„Родното море не е демоде“ – мит или истина?

Мария Обретенова от АЕГ ,,Гео Милев“, гр. Русе, реши да провери има ли истина в разпространяващия се напоследък слоган „родното море не е демоде“ и привличат ли все още българските морски курорти посетители. Вижте какво мислят двама нейни съученици.

 

Напоследък все по-често в социалната мрежа Instagram започна да се разпространява хаштагът #РоднотоМореНееДемоде. Заинтригувани да разберем дали българското черноморие продължава да привлича родни посетители или повече и повече българи избират да прекарат почивката си в чужбина, sCOOL Media интервюира двама ученици от АЕГ „Гео Милев“ в Русе с наблюдения по темата – Борислав Андонов и Ралица Витанова, които направиха сравнение между ваканцията в България и тази в чужбина.

 

Много българи се отправят към чуждестранни плажове за прекарване на отпуските и летата си. Вие самите ходили ли сте на море в чужбина, и ако да – къде?

Борислав: Да, ходил съм – в Гърция. За пръв път посетих остров Тасос и бях любопитен да видя дали има разлика с курортите в България. Дали морето там е по-чисто, дали местните се отнасят към туристите по учтив начин и дали самата обстановка е по-приятна (или не) от тази при нас. Това са най-важните въпроси, на които исках да си отговоря.

Ралица: Почивките в чужбина стават все по-предпочитани от много българи. Аз самата най-често избирам да прекарам своите летни почивки в Гърция.

 

Като хора, имащи наблюдения върху почиването в България и в чужбина, кои според вас са положителните и отрицателни страни на двата варианта?

Борислав: За мен хубавата страна на българските курорти е, че предлагат много повече забавления, отколкото тези в Гърция например. Има много дискотеки, които привличат младите хора. За сметка на това, в чужбина е много по-чисто и дисциплината е на ниво. Ако решиш да изхвърлиш отпадък извън обозначените за това места, освен глоба ще последва може би и арест.

Ралица: Въпреки че родното море е по-близо и удобно за повечето българи, не трябва да се забравя фактът, че нивото на хигиената в хотелите тук не е на високо ниво, а хлорирането на водата често се извършва без надзор. По мое мнение, онова, което отблъсква туристите най-много, са именно изкуствено завишените цени и застрояването на плажната ивица на нашето Черноморие. В чужбина тези недостатъци ги няма, но пък пътуването до там е дълго и изморително.

 

Къде почивката излиза ,,по-солено‘‘ – в Гърция или у нас?

Борислав: По мои наблюдения за българите почивката в България е или по-скъпа, отколкото в Гърция, или на приблизително същата цена. Чувал съм, че на чужденците пък им е по-евтино да почиват на нашето Черноморие, отколкото по собствените си курорти. Разбира се, това са само предположения, тъй като цените зависят много от курорта, настаняването и много други.

Ралица: Отговорът е ясен – у нас почивките са неоправдано по-скъпи.

 

Относно обстановката – къде успявате да си отпочинете по-интензивно и къде намирате нужното усамотение и спокойствие?

Борислав: Определено по-добре успявам да си почина в чужбина, тъй като там няма толкова врява и шум, колкото в нашите курорти, като например Слънчев бряг и Златни пясъци. Ако обаче искам да прекарам почивка със забавления, музика и танци – избирам българското Черноморие.

Ралица: На родните курорти усамотение и спокойствие трудно се намира. Презастрояването е голям проблем и затова бих казала, че за мен почивката в чужбина е много по-отпускаща.

 

Къде морето е по-чисто?

Борислав: Морето определено е по-чисто в чужбина, защото там няма голямо застрояване, както при нас. В Гърция морското дъно се вижда, неслучайно хората са измислили определението ,,кристално чисто‘‘.

Ралица: Контролът върху пречиствателните станции в България не е на необходимото ниво и често водопроводни тръби намират път директно в морето. Проверките за паразити и бактерии, развиващи се във водата, също имат нужда от подобряване и би трябвало да се извършват по-редовни проби. Ето защо се чувствам по-спокойна за здравето си на плаж извън България.

 

По какъв начин България може да вземе пример от чужбина по отношение на поддържането на морските си курорти?

Борислав: Българите можем да научим много от чужденците, що се отнася до опазването на околната среда изобщо. Като за начало, според мен цялото застрояване с все по-огромни и луксозни хотели трябва да се преустанови; вече има предостатъчно. Друго, за което трябва да подражаваме на Гърция например, е за спазването на правилата и законите и съответно прилагането на наказания, когато има нарушения. Туристите често си позволяват неприсъщо поведение, когато идват у нас именно защото знаят, че няма да бъдат наказани.

Ралица: Примерите как можем да променим родните курорти са достатъчно много около нас и ако скоро положението не се промени към по-добро, повечето туристи ще се преориентират и страната ни ще загуби много.

 

И накрая – българското море излязло ли е вече ,,от мода‘‘ или занапред ще увеличава посещаемостта си?

Борислав: Не бих казал, че нашите курорти са или ще бъдат забравени – просто вече се срещат повече чужденци, отколкото българи по морето ни. Според мен си има причина зад решението на много от нашите сънародници да прекарат почивката си зад граница. Може би, ако в България се променят значително някои неща, повече българи ще избират да остават тук за летния си отпуск.

Ралица: Определено морето ни не е излязло ,,от мода‘‘, но за да останат повече почиващи у нас, са необходими немалко промени.

 

Дали морето ни е на път да стане ,,демоде‘‘ или ще продължава да посреща хиляди туристи ежегодно – е въпрос, чийто отговор зависи само от адекватни и своевременни действия.