С технология срещу наводненията

Един от най-сериозните ефекти от изменението на климата в глобален мащаб ще бъде непредвидимостта на валежите и пораженията, които могат да нанесат на определени места. Александра Иванова от ямболската математическа гимназия „Атанас Радев“ разказва за едно приложение на млад български програмист-учен, което цели да помогне със справянето с този проблем.

 

Изменението на климата засяга всички региони на света. Проливните дъждове и други екстремни метеорологични явления зачестяват, а това често води до наводнения и влошаване на качеството на водата на едни места, както и до намаляване на водните ресурси в други региони. По данни на ООН, ежегодно на земята стават около 10,000 наводнения. Има ли начин да избегнем последиците от тези бедствия? И възможно ли е да “предскажем” предстоящите природни катаклизми? Част от отговорите на тези въпроси може да ни даде 17-годишния Силвио Стойков от град Русе, който от три години работи по създаването на приложението Oflow, което цели да симулира последствията от валежи в дадена географска местност посредством нови технологии. Силвио има множество изяви в сферата на информатиката и програмирането, а тази година взима участие в  “NASA International Space Apps Challengе”- най-мащабния хакатон в света, в който само за 24 часа трябва да бъде направено приложение,по тема зададена от НАСА.

Здравей, Силвио! Представи се накратко.

Името ми е Силвио Стойков. На 17 години съм, живея със семейството си в Русе. Възпитаник съм на една от най-разпознаваемите гимназии в града – АЕГ „Гео Милев“.

 

Разкажи малко повече за Oflow и негова основна цел. С какво приложение може да бъде полезно за обществото?

Oflow е географска информационна система, която има за цел да защити хората и тяхното имущество от наводнения. Софтуерът работи на следния принцип – потребителят, чрез дрон, на който има закачена камера за сканиране на повърхността, която преобразува заснетото в триизмерен модел, сканира желания от него регион. При сканиране вече повърхност, триизмерният ѝ модел се вкарва в приложението, където, с помощта на данни за метереологичната обстановка за дадената област, извличани от базата данни на НАСА, софтуерът създава една симулация на това как ще изглежда заснетата област при дадено количество дъжд. След това приложението, с помощта на потребителя, създава една оценка на риска от наводнение и дали това наводнение ще засегне, пряко или косвено, хора наоколо. Когато тази преценка е готова, приложението създава одит, или група от мерки, които трябва да бъдат предприети, за да се избегне ситуация с пострадали хора.

 

Откъде дойде идеята за Oflow и какво е твоето най-голямо вдъхновение?

Идеята за Oflow, в действителност, се роди в съзнанието на доведения ми баща Петко. Тук е момента да благодаря както на него, така и на майка ми – Теодора, и на цялото ми семейство за огромната подкрепа. Той я сподели с мен преди едно мое състезание, организирано от НАСА, където заедно със съотборниците ми – Атила, Кристиян и Мартин, я доразработихме и обогатихме.

На какъв етап е проекта в момента? Има ли работеща версия на софтуера?

Проектът все още е на етап разработка, поради сложността, която съпътства изграждането на географските системи като цяло. Но все пак, работеща демо версия има – данните, които биват обработени от софтуера, се вземат (съвсем легално, впрочем) от базата данни на НАСА, която е напълно достъпна за всички разработчици.

 

Как започна всичко? Кога започна да се занимаваш с програмиране?

Още от шест или седем годишен. Както почти всяко момче на тази възраст изключително много обичах да играя компютърни игри. С брат ми можехме да стоим по цял ден пред мониторите. Но освен да играя на компютъра, от малък се интересувах от дейността на хакера. Роднините ми с насмешка ме наричаха „хакер“. Точно заради това, по време на зимната ваканция, когато бях на 12 години, реших да напиша в YouTube „Как да стана хакер?“ Излезе ми клип, който не беше нищо особено. Но този клип ме заведе към друг, който беше част от поредица видеа, посветени на програмирането за начинаещи. Започнах да гледам тези видеа и да правя упражненията след тях. Така цяла година, докато не дойде и първото ми състезание по програмиране, организирано от Startup Factory (русенска инициатива за подпомагане на начинаещи програмисти – бел. ред.), на които благодаря за това, че ме тласнаха към света на програмирането.

Какви са твоите надежди свързани с проекта и какво се надяваш да постигнеш?

Искрено се надявам да успея да завърша софтуера изцяло. След това бих се радвал, разбира се, то да бъде използвано някъде, където би било полезно за максимален брой хора.

 

Приложението все още не може да бъде изтеглено. За щастие,това предстои да се случи съвсем скоро,а ние пожелавамекъсмет и успешна работа на Силвио!