fbpx

  Бургаските солници – неповторимо, но непознато природно богатство

  |

  Често не си даваме сметка за това колко полезни за нас биха могли да бъдат неща, с които толкова сме свикнали, че ги приемаме за даденост. Или както казва народът – “Вода гази, жаден ходи”. Такъв е и случаят с Бургаските солници. Решихме да попитаме случайни граждани на Бургас какво знаят за тази даденост край града им и доколко се възползват от нея. Както и предполагахме, оказа се, че повечето нито са запознати, нито пък ги посещават често, макар и черноморската луга да е с доказан медицински ефект при профилактика и лечение на множество болести. Повече за Бургаските солници, тейните лечебни свойства и уникално биоразнообразие можете да научите от материала на Виолета Ершова, Бионсе Бутева и Васил Колаксъзов от Английската езикова гимназия „Гео Милев“ в град Бургас. 

   

  За да разберем повече за медицинските ползи от солниците, се обърнахме към д-р Виолета Червенкова, която е общопрактикуващ лекар в Бургас. На въпроса какви точно сa лечебните им свойства, д-р Червенкова отговаря, че е медицински доказано, че солните изпарения оказват положителен ефект върху дихателната система и влияят пряко на дейността на мозъка. Постъпващите от изпаренията соли и минерали активират процеси като отделяне на ендорфини и главно серотонин – хормон на щастието. Те действат положително върху психичното здраве и помагат в борбата с тревожността и депресията. Лекарката споделя, че редовните посещения на солниците и лугата имат трайно положително влияние върху цялостното самочувствие.

   

  Важно е обаче терапиите да продължават не повече от 20 минути заради натоварването на сърцето, обяснява тя. 

   

  По повод информираността на бургаските граждани, д-р Червенкова е на мнение, че от медицинска гледна точка би било добре местните жители да обръщат повече внимание на ползите от бургаските влажни зони. Тя е категорична, че повечето бургазлии не са наясно с това какво богатство са солниците и лугата в Бургас.  Същото важи и за морето, което отделя солни изпарения, лековити за болести, свързани с дихателните пътища. Те оказват влияние и на ментално ниво, носейки успокоение и умиротворение на всеки посетител, допълва д-р Червенкова.

   

  Според лекарката, ако се обръща повече внимание на проблема с недостатъчната информираност, повече хора ще разберат за ползите за физическото и психичното си здраве. Съответно и ще могат да намерят хармония със себе си и да живеят по-щастлив живот в морския град.

   

   В търсене на съкровището 

   

  Българска фондация Биоразнообразие е една от най-активните организации, работещи в района на Бургаските солници. Както става ясно  от името на организацията, основният фокус на дейността им е опазването на уникалното биоразнообразие на българската природа, а солените езера край Бургас са истински водни оазиси за много видове.

   

  Разговаряхме с Радостина Ценова – експерт комуникации в регионалния офис на фондацията. Тя сподели, че от непрекъснатия контакт на фондацията с хора, които използват солниците за лечебни цели, най-достоверната информация е, че лугата има противовъзпалително и антисептично действие. Също така, тя лекува редица заболявания на опорно-двигателната система.

   

  Хората споделят, че с направени 10-12 процедури усещат подобрение в състоянието си и се чувстват по-стабилни на ментално ниво.

   

  Има обаче и значителен проблем, който според Радостина Ценова пречи на всеки един от нас да извлече максимума от полезните вещества. Това е замърсяването на въздуха, природата и водата. Тези фактори несъмнено представляват значителна пречка за гражданите спокойно да се наслаждават на красотата и чистотата на територията на бургаските влажни зони.

   

  Фондация Биоразнообразие има изработена интерактивна карта с местата за посещение, която все още набира популярност сред потребителите. Една от целите на фондацията е да се осигури на бургазлиите възможността бързо да намерят място за отдих. Според ползите за себе си, които търси даден потребител, той може да открие на картата точното място, отговарящо на изискванията му.

   

  В момента фондацията планира и различни публичния събития, целящи да  мотивират повече бургазлии да се включат в опазването на биоразнообразието в града и да научат за ползите от солниците. Например, чрез интерактивни игри като “търсене на съкровища”, проектът Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО популяризира соленото Атанасовско езеро. По този начин се въвличат и информират нови хора за ползите от соленото езеро и като цяло от бургаските влажни зони. Средствата, спечелени от посещението на солниците, ще се използват за поддържането на биоразнообразието в бургаските влажни зони, както и за инициативи за опазване на природата и обновяване на парка на птиците, който, за съжаление, в момента е изоставен. 

   

   

  Материалът бе създаден в рамките на инициативата “В училище с АЕЖ” на Асоциацията на европейските журналисти и Българо-американската образователна комисия “Фулбрайт”.

   

  Благодарим на Българска фондация Биоразнообразие за предоставените за ползване снимки.

   

  Най-новото

  Темата на март: По пътя!

  Разкажете за място, което сте посетили. Или посетете място, за което искате да разкажете. А, защо не да ни срещнете...

  Дарителството в България: Какво научихме от скандала с HelpKarma?

  До 2020 г. доктор Антоанета Тончева, която живее и работи в германския град Регенсбург, е сред редовните дарители в популярната...

  Мария Милкова е новият главен редактор на sCOOL Media

  sCOOL Media има нов главен редактор! Това е Мария Милкова - журналист и видеограф с над 15-годишен опит в някои...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката