“Музиката е двигател на ежедневието ми”

Един от най-активните репортери на sCOOL Media през лятото – Дара Сапунджиева от Американския колеж в София, ни среща с младата и амбициозна изпълнителка Рада Илиева, за да се потопим в света на музиката.

 

Макар и още ученичка, Рада Илиева преследва своята страст – музиката. Зад гърба си тя вече има множество участия на сцена, свири на китара, композира песните си, създава кавъри и омагьосва със своя силен мелодичен глас.

 

sCOOL Media потърси младата изпълнителка, която ни разказва за своя “скромен опит” в тази сфера, как хобито ни може да ни спаси от ежедневната рутина и да покаже, че младите могат да постигнат целите си, използвайки своя талант, страст и отдаденост на мечтите си.

 

Кой или какво те вдъхнови да се занимаваш с музика и защо?

Музиката винаги е била в живота ми, защото голяма част от роднините ми са музиканти или за музикално ориентирани, така че те са ме подтиквали през годините и също така ме подкрепят безусловно.

 

Как определяш твоя стил?

Моят стил е много обширно понятие, защото се стремя да правя различни неща в това отношение, тоест, да не се задържам само в един жанр. Много обичам рок, блус, инди, джаз, ориентирала съм се към тези стилове и ги усещам най-сигурни.

 

Какво е Teen Station и как помага на младите изпълнители?

Teen Station помага не само на младите изпълнители. Екипът им е изграден изцяло от млади, амбициозни, умни и безкрайно интересни хора, такива, от които можеш да научиш много. Тази организация се концентрира върху идеите, светогледа на младежта във всички аспекти. Хората, които се занимават, имат възможност да говорят пред една стабилна аудитория по въпроси, които ги вълнуват, като например музика, кино, литература, наука и т.н.

На мен лично Teen Station ми помогна като популяризираха музиката ми сред връстниците ми, получих поле за изява и възможност да обогатя контактите си.

 

Разкажи за някое твое постижение в тази сфера.

Най-голямото ми постижение се изразява в това, че съм ангажирана, свиря с още компетентни музиканти, правим интересни неща и изкарваме пари от хобито ни! Мисля, че това е най-големият успех за един музикант!

 

Музиката ли е твоето бъдеще?

Бъдещето ми със сигурност ще бъде свързано с музиката, защото тя е неизменна част от живота ми. Тя е двигателят на ежедневието ми, силата, която ме кара да се събуждам сутрин и енергията, без която не бих могла да живея или поне не като човека, който съм в момента. Музиката ще продължи да участва в живота ми, но нямам представа накъде ще ме заведе този опасен и труден път и дали ще продължа да вървя по него в чисто професионален план!

 

Когато професията на бъдещето е ИТ специалист, какво кара един млад човек да се занимава с музика, когато е “обграден” от тази съвременна технология?

Технологията, от която сме обградени, по никакъв начин не пречи на развитието на музикалната сцена в световен мащаб, защото тук говорим за страст, талант и отдаденост. Хората, които избират ИТ, често пъти са предразположени към тези науки, а музикантите просто имат тази дарба. Лично аз се чувствам най-много в свои води когато правя музика, така че това е моят път.

 

Какъв съвет би дала на младите изпълнители, музиканти, текстописци и всички, които искат да се занимават в тази вечнозелена област?

Не знам какво мога да посъветвам който и да е, тъй като аз се нуждая от съвет по отношение на писането на текстове и музика. Според моя скромен опит мисля, че всяка песен, всеки ред, всеки тон трябва да бъдат изпитани и следователно (…) изразени в изкуство.

 

Това не е краят, а само началото на една мечта, изпълнена с желание за творчество и много музика на една млада и решителна изпълнителка, която знае какво е нейното призвание  – да бъде едно с музиката.

Дара

Дара

Здравейте! Казвам се Дара Сапунджиева и съм възпитаничка на Американския колеж в София. Откакто придобих повече опит и увереност в областта на творческото и критичното писане, вече знам, че моето бъдещо пребиваване ще бъде свързано със света на журналистиката и медийната света. Също така, смелостта, която придобих, докато работех върху своите медийни проекти, стана неразделна част от моя характер, а постоянното даване на гласност върху проблемите на обществото и света се превърна в движеща сила в моя живот.
Дара