fbpx

  За нас

  Мисия

  Scoolmedia.com има за цел да покаже на гимназистите как работят медиите и им даде възможност да работят с професионални редактори, с чиято помощ да създадат качествени медийни продукти и да публикуват материалите си на онлайн платформа.

   

  Визия

  Нашата цел е да помогнем в изграждането на ново поколение от репортери, които да различават фактите от измислиците, които развиват критичното си мислене, подходящо за справяне с информационното задръстване в дигиталната ера, което идва както от традиционни, така и от социални медии.

   

  Цели

  – Да ангажираме учениците и техните учители с журналистическата професия, като им предоставим учебни материали, насоки от редактори и платформа за представяне на тяхната работа;
  – Да развие уменията на българските ученици да преценяват, анализират критично, тълкуват и анализират информация;
  – Да се популяризира медийното съдържание, създадено от ученици;
  – Да се насърчава придържането към високи етични медийни стандарти.

   

  За нас

  Scoolmedia.com е национална интернет платформа за ученическа журналистика. Ние предлагаме редакторски наставления и менторство на млади бъдещи журналисти. Историите, които ще бъдат публикувани на двуезичния (български и английски) сайт трябва да следват етичните журналистически стандарти. Учениците ще бъдат обучени да отразяват новини, да пишат и да проверяват достоверността на фактите, както и да разберат повече за журналистическата професия.

   

  Scoolmedia.com е част от инициативата „Медийна грамотност в класната стая“ на Асоциацията на Европейските Журналисти – България в партньорство с Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” и Фондация Америка за България. Тя има за цел да развие уменията на българските ученици да преценяват, анализират критично, тълкуват и анализират информация чрез програма за медийна грамотност.

   

  Нашата логика е проста. Навигирането в онлайн медийната среда във времето на 24-часовия новинарски цикъл и фалшивите новини, може да бъде трудно. Но да бъдем информирани обаче е изключително важно за разбирането на света, който ни заобикаля, за избора на кариерно развитие и да бъдем конкурентни на пазара на труда, който се променя бързо.