fbpx

  Да се завърнеш в България: избор, изпълнен със смисъл

  |

  Вече втора година светът е подвластен на коронавируса.  Наред с огромните предизвикателства, пред които изправи човечеството, пандемията донесе със себе си и неочаквани плюсове. Само в периода от март до ноември 2020 г. в страната ни се завръщат над 550 хиляди, сочи доклад на Европейския съвет за външни отношения. Този факт предлага по-различен поглед върху една дилема, която тормози не само младите, но и възрастните хора у нас – “Къде да се развивам професионално?”. 

   

  За да потърси отговор на този въпрос, Мария Янкова, ученичка в 10 клас на пловдивската математическа гимназия „Академик Кирил Попов“,  се свърза с Моника Иванчовска, старши проектен мениджър в Bulgaria Wants You. Платформата не само показва възможностите за работа в България,  но и предоставя информация за стандарта, условията, средата и начина на живот в региона на бъдещата ни месторабота.

   

  Историята на проекта започва преди шест години,  когато Иван Христов и Андрей Арнаудов (по-известни като Иван и Андрей от риалити формата на БТВ “Фермата”) създават неправителствената организация ДНК (Движение за национална кауза).

   

  Каузата на организацията е да има българи тук и сега. През последните десетилетия значителна част от населението решава да напусне страната в търсене на по-щастлив и по-доходоносен живот зад граница. За никого не е тайна, че това е една от основните причини страната ни да се намира в демографска криза. Затова и се появява ДНК – организацията си поставя за цел да се вгледа в начина, по който други държави са се справили успешно със сходни проблеми, за да може същите мерки бъдат приложени и у нас. 

   

   “Никой не си дава сметка, че демографията е пряко отговорна за твърде много теми от нашия личен живот, без дори да подозираме. Тя най-силно се изразява в икономиката. Гладът за кадри, които изпитват компаниите, и хората, които търсят работа в България, е причината да се реализира Bulgaria Wants You. Платформата съчетава информация за страната, за различните стандарти и начин на живот в отделните региони , полезна информация като калкулатор за изравняване на начина на живот от точка А в точка В. ”, коментира Моника Иванчовска.

   

  Плановете на Bulgaria Wants You за 2022 г.  са да организират ключови събития в чужбина сред големите български общности, за да им покажат, че “може би моментът да сложат България в картата на бъдещето си е назрял”.

   

  “Твърде малко са лудите хора, които вярват в тази национална кауза. В България стандартът на живот е по-евтин. Поради ключовото си географско местоположение, България винаги е била и винаги ще бъде място, привличащо хора, но ще е най-хубаво, ако тези хора сме ние българите.”, убедена е Иванчовска.

   

  За щастие обаче, в последните години се утвърждава и нова тенденция – броят на сънародниците ни, избрали да се завърнат в страната след продължителен престой в чужбина, се увеличава.    

   

  Теодора Бързакова е една от тях. В нейната биография има завидни постижения – завършила е магистратура „Международна журналистика“ в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service. 

   

  Пътят й от Лондон до България е изпълнен с многобройни професионални предизвикателства и успехи. След като се дипломира от университета, Теодора вече е убедена, че иска да бъде журналист. Тогава си поставя амбициозния срок от шест месеца, в който да си намери работа в някоя от големите медии на Острова. Резултатите не закъсняват – на петия месец започва работа в международното радио на BBC, където е стажувала през последното си лято като студентка. 

   

  Работата, която ѝ предлагат, е като автор на свободна практика, като договорът, който сключва, е с нула часа работен ден. Или казано на по-прост език, трябва да запълва дупките в графика – ако някой е болен, тя трябва да го замести. 

   

    “Във всяка смяна си като на изпит – трябва да дадеш всичко от себе си, не можеш да си наполовина.” – споделя журналистката.

   

  Не след дълго тя намира своето място в сутрешния блок Newsday и ѝ предлагат да заработи като радио продуцент там. Започва да обикаля света, за да отразява важни международни теми и проблеми. 

   

  Определящ за бъдещото ѝ е шестмесечният й престой в Брюксел, където се запознава с всички европейски кореспонденти и продуценти и взема  решението да се върне на родна земя. Среща се с редактора на агенция Associated Press за Европа и той казва, че би имал интерес към новини от България.

   

  “В BBC можех да се развивам много, но само като продуцент. Тук, когато си журналист на свободна практика, трябва да можеш да правиш всичко – да снимаш, да пишеш, да интервюираш, да си репортер. Това е и по-удовлетворяващо за мен – трябваше да предизвиквам себе си, за да мога да правя всички тези неща и да се науча да ги правя по-добре.”

   

  Три години след завръщането си у нас, Теодора не съжалява за избора си.

   

   “В чужбина си една малка гайка в цялата машина, а тук си голяма гайка в по-малка машина.” – коментира тя, допълвайки, че когато правиш нещо за родината, всичко придобива друг смисъл.

   

  Посланието, което отправя към младите, е да не се страхуват и да експериментират с различни неща, да пътуват и да взимат най-доброто от чужбина, за да го приложат тук.

   

  Мария Янкова

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката