Време за герои

Доброволчеството, доскоро сякаш позабравено в българските училища, си проправя път обратно към класните стаи. Благодарение на връзките, които могат да се създадат в мрежата, млади и социално ангажирани хора като Айлин и Мериан от Американския колеж в София не просто помагат сами на хора в нужда, но и увличат свои съучеици и приятели в изпълнение на каузите. Тяхната съученичка и редовен автор в sCOOL Media Дара Сапунджиева разказва:

 

Не всички герои носят плащове, не всички герои се борят с престъпостта и не всички герои имат запазена фраза като: “Аз съм Батман”. Най-често всъщност истинските герои са напълно обикновено изглеждащи хора, които се разхождат сред нас. Такива единадесетокласничките от Американския колеж в София Айлин Хаджиева и Мериaн Рушанова, които са открили свой собствен начин да бъдат герои и да са полезни на обществото.

 

Организаторите на TimeHeroes клуба Мериан (ляво) и Айлин (дясно).

Двете са активни доброволци, а тяхната кауза е да помогнат на колкото се може повече хора в нужда, като освен собствените си усилия, те мотивират свои съученици да правят добро по-често. Това се случва през онлайн „клуб“, създаден от тях в най-голямата доброволческа платформа в България, Timeheroes. Тя предлага най-разнообразни мисии за своите участници: от гледане на кучета и даряване на храна до готвене в кухня за социално слаби и работа с хора с интелектуални затруднения. Също така, платформата предоставя възможността за създаване на мисии и от самите участници.

 

Именно Timeheroes вдъхновяват Айлин и Мериaн да вземат нещата в свои ръце. “Преди да създадем клуба и двете участвахме в благотоврителни инициативи в свободно си време. Един ден решихме, че искаме да разпространим това, което правим и да породим у другите същия ентусиазъм, да допринесат за един по-добър свят. Така се зароди идеята за клуба „TimeHeroes“, който е уникален по рода си с това, че участниците в него се стремят да помагат не само по материални начин, а отделяйки времето и споделяйки уменията си“, разказват двете ученички.

 

Началото на тази учебна година е доста динамично за двете млади доброволки. Засега клубът е успял да събере повече от 40 души, почти два пъти повече от миналата година, когато в инициативата се включват 25 души. Доброволците участват кампаня за даряване на храна, от която успяват да съберат и дарят около 11-12 големи пазарски чанти с продукти. Освен това те стават част от коледна работилница, където изработват сувенири, които в последствие ще бъдат продавани по коледните базари, а средствата ще отидат за хора с интелектуални затрудения.

След всяка една добре свършена кампания момичетата се чувства заредени с позитивна енергия, независимо колко време им е отнела тя. Но винаги пред подобни кампании, организации или клубове застават трудности:Едно от предизвикателствата пред доброволчеството е да поставиш себе си на мястото на хората, на които се помага, и да усетиш те как се чувстват и от какво наистина имат нужда.” – споделят Айлин и Мериан.  “Освен това, предизвикателство е  да се намери правилният подход, по който да се върши добро, което да не засегне по никакъв начин тези, на които се помага“, добавят двете.

 

Посланието, което Айлин и Мериaн искат да оставят чрез дейността на този клуб, е да покажат колко е пълзотворно да работиш не само в полза на обществото, но и за самия себе си.

 

Според изследване на  СУ „Св. Климент Охридски” и „Индъстри уоч груп” 2015-2016 участието в подобни доброволчески мероприятия помага на младите хора  да развият и подобрят своите социални умения (общуване), организационни умения, личностни и професионални умения (толерантност, решителност, отговорност, креативност, психологическа работа на терени, водене на обучения), и да събудят тяхната гражданска активност.

 

Изследването сочи още, че младите хора с доброволчески опит развиват по-големи социални и комуникативни умения, развиват способността за по-гъвката работа в екип, мотивират околните и се самомотивират. Това спомага за подобрението на техните лидерски и социални качества, които са и най-често търсениете качества от страна на работодателите.

 

Ако искате да развиете горепосочените умения и способности – докато помагате на хората в нужда, следвайки примера на Айлин и Мериaн, порталът TimeHeroes винаги е готов да приеме нови доброволци. Ако пък сте ученик и искате да създатете подобен клуб във вашето училище и да ангажирате своите съученици, TimeHeroes са се погрижили и за това. Можете да кандидатствате тук.

 

Бъдещи мисии на клуба: