“Към момента нищо не сме получавали“ Ще стигнат ли парите на училищата за борба с COVID-19?

След като бе решено учебната година в България да се проведе присъствено за всички ученици, училищата започнаха работа при засилени мерки срещу разпространението на COVID-19, включващи редовна дезинфекция и задължително осигуряване на маски или шлемове за учителите. Учебните заведения обаче не получават финансова подкрепа от националния или общинските бюджети, за да  успеят да изпълнят насоките на Министерството на образованието и науката (МОН) за работа в условията на извънредна епидемична обстановка, показа проверка на sCOOL Media. И макар  на този етап училищата да се справят с финансовото предизвикателство, при задълбочаване на кризата с коронавируса, допълнителните разходи може да се окажат непосилни за бюджетите им, алармират директори. 

 

Според разписаните мерки учебните заведения са длъжни да дезинфекцират общите помещения поне по два пъти на ден, а други като компютърните кабинетите, съблекалните и физкултурния салон – всяко междучасие. 

 

Един от проблемите в насоките на Министерството на образованието е, че те създават сериозни предпоставки за разнопосочни интерпретации и неяснота за директорите как да изпълнят голяма част от мерките. Към момента разходите по прилагането им се поемат изцяло от училищните бюджети, за които това е извънреден разход.

 

Колко струват мерките срещу коронавируса

 

Директорът на софийското 119 СОУ Диян Стаматов е изчислил, че сумата за дезинфектанти и маски коства на училищния бюджет средно между 3 и 5 хиляди лева на месец. Подобна е и ситуацията в Английската езикова гимназия „Гео Милев“ в Русе, където по данни на директорката Маргарита Янакиева разходите за дезинфекция и консумативи към 24 септември възлизат на 7 560 лева. Тепърва се очаква сумата да нараства с всеки изминал ден.

 

В русенската езикова гимназията са купени с пари от училищния бюджет 6 автоматични дозатора за дезинфектант на обща стойност малко над 1400 лева. Месец след началото на учебната година две от тези машини вече се нуждаят от повторен ремонт. 

 

“Най-голяма е сумата за маски и шлемове.“, уточнява Маргарита Янакиева. Въпреки че училищата са задължени да осигуряват предпазни маски или шлемове само на учителите, в началото на учебната година от ръководството на гимназията са осигурявали маски и на учениците, които не са разполагали с такива. “През първата седмица разходите рязко се покачиха и преустановихме тази възможност.“, обяснява Янакиева.

 

За редовната дезинфекция в гимназията към момента се грижат 4 хигиенистки, но ако се установи, че те не могат да се справят с поддържане чистотата в цялото училище, ще трябва да бъдат наети още работници, което респективно означава по-голяма финансова тежест за учебното заведение.

 

Към момента училището успява да покрива част от тези непредвидени разходи благодарение на икономии от средствата за отопление, реализирани по време на т.нар. “Локдаун”, когато учениците учеха дистанционно. 

 

Основният проблем обаче е залегнал във факта, че  бюджетите, с които училищата разполагат през тази календарна година, са изготвени в края на 2019 година, когато все още нямаше официално регистрирани случаи на COVID-19. Съответно в тях не са предвидени допълнителни средства за дезинфектанти, маски и други консумативи за противодействие на заразата.

 

Финансова помощ с много неизвестни

 

В писмо, изпратено до директорите на русенските училища става ясно, че Община Русе няма възможност да отпуска допълнителни средства за дезинфекция и предпазни средства на учебните заведения. Дотации могат да бъдат получени евентуално и единствено на национално ниво под формата на държавен трансфер.

 

От пресцентъра на Министерството на образованието и науката съобщиха за sCOOL Media, че “при затруднения от страна на училищата, ще се обмислят варианти за подпомагането им“. От МОН напомнят също, че учебните заведения нямат право да събират пари от родителите за материали, консумативи и други разходи по издръжката на учебните заведения. 

 

Диян Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета (СРСНПБ), коментира, че текущото финансово състояние на училищата в България е нормално. “Към момента нямаме информация за директори на училища, които са във финансово затруднение по отношение на дезинфектанти и хигиенни материали, но това едва ли ще продължи дълго.“, допълва директорът на 119 СОУ.

 

През месеците, в които учениците учиха дистанционно училищата пестяха от разходите за ток, вода и други, поради което в момента разполагат със събрани пари. В края на август с постановление на Министерски съвет беше разрешено на учебните заведения да пренасочат неизразходваните средства за закупуване на дезинфектанти, които според председателят на СРСНПБ са достатъчни да покрият разходите за дезинфекция до края на бюджетната година.

 

Стаматов съобщи, че са водени разговори с Министерството на образованието и науката в бюджетите на училищата за 2021 година да бъдат планирани целеви средства за борба срещу COVID-19. Очаква се предложението да бъде прието на национално ниво.

 

Ако обаче спестяванията свършат и не бъде отпусната целева помощ до края на 2020 година, училищата ще бъдат принудени да обезпечат извънредните си разходи като пренасочат средства от други “второстепенни“ пера, като модернизацията на училищната база.

 

“Щом купуваме това (консумативи за дезинфекция), няма да можем да купим още един лаптоп, например.“, обяснява Маргарита Янакиева.

 

COVID-19 влезе в  училищата

 

По данни на Националния оперативен щаб (НОЩ) към 14 октомври броят на установените случаи на COVID-19 при деца и ученици е 172, а инфектираните учители в детски градини и училища са 165. Числата показват, че 5 на всеки 1000 ученици и учители са под карантина, което според властите е сигнал, че нивата на заболеваемост в учебните заведения у нас са все още ниски.

 

На седмичния брифинг на НОЩ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев представи прагови стойности, при които учениците от отделни училища или населени места ще преминават към обучение в електронна среда. Учебните заведения ще бъдат групирани в четири категории – зелена, жълта, оранжева и червена – в зависимост от случаите на COVID-19.

 

На този фон, мерките за борба срещу COVID-19 в русенската Английската езикова гимназияса сведени главно до редовна дезинфекция на всички помещения и повърхности и спазване на социална дистанция. Стриктно се следи за носенето на маска, а учениците без предпазно средство биват връщани вкъщи. 

 

При влошаване на епидемичната ситуация, Маргарита Янакиева уверява, че повереното ѝ училище има готовност да превключи към дистанционно обучение в рамките на един ден. 

 

От проведено информационно допитване преди дни става ясно, че всеки ученик в гимназията има мобилно устройство и връзка с Интернет, които му позволяват да участва пълноценно при евентуално обучението от разстояние.

 

Не такава обаче е ситуацията в по-малките населени места, където заради липса на мобилна обезпеченост стотици ученици не успяха да се включат ефективно в дистанционното обучение през минала учебна година. Показателно за това е проучване на Синдикат “Просвета“, което показва, че 38% от учениците в България нямат собствен лаптоп.

 

Кристиян

Кристиян

Казвам се Кристиян Юлзари и съм ученик в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ Русе. Пиша материали за sCOOL Media от една година. Още от малък съм много любопитен и любознателен. За мен журналистиката е страст и огромно удоволствие. Това е трибуна, която има силата да променя. Вярвам, че младото поколение можем да променим медийната ситуация в България и да върнем престижа на журналистическата професия.
Кристиян