Кой печели наградите на тема „Решенията, които работят“

С началото на лятото (макар и много да не си личи), и наближаващия край на учебната година, който, сигурни сме, очаквате с нетърпение, дойде време и да обявим и кои са наградените материали за миналия месец. 

 

Изборът не беше никак лесен, защото, за радост на редакторския ни екип, изглежда, че вместо да вместо да ви потисне и демотивира, несигурността на продължаващата пандемична обстановка ви носи все повече идеи и вдъхновение. През изминалия месец получихме и публикувахме впечатляващи материали по разнообразни теми, които излизат далеч извън рамките на пандемията – въпросът, който продължава да доминира както външния, така и вътрешния ни свят. Затова можем уверено да ви кажем: добра работа!

 

Все пак обаче решихме да отличим материалите, които до най-голяма степен отразяват темата на месец май: „Решенията, които работят“. Целта ни беше да ви вдъхновим да погледнете отвъд безизходицата, в която сякаш светът се намира, и да представите не само текущи проблеми, а и възможните им решения. 

 

Ето кои са отличените материали:

 

Първата поощрителна награда  – книга от нашите партньори от издателство Сиела, които продължават да осигуряват интересни изненади за нашите автори – отива при Васил Василев от Частна профилирана гимназия „Райко Цончев“ – гр. Добрич за текста му „Equal Chance for Education”, или „Равен шанс за образование“. Васил разказва за работата на неправителствената организация „Ларго“ в подкрепа на социалната и образователна интеграция на най-уязвимите и маргинализирани граждани на гр. Кюстендил. Историите на младежи, които са подобрили образованието и квалификацията си благодарение на програмите на организацията, са достатъчно красноречиво доказателство за смисъла и ползата от подобни инициативи.

 

Вторият материал, който ще наградим с книга, е на Дара Сапунджиева, ученичка от Американския колеж в София. Текстът „Decreasing air pollution during the COVID-19 epidemic – the other side of the quarantine”, изследва един от неочакваните ефекти от мерките за справяне с коронавируса, наложени по целия свят – намаляването на замърсяването на въздуха. Анализирайки статистически данни и разговаряйки с експерти по опазване на околната среда, Дара разглежда въпроса отвъд временния ефект от забавянето на живота на глобално равнище, търсейки дългосрочни решения на проблема с мръсния въздух. Поздравления, именно това е, което търсехме!

 

Това, което искрено ни зарадва, е интересът на авторите на sCOOL Media към един от най-силно засегнатите сектори от пандемията от COVID-19, именно този на културата. Ето защо първата награда отива при Кристиян Юлзари от русенската английска езикова гимназия „Гео Милев“ и материала му „Какво следва за културата след извънредното положение?“. Освен, че прави моментна снимка на проблемите, пред които е изправен сектора, Крис ни предлага и поглед напред, както и мнения и истории на водещи фигури от културната сцена. С поощрителна награда, заради позитивните примери за работа на театъра по време на пандемия, отличаваме и Стефани Ангелова, ученичка от Първа Английска Езикова Гимназия във Варна, автор на текстовете „Театърът не спи по време на пандемия“ и The Arts – a Lifeboat for the Young Generation. 

 

На всички наградени желаем приятно четене – поне толкова приятно, колкото беше за нас да четем материалите ви, а на всички други – продължавайте със страхотната работа! До края на месеца можете да пишете по темата на юни „Време за бизнес“, както и по други въпроси, които ви вълнуват. Награди ще има и другия месец ☺