fbpx

  “Ако вярваш в дългия процес, нещо ще се случи”: Как група тийнейджъри се борят с пластмасата в Тайланд

  |

   „Ако вярваш в дългия процес, нещо ще се случи“, споделя Нисай Чалвали, докато играе с пръстите си. Той е на 18 години и идва от Израел. В момента е ученик в UWC Thailand. Приятелите му го описват като “луд” човек, защото е много активен и инициативен. Повтарят му, че вероятно се преуморява, че трябва да балансира. Но Нисай вярва, че натовареният му график го е направил човека, който е днес. 

   

  Младежът  ходи на училище от 8 сутринта до 15.30 следобед, но през почивките се среща със съмишленици и също така работи в ученическото кафе – Шака. След училище участва в доброволчески дейности, като ръководене на 24-часовото състезание в Пукет за премахване на съвременното робство. Освен това, участва в училищния мюзикъл, член е на ученическия съвет, обучава деца, спортува и много други неща, а също и учи. Денят му приключва малко преди полунощ.

  Нисай. Снимка: Личен архив

  Нисай е един от основателите на ученическата инициатива Plastic Free Phuket – кампания, чиято цел е да намали употребата на пластмаса в Пукет. Програмата, която работи на принципа на неправителствена организация,  разбива предразсъдъците, че когато хората са млади и неопитни, те не могат да създадат невероятни неща. Като млад човек, участвал в различни дейности, Нисай казва, че е научил, че трябва да използва младостта си.

   

  Промяната започва в училище

   

  В Plastic Free Phuket членуват над 50 души. Инициативата работи в три основни области – образование, физическа помощ чрез седмично почистване на плажа и работа с правителството за по-голяма законова забрана на пластмасата.

   

  Според Световния фонд за природата, близо 90% от хората, анкетирани в 28 държави, смятат, че наличието на глобален договор за пластмасите е важно за ефективно справяне с кризата със замърсяването с пластмаси; освен това 85% искат производителите и търговците на дребно да носят отговорност за пластмасовите опаковки. 

  Снимка: Plastic Free Puket

   

  За Нисай устойчивостта винаги е била важна тема. През последните три години той не е купувал нови дрехи – опитва се да има само такива втора употреба. Когато пристига от Израел в Пукет, осъзнава колко голям е проблемът. Според него, хората не разбират въздействието на използването на пластмаса. 

   

  Положителна изненада за младежа е това, което хората правят, когато разберат защо учениците се занимават с намаляването на употребата на пластмаса. В същото време, някои от негативите са размерите на проблема и колко важно и наложително е хората да се образоват по темата. 

   

  Нисай намира за важно да има общност в борбата с влиянието на пластмасата и замърсяването. Затова и Plastic Free Phuket работят усилено всеки ден, за да направят промяна. Ученикът с ъветва хората, които са запалени по нещо, или се притесняват от даден проблем, да предприемат действия и да работят безотказно, защото резултатите ще си заслужават.

   

  Спасители на плажа

   

  Групата младежи посещава плажа за час и половина всяка неделя. Когато отидат, първо виждат красивия плаж, спокойствието на водата и как птици летят наоколо, а след това се сблъскват с тъжната реалност – голямо количество пластмаса. Те събират различни видове пластмаса и ги подреждат в категории в своя център за рециклиране. Младите ентусиасти рециклират 60% от боклука, а останалите 40% нямат друга възможност, освен да го изхвърлят. От тези 60 процента те създават дъски за сърф, стълби и връзки за бижута. Един от най-големите проблеми, които младежите виждат, е липсата на образование за пластмасата.

   

   „Да направиш промяна, без хората да осъзнаят защо тя е важна, е недостатъчно, защото нямат представа защо я правим.“, коментира Нисай. Но те не са единствените, които подкрепят идеята за устойчивост и се опитват да работят за това. Техни съмишленици са организаторите на 24-hour race: най-голямото глобално движение, което има за цел да сложи край на робството на Земята, ръководено от ученици. 

  Хамида (вдясно). Личен архив

  Хамида Елиаси, ученичка в 11. клас от Афганистан, учи в UWC Thailand, се присъединява към инициативата за борба с пластмасата като част от нейната CAS програма (Креативност, активност и обслужване). CAS е един от трите основни елемента, които всеки студент трябва да завърши като част от дипломната програма в IB (International Baccalaureate). Тя решава да се присъедини, защото според нея всички хора са отговорни към природата и околната среда. Чувства се горда и щастлива, докато е на плажа. Опитва се да накара хората около себе си също да се грижат за природата, като публикува в социалните медии. Когато отива за първи път да почисти плажа, тя е шокирана: 

   

  „Шокиращо е, че възрастни и млади хора, които отиват там, знаят, че действията им не са добри за околната среда, но въпреки това виждаме резултата.“

   

  “Ако някой дойде в нашата чиста и подредена стая без никаква причина и започне да я разхвърля, как бихме се почувствали?”, пита риторично Елиаси. „Опитайте се да си представите себе си вместо онези живи организми в морето и тогава можете да промените действията си“, добави тя.

  Снимка: Plastic Free Puket

   

  Скарлет Контрасти, също в 11 клас, наполовина италианка, наполовина англичанка, се присъединява към Plastic Free Phuket, защото e била привлечена от идеята да отиде на плаж в неделя и да изследва острова. Впоследствие разбира колко много боклук има в действителност.

   

  „В края на краищата помагам на околната среда, но съм в приятна атмосфера, забавляваме с приятели, разхождайки се по пясъка, а също се уча да работя и да  изграждам екип.“, добавя тя. Според нея хората трябва да разберат, че светът няма да се оправи сам и да положат усилия за това. “Не може просто да го игнорираме, не можем  да седим в стаята си със затворени прозорци и спуснати щори и да очакваме всичко да изчезне”, казва младото момиче. Тя все още смята, че можем да променим нещата, ако се предприемат драстични мерки и присъединяването към Plastic Free Phuket  е добро начало за изясняването на проблема с пластмасата или поне за премахването й до степен, с която е възможно да се продължи в бъдеще. 

   

  Нисай, Хамида и Скарлет вярват, че борбата с пластмасата и замърсяването е нещо, с което всеки може да се заеме сега, за да има шанса да направи промяна. Те отново ще се срещнат в училище, в някоя от многобройните си инициативи, или на плажа в неделя, за да съберат следите от човешката дейност.

   

  Айлин Хаджийска

  Най-новото

  Път към звездите: Катрин, която ще учи астрофизика в Йейл

  Катрин Маринова е възпитаничка на Американския колеж в София. От малка обича да наблюдава звездите и да научава повече за...

  “Ако вярваш в дългия процес, нещо ще се случи”: Как група тийнейджъри се борят с пластмасата в Тайланд

   „Ако вярваш в дългия процес, нещо ще се случи“, споделя Нисай Чалвали, докато играе с пръстите си. Той е на...

  Топ 10 на най-популярните материали на sCOOLMedia през 2022 г.

  Краят на годината традиционно е време за изводи, равносметки и правене на планове за бъдещето. За екипа от редактори и...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката