fbpx

  Да плетеш любов: Как преждата се върна на мода

  |

  Как може трагична загуба да възпламени интереса към позабравеното изкуство на ръкоделието, което пък да се превърне от терапевтично хоби в професия? Снежана Дончева и Деница Русева от sCOOL Media разказват историята на Кристина Андонова и нейният проект Pillow Point в следващото видео, изготвено заедно с редактора Петър Георгиев

   

  Шевиците и емблематичните изделия от прежда са вплетени в страниците на българската история, а самото художествено плетиво е един от най-разпространените традиционни български занаяти. За разлика от други този все още не е застрашен от изчезване. И не се практикува само от възрастни хора.

  Кристина Андонова е основател на Facebook страницата Pillow Point, в която продава своите плетени изделия – панери и кошници, изплетени на една кука. Като един самоук нетрадиционен плетач Кристина гледа на плетенето като на терапия, начин да създаваш нещо градивно, което да ти дава стимул да се бориш.

   

  29-годишната Кристина отделя огромна част от времето си на малкия бизнес, с който се занимава. Основателката на Pillow Point обаче невинаги е очаквала хобито й да се превърне в професия.

  При мен нещата станаха много странно. Аз никога през живота си не съм плела. Никой не ми е показвал, никой не е седял да ме учи.“ – споделя Кристина.

   

  Желанието й да плете се заражда преди около две години и половина, непосредствено след личен катарзис – смъртта на сестра ѝ, която много обичала плетени изделия.

   

  На 40-ия ден нещо ми прищрака… лека-полека си купих материали и започнах да се уча, но никога не съм си и представяла, че ще се разрасне толкова.

  Хобито, което започва като израз на сестринска любов и спомен за изгубен любим човек, придобива много по-големи мащаби. Страницата на Кристина се радва на над 12 000 последователи. Освен да купят от творенията ѝ, много от тях искат да се научат сами да създават красиви плетени ръкоделия. Затова и отскоро Кристина предлага така наречените „стартови пакети“, с помощта на които желаещите могат сами да изработят панер стъпка по стъпка с осигурени материали.

   

  Освен че самата тя допринася за своеобразното прераждане на плетенето, Кристина помага и на останалите да открият красотата в това да твориш, да плетеш любов. Тя е само една от многото, които пазят духа на плетивото жив, така че то завинаги да бъде на мода.

  Най-новото

  Път към звездите: Катрин, която ще учи астрофизика в Йейл

  Катрин Маринова е възпитаничка на Американския колеж в София. От малка обича да наблюдава звездите и да научава повече за...

  “Ако вярваш в дългия процес, нещо ще се случи”: Как група тийнейджъри се борят с пластмасата в Тайланд

   „Ако вярваш в дългия процес, нещо ще се случи“, споделя Нисай Чалвали, докато играе с пръстите си. Той е на...

  Топ 10 на най-популярните материали на sCOOLMedia през 2022 г.

  Краят на годината традиционно е време за изводи, равносметки и правене на планове за бъдещето. За екипа от редактори и...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката