На гребена на вълната, в името на море без пластмаса

Кристиян Юлзари от русенската Английска езикова гимназия „Гео Милев“ този месец ни среща с едни ежедневни герои, които вдъхновяват с каузата и примера си – двамата атлети Йоан и Илияна, които преплуваха разстоянието от Дуранкулак до Резово, само със силата на вятъра. С материала си Кристиян иска да обърне внимание на замърсяването на Черно море и да представи начини, чрез които можем да живеем по-екосъобразно. Освен разказ за интересното си пътуване, Йоан и Илияна споделят и какво ги е подтикнало да се занимават с уиндсърф, какъв е личният им пример за живот без пластмаса и каква е следващата им цел.

Как би изглеждало морето след 50 години? Това е въпрос, който нашумя като стрела през последните месеци. Хиляди проучвания и статистики, но като че ли думите изместват действията, а светът повече от всякога се нуждае от дейни, креативни и мислещи за последствията от човешката дейност хора.

 

Снимки: Личен архив

Запознайте се с Илияна и Йоан или накратко Или и Йо. Двама млади и амбициозни хора, влюбени едновременно в морето и един в друг. Освен двойка в живота, те са бивши професионални състезатели по уиндсърф, създатели на сърф училище „Акаша“ и инициативата WIND2WIN. Йоан е представял България на олимпиадата в Лондон през 2012, а Илияна е многократен държавен шампион по уиндсърф за жени, клас Фънборд.

 

Проектът WIND2WIN, който те създават през изминалата година, е техният начин да изкрещят за проблема с тоновете боклук, който се влива всеки ден в Черно море. През лятото на 2018 година двамата се впуснаха в щуро предизвикателство. Да преплуват, сърфирайки, разстоянието от Дуранкулак до Резово единствено с помощта на вятъра и силата на своя дух. Каузата: Черно море без пластмаса. За приключението и за филма, който заснеха успоредно, докато плаваха, двамата разказаха в специално интервю за sCOOL Media в град Русе, часове преди премиерата на лентата „Море на вятъра“, в която те са главни герои.

 

Цялото интервю може да изслушате във файла по-долу, а ето и кратък откъс.

 

Разкажете малко повече за вашето, доста авантюристично, приключение.

 

Или: Всичко се случи през миналата година. Идеята ни беше да покажем колко красиво море имаме, като преминем разстоянието от Дуранкулак до Резово само със силата на вятъра. Черно море е много близо до нас и трябва да го пазим чисто. Цялостното приключение го планирахме около 1 година. През това време се сблъскахме с много неща като реално физическата подготовка е нещо, което е много важно за подобен тип предизвикателства, но и двамата сме доста опитни в уиндсърфинга, така че всичко се получи много добре. Целта ни беше да покажем на хората каузата, зад която заставаме, и да разпространим идеята за намаляване на пластмасовия боклук в морето.

Йо: Имахме и доста премеждия по-време на цялото пътуване. Лодката, която ни наблюдаваше, се счупи и аз, и Или трябваше да преминем целия бургаски залив сами, като на моменти бяхме на 20 км от сушата. Отделно от това, се счупи частта, която закрепя дъската и платното заедно.

 

Какво е посланието, което искате да предадете на хората с инициативата „WIND2WIN“?

 

Йо: Няколко са. Може би първото е да обикнат повече природата, защото това ще даде чувството да я пазим много повече, а другото е да покажем, че наистина има проблем, който бавничко нараства, тихомълком, без повечето хора да разбират за него. Генералното ни послание е всеки да направи малки стъпки, в името на по-чиста околна среда и накрая, като съберем всички малки крачки, да се получи нещо голямо и мащабно.

 

Успоредно, докато плавахте заснехте филм, който се казва „Море на вятъра“. За какво се разказва в него?

 

Йо: Филмът разказва за предизвикателството през тези 300 километра, които изминахме. В него хората научават много интересни факти за Черно море и това как всеки може, с лесни стъпки да намали пластмасата в ежедневието си. Това е документален, 30-минутен филм, който вече успяхме да представим на много места, включително и на премиера в град Русе.

 

Кристиян

Кристиян

Казвам се Кристиян Юлзари и съм ученик в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ Русе. Пиша материали за sCOOL Media от една година. Още от малък съм много любопитен и любознателен. За мен журналистиката е страст и огромно удоволствие. Това е трибуна, която има силата да променя. Вярвам, че младото поколение можем да променим медийната ситуация в България и да върнем престижа на журналистическата професия.
Кристиян