fbpx

  Кои са най-добрите младежки стартъпи за 2020 г.?

  |

  Над 70 учебни компании от цяла България се включиха в дванадесетото издание на младежкия бизнес стартъп форум „Изгряващи звезди“, организиран от „Junior Achievement България“. Повече от 500 млади предприемачи представиха своите продукти и услуги, разработени през последните 10 месеца, състезавайки се за призовете „Най-добра учебна компания на България“ и „Най-добър студентски стартъп на България“, както и за редица други специални награди. За пръв път презентирането на учебните стартъпи и церемонията по награждаването се проведоха в изцяло онлайн среда, но това не попречи на участниците да покажат своя потенциал и креативност. Събитието за sCOOLmedia отрази Кристиян Юлзари. 

   

  Отличието в ученическата категория за „Най-добра учебна компания на България за 2020 г.“ бе връчено на екипа на учебна кампания “Калиопа” от СУ „Васил Левски“, Карлово.  Наред с това, те спечелиха наградата на медийното жури „Малки стъпки към успеха“, както и възможността да представят България на европейското състезание за ученици на Junior Achievement Europe през месец юли в Португалия. Младежите произвеждат здравословни бонбони, съчетаващи шоколад и розово сладко, които са резултат на затворен цикъл на производство, който започва с грижа за поле от маслодайни рози в района на Карлово, полагана вече 3 години от членовете на екипа.

  JA Bulgaria

  „Да сме най-добрата учебна компания на България за 2020 година само по себе си е сбъдната мечта, плод на упоритост и научени уроци. Искахме да докажем на всички около нас, че в България се случват хубави неща, че тук израстват млади предприемачи и отговорни личности, които са готови да дадат своя принос в развитието на страната ни.“, сподели Виктория Трифонова часове, след като компанията ѝ грабна най-високото отличие в младежкия стартъп форум. 

   

  Компанията WHISP получи приза за „Най-добър студентски стартъп на България за 2020 г.“ в преакселераторската програма на JA и The Edge: R&BD „Beyond“. Техният продукт е фокусиран върху създаването на единна информационна платформа, която помага на чужденци по-лесно да се интегрират в здравните системи на различните европейски държави. Екипът получи отличието в раздел „Медицина и здравеопазване“, както и менторство, парична награда от 4,000 лева и възможността да представи проекта си на европейското студентско състезание на JA през месец юни в Гърция.

   

  Според екипа на JA България, организацията на мащабното събитие онлайн се е превърнало от предизвикателство в стимул за креативността на участниците. 

  JA Bulgaria

   

  „Парадоксално е, но това, че работихме в нова и неясна среда, позволи на участниците да развият най-свободомислещите си идеи и да експериментират с тях. Смятам, че кризисната ситуация освободи енергията и иновативността на младите хора.“, коментира Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.

   

  По време на заключителната церемония бяха връчени и множество специални награди от партньорите на събитието. Учебната компания Blueteeth от МГ „Д-р Петър Берон“, град Варна получи приза “Digital Creativity“ на Oracle Academy.  “Ирис 5619” от 56 СУ „Професор Константин  Иречек“, град София спечели отличието “LifeChanger” на MetLife и чек за 2,000 лева. Наградата на A1 “Go Digital“ бе връчена на учебната компания Care Front от ПТГ „Никола Й. Вапцаров“. УК Hydrowell от МГ „Др. Петър Берон“, град Варна завуюва приза в категорията за „Най-добра маркетингова стратегия“ на Nestle, а наградата на Европейския институт за иновации и технологии „Суровини“ (EIT Raw Materials) отиде при  Reborn от АЕГ „Гео Милев“, град Бургас. 

   

  Програмата „Учебна компания“ стартира в началото на всяка учебна година и цели да развие предприемаческите умения и бизнес нюх на учениците между 8 и 12 клас. Участниците сформират екипи, след което създават своя собствена фирма, опитвайки се да предложат решение на съществуващ проблем.

   

  От 25 години JA България помага на младите хора да развият своите предприемачески качества, съпровожайки ги през целия път на развитие. Инициативите на организацията достигат до до повече от 40 000 ученици и студенти от цялата страна.

   

   „Всички наши алумни, които са работили по програмата „Учебна компания“ могат да се включат преакселераторската програма на Junior Achievement, защото дълбоко вярваме, че те ще бъдат създателите на новия вид бизнес – отворен и ангажиран с истинските проблеми на хората.“, смята Милена Стойчева.

   

  Ако и вие вълнувате от предприемаческите идеи на българските ученици и студенти, очаквайте повече от историите и идеите на участниците в състезанието, които sCOOLmedia ще публикува в следващите дни. 

   

  *Снимки: JA България

  Кристиян

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката