Снимка: Варненски Драматичен театър „Стоян Бъчваров“

Театърът не спи по време на пандемия

Една от темите, на които младите репортери обръщат специално внимание последните седмици е дали може изкуството да остане живо през критичното време на самоизолация и несигурност, когато театрите са затворени, а културните мероприятия – отменени за неопределено време? Варненските опера и театър са поредното доказателство, че това е възможно, като намират начин да продължат дейността си онлайн чрез инициативите „Театърът чете от вкъщи“ и „Споделени представления онлайн“, които се провеждат на фейсбук страницата и ютуб канала на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. За тяхното основаване и за нуждата от театър по време на социалното дистанциране Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център – Варна – говори пред Стефани Ангелова, ученичка от Първа английска гимназия в морската столица.

 

Какво представлява инициативата „Театърът чете от вкъщи“? Как се роди идеята за нея?

Самата инициатива започна като „Театърът чете“ няколко месеца преди нахлуването на коронавируса  в България. Идеята се роди още в началото на миналата календарна година, а през януари първото издание на „Театърът чете“ от Варненската сцена „Ротонда“ беше факт. Беше планирано до края на сезона да имаме регулярни издания и по този начин – прочетени от първо лице на актьорите, до сърцата на публиката да достигат различни текстове – било  поезия или проза, бългаска или чуждестранна литература. В съзадалото се положение обаче, ние решихме да не се отказваме от инициативата, а да я преобразуваме в „Театърът чете от вкъщи“ и още от 13 март започна четенето онлайн. Това разшири неимоверно хоризонтите на кампанията и възможностите за включване на много актьори от цяла България, като по-късно започнаха да се включват не само актьори, но и най-различни ценители на словото. На девети май – денят на Европа, достигнахме и кулминацията – „Театърът чете от Европа“, като актьори от шест държави участваха с включвания към нашата фейсбук страница. Сред тях са грузински актьор и певица от Германия, които четат на собствените си родни езици, придружени от субтитри на български. Изключително вълнуващо е развитието на тази инициатива, която от сцена „Ротонда“ се пренесе вкъщи, а за Деня на Европа прерасна в четене от цял свят!

 

Кои са досегашните участници и какво мислят те за онлайн събитието?

Вече имаме 124 епизода на „Театърът чете от вкъщи“, тоест 124 души са чели от дома си и видеата им са публикувани на фейсбук страницата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Първоначално ние се свързвахме с актьорите, но с разрастването на инициативата множество всестранно развити личности на изкуството започнаха сами да изявяват желание да се включат. По случай големия християнски празник Гергьовден, например, се проведе четене с участието на журналиста Георги Тошев, писателя Георги Господинов, актьори като Койна Русева и Валентин Ганев и много, много други.

 

Кой може да се чете за театъра и по какъв начин?

Отскоро се отвори възможността и наши зрители, които не са от сферата на културата, също да могат да прочетат любим текст и да бъдат част от тази инициатива. Всички изкушени почитатели на словото са добре дошли да ни пишат на фейсбук страницата на театъра и да изпратят своето кратко видео, като първо представят себе си и произведението, което ще четат, и отправят своя поздрав. Всяко изпратено видео първо се преглежда от нашия артистичен директор, и тогава се публикува. Любителските видеа носят със себе си една свежест и уникалност – когато не от професионалист, а от друг човек се изговарят поезията и прозата, те придобиват особен, друг чар и това е прекрасно. Включват се най-различни хора, от всякакви възрасти и професии, като сред участниците от публиката имаме и изпълнение на бъдещ първокласник от Каварна.

 

Какви са отзивите досега – популярни ли са видеата, какви са реакциите в социалните мрежи, какво мислят хората?

Благодарение на тази инициатива страницата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ вече има 15,000 последователи! Кампанията се пренесе от сцена „Ротонда“ онлайн във връзка с предизвикателствата на вируса, но както знаем (ако не знаете, аз да ви кажа), в китайския език йероглифът за най-лошото и най-доброто, което може да ти се случи, е един и същ, така че нека гледаме на тази ситуация като един изключителен шанс да преминаваме през граници, през професии и възрасти, като се обединим под силата на общата вибрация, която носят всички ценители на словото и която е над физическите прегради. Точно на това обединение отдавам достигането на толкова последователи на инициативата „Театърът чете“ и изключително положителните оценки на нашите зрители – от тези, които гледат видеата и ги очакват всеки ден (регулярният час е след 19.00 часа, а по специални поводи по изключение пускаме и допълнителни записи – както инициативата на 8ми и 9ти май – „Европа чете за Варненския театър“). От самите актьори няма такъв, който сам да не е пожелал, след като инициативата се разрастна и се разчу за нея, да изпрати своето видео и да бъде излъчен.

 

Защо според Вас все още има интерес към театъра, дори виртуално, когато не можем физически да го посещаваме?

За мен това е пътят към достигане до сърцата на хората по най-непосредствения възможен начин, с неограничени състояния, пространства, континенти, възраст и всякакви други рамки – обединението е факт. Интересът към театъра като изкуство се е зародил много далеч във времето, защото хората имат нужда да общуват по този начин още от дълбока древност – това е най-старото от сценичните изкуства. В днешно време бих могла да кажа, че в театъра всеки човек може да намери нещо за себе си, и себе си, тъй като живеем в епоха на големи крайности – на много голяма емпатия, но и на огромна дистанцираност. И повярвайте ми, различните театрални представления могат да заинтригуват всеки един различен човек по нов, уникален начин и да донесат за него духовна храна. В момента ние имаме голяма нужда от именно тази духовна храна, на която театърът е извор, защото във времето на социално ограничнение, когато не можеш да прегърнеш най-близия човек и си лишен от досега на кожата и сетивата, на теб ти се дава възможността да общуваш с душата му и дори да сте от различни градове, различни държави и места, можете в едно и също време да съпреживеете изкуството заедно, да откриете нови неща за себе си, макар и виртуално, онлайн.

 

Това ли Ви подтикна да основете другата голяма инициатива на театъра – „Споделени представления“?

Да, инициативата „Споделени представления онлайн“, в която подбираме спектакли и ги качваме за общата публика, се зароди от пандемията, веднага след като разбрахме, че няма да можем да продължим да играем за нашата публика в променените условия. Още в седмицата след отменянето на всички изпълнения споделих с колегите от екипа идеята да започнем да излъчваме спектакли онлайн всяка седмица, и веднага започнахме работа – създадохме събитието „Споделени представления“ на фейсбук страницата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, както и в ютуб канала ни „Drama and Opera Varna“, където всеки четвъртък от 19.00 часа качваме по едно музикално предствление, всяка събота от 19.00 часа – театрално представление, а вече и детски представления всяка неделя от 16.00 часа. Така че живота, колкото можем да го продължим с нашата публика онлайн, ние сме го направили – ежеседмично по едно музикално, едно театрално и едно детско представление, и театрални четения всеки ден. Двете инициативи се радват на изключителен успех, десетки хиляди зрители ни гледат, получаваме много добри отзиви и вероятно до края на май, а защо не и средата на юни, ще ги поддържаме активно, а след това очакваме вече да можем отново да радваме публиката на открито!