fbpx

  Русе отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

  |

  14-годишният Кристиян Юлзари от русенската Английска езикова гимназия „Гео Милев“ ни потапя в атмосферата на честванията за 24 май в града. Вижте комбинацията от текст, видео и снимки, които ни показват как е преминал празникът в крайдунавския град.

   

  24 май – денят, в който във всеки училищен двор могат да се чуят думите „Напред! Науката е слънце, което във душите грей!“.

   

  Текстът на всеучилищния и този на българската просвета химн е написан през далечната 1892 година от българския писател и общественик Стоян Михайловски, тогавашен преподавател по френски език в Русенската мъжка гимназия. Музиката към него се ражда съвсем случайно 9 години по-късно в час по музика на Панайот Пипков в град Ловеч. В рамките на този учебен час големият наш композитор написва нотите на черната дъска, а учениците му запяват стиховете, които знаем и до днес. За пръв път песента се чува по време на честванията на 24 май през 1902 година, като става задължителна част от честванията на този празник за години напред. И така до наши дни!

   

  Ежегодно тържествата в цялата страна започват още рано сутринта, когато учениците, държейки цвете в ръка, се събират в двора на своите училища. В русенската Английска езикова гимназия „Гео Милев“ празникът започна с поздравителен адрес от заместник-директорката на учебното заведение, госпожа Силвия Драганова. Тя призова учениците никога да не спират своето развитие, а учителите да бъдат вдъхновители на техните успехи в знанието, науката и живота. В края на тържеството цялата гимназия изпрати настоящите си зрелостници, за които започва едно ново начало.

   

  Празникът продължи с традиционно шествие по централната улица. В него се включиха повече от 40 училища и детски градини. Настроението беше приповдигнато и наистина празнично не само заради десетките ученици, водени от мажоретния състав на Русе, но и заради програмата, подготвена от ОбДЦКИ – Русе. Тя включваше много песни и танци, демонстиращи таланта на русенските младежи. Емоциите бяха завладели и най-малките, които, държейки българския трибагреник, се опитваха да надникнат, за да видят какво се случва на сцената. Кметът на община Русе г-н Пламен Стоилов изнесе реч и поздрави хората, събрали се на площада пред общината. Той призова да отдадем заслуженото уважение към онези, които са отдали живота си за прогреса на българската култура и които днес наричаме народни будители.

   

  24 май е празникът, честван най-дълго време в българската история. Има сведения, че делото на двамата братя, на които дължим 30-те славянски букви, е чествано още през далечната 1813 година. Това ни задължава да продължаваме тази традиция!

   

  Кристиян

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката