако му се отдадем, може да ни помогне да живеем в хармония със себе си и света, като ни научи да си играем в живота и да си върнем изначалната ни детска радост“, смята Мелина Крумова, основателката на RockSchool.