fbpx

  Априлски награди с фокус: младите

  |

  Когато през януари пуснахме конкурса на тема “Говорят младите”, не си представяхме до колко тя ще вдъхнови както новите, така и утвърдените ни автори. Получихме страхотни материали по разнообразни теми – от анализ на възможностите по програма “Еразъм+”, през няколко чудесни видеоистории за протеста срещу Луковмарш, първия протест срещу руската агресия в Украйна и грижата за бездомните животни в Ловеч, до интервюта с интересни събеседници по теми като футбол, младежки политики и други. Благодарим на всички младежи за усилията и енергията, които вложиха в тях!

   

  Но все пак това е конкурс и трябва да изберем най-добрите, които да наградим с традиционните ни ваучери от “Сиела” (за победителя) и книги от издателството за подгласниците. 

   

  На първо място поставяме интервюто на един от най-разпознаваемите автори на sCOOL Media Кристиян Юлзари от Русе с (вече бившата) зам.-министърка на младежта и спорта Яничка Труева. Освен, че е взето на живо и представлява чудесен пример за работата на журналиста да бъде коректив на властта, този материал е на практика продължение на небезизвестното разследване на Крис от 2021 г., което разкри злоупотреби с разпределянето на средства за младежки организации в ММС. Подобна последователност няма как да не бъде поощрена!

   

  Поощрителните ни награди този месец отиват у две нови надежди, които се присъединиха към екипа на sCOOL Media след декемврийската ни серия от журналистически семинари. 

   

  Анна Георгиева, ученичка в 8 клас на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства ,,Константин Преславски“, гр. Варна получава книга за своя анализ на заровения от властите проблем с домашното насилие в България. Поздравление на Анна за това, че още от първото си съприкосновение с медиите скочи в дълбокото с такава тежка, но и безкрайно важна тема!

   

  Другата поощрителна награда пък отива при Росен Разпопов, ученик в МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив, които разказа за “Борбата за паметниците на културата с аромат на тютюн” в града под тепетата. Близо шест години след пожара в т.нар. “Тютюнев град” в Пловдив и въпреки обещанията за обновление покрай “Европейската столица на културата” през 2019 г., тъжната картина на разруха си остава същата, разказва Росен. Освен заради чудесния си стил, той получава наградата заради “изравянето” на тази важна културна тема от пепелта на забвението. 

   

  Последни, но не и по важност, трябва да бъдат отбелязани и усилията на екипа на нашия подкаст “Стъпка назад”! След няколкомесечна пауза, те го възродиха в по-задълбочен формат, с още повече интересни и важни теми. Благодарим за усилията на Кристиян Клепалски, Мария-Цветелина Тодорова, Мария Христова, Полин Савова, Даяна Пенкова, Айлин Хаджийска, Кристиян Юлзари и Катерина Василева!

   

  Още веднъж благодарим на всички млади репортери и се надяваме да получим още материали от тях по настоящата, мрачна тема на месеца – “Война”. 

  О, и не забравяйте за големия ни годишен конкурс, който обявихме само преди седмица – този за обучителния лагер по журналистика, който ще се проведе в на живо в Пловдив в началото на юли на английски език. Съответно очакваме вашите материали също на английски. Дерзайте!

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката