Шахматният ас на България

Александра Дралчева, ученичка в СУ “Свети Климент Охридски“ в Добрич, разказва за една млада надежда в българския шахмат – Момчил Петков, който се е устремил към световни титли.

 

В последните години националният отбор по футбол на България не може да се похвали с особени успехи. От 1998 г. насам българин не е участвал на Световно първенство по футбол. Въпреки това спортните герои на България все още съществуват – Григор Димитров, Ивет Лалова, „Златните момичета“ по художествена гимнастика и стотици други продължават да прославят родината ни в целия свят. Голяма част от тези герои обаче остават в сянка – не ги виждаме по телевизионните екрани, нямат хиляди последователи в социалните мрежи и не са спонсорирани от световноизвестни марки. Такъв е и случаят с младия шахматист Момчил Петков.

 

Момчил Петков е роден на 11 ноември 2005 г. в град Добрич. Започва да се занимава с шах когато е едва на шестгодишна възраст. Споделя, че получил шах като подарък за рождения си ден и изпитвал голям интерес да се научи да играе. Първите уроци получава от своята майка, а по-късно става част от шахматен клуб „Енергия 21“ под ръководството на Тодор Тодоров, с чиято помощ реализира най-големите си успехи до този момент.

 

Момчил достига 2276 точки ЕЛО (система за класиране на шахматисти, създадена от проф. Арпад Ело), с което заема първо място в ранглистата на България по шахмат до четиринадесетгодишна възраст, 25-то място в Европа и 62-ра позиция в световен мащаб.  На едва 13 години младото момче получава и престижната титла „Майстор на ФИДЕ“.

 

От 2011 г. насам Момчил е печелил многократно републиканското първенство по шахмат за момчета в различни възрастови категории и е двукратен победител в Шампионата на ЕС. Лауреат е на фондация „Димитър Бербатов“. През 2019 г. се превръща в най-добре представилия се българин на световните първенства по шахмат в Китай и Индия от 8 до 18-годишна възраст, където заема 16-то място в крайното класиране до 14-годишните. В началото на ноември Момчил участва на Младежката олимпиада по шахмат заедно с националния ни отбор, където заеха престижното 16-то място сред 48 отбора.

 

С всяка следваща победа тийнейджърът се доближава все по-близо до най-престижното и желано от всички шахматисти звание на Световната шахматна федерация (ФИДЕ) – гросмайстор!