fbpx

  Краят на света или поредната измама

  |

  Дванадесетокласничката от ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца, Никол Николаева е написала един от най-издържаните научно материали и не забравя да се обърне към първоизточника на информацията – в този случай НАСА – което е едно от най-важните правила в журналистиката. Това е нейният репортаж за неслучилия се край на света.

   

  Никол Николаева

  Настъпи денят на Апокалипсиса, за който в последните няколко месеца все по-често четем в социалните мрежи. Факт е, че подобни статии срещаме по няколко пъти годишно, но така и чаканият апокалипсис никога не идва. Дали този път обаче това е истина и животът на планетата ни ще изчезне? Предстои ни да разберем.

   

  През 2002 година учени от НАСА откриват астероид, познат още като 2002 NT7, който според изтекла информация на американската космическа агенция, както твърдят редица български и световни уебсайтове, днес, на 1 февруари 2019 година, ще се сблъска с нашата планета Земя и ще я доведе до нейния фатален край. Поради невероятната скорост на разпространение на тези непотвърдени сведения, ние решихме сами да проверим и да проследим случващото се през този ден.

   

  Предаваме на живо от Вашингтон, САЩ, където се намира и централата на НАСА. Небето днес е ясно, което ни позволява по-добре да наблюдаваме всеки един потенциално опасен обект, намиращ се в непосредствена близост до планетата ни. Разбира се, ако вероятният сблъсък се случи, ще можем да го зърнем само за части от секундата, но в противен случай ще станем свидетели на поредното доказателство, че сме били измамени и такова нещо като „край на света“ едва ли ще ни сполети в близко бъдеще.

   

  Нeмалка част от жителите на американската столица са видимо обезпокоени, за разлика от други, които не показват никакъв признак на тревога. Въпреки това всички тръпнехме в очакване на предстоящото събитие.

   

  Изминаха часове наред, но ето ни тук, все още вперили поглед към необятното небе, а няма и следа от прииждаща гибел. Може би и този път апокалипсис няма да има, а това, естествено, предизвика неописуема радост сред обществото, но паралелно с нея настана и сериозен смут. Нима наистина бяхме излъгани… за пореден път?

   

  В търсене на обяснение ние се срещнахме със специалисти от предполагаемия източник на тази новина и по-точно – НАСА. Астрономите от организацията не отрекоха, че прогнози за евентуален удар на днешния ден е имало, но това било при самото откриване на астероида преди цели 17 години. В продължение на седмици след това те правят множество наблюдения, които опровергават първоначалните им изчисления. Стигат до извода, че астероидът ще навлезе в земната орбита на 6 януари тази година и ще я напусне седмица по-късно. През този период планетата ни се е намирала на средно 65 млн. км, което означава, че небесното тяло вече успешно е прелетяло покрай Земята и поводи за притеснение не би трябвало да има.

   

  Настоящият администратор на американската космическа агенция – Джим Брайденстайн потвърди казаното от учените, като също така съобщи, че подобна информация на официалната интернет страница на организацията не е била публикувана. „Това не означава, че не сме застрашени от астероидни атаки, а напротив. Големи астероиди са удряли Земята и преди и е просто въпрос на време преди това да се случи отново. Но дали ще се случи след години, векове или десетилетия, все още никой не знае.“ – сподели още директорът.

   

  Нека следващият път, когато срещнем подобна статия в интернет, да не вярваме на всичко написано, а да потърсим повече информация и да се уверим сами дали е вярно, или не. Все пак, не е първият път, в който „оцеляваме” след края на света, което ни показва колко фалшиви новини съществуват в медийното пространство.

   

  Директно от горещата точка на света, за вас – Никол Николаева.

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката