fbpx

  Да празнуваме Коледа, Василица и Байрам заедно!

  |

  Как учителка от Куклен събра ученици от три етноса, а деца от с. Дълго поле дариха обяд на възрастни

   

  8 училищни проекта взеха награда в конкурса на „Заедно в час“ и prepodavame.bg „Добрите практики на фокус“

   

  Училището в град Куклен е като всяко друго, но и не съвсем. То е дом на три етноса – български, турски и ромски. Въпреки мирното им съжителство в града, през 2014  г. по коридорите на Средно училище “Отец Паисий” учителката по български език и литература Дияна Шекерова чува обиди на етническа основа. Тогава ѝ хрумва идеята да създаде проектно-базираното обучение “Празникът – моят и на другия до мен”.

   

  Урок по толерантност

   

  „Когато им дадох този проект, ги разделих на групи. Те трябваше да събират информация от семействата на своите съученици т.е те не четяха всичко от интернет, дори не от книгите. Групата например се състоеше от ученици от трите различни етноса. Отиват децата на даден празник в едно от семействата и празнуват заедно, правят различни кулинарни изкушения, които са характерни за етноса, и участват задължително семействата, които помагат“, разказва преподавателката.

  Ученици от Куклен пресъздават ромския Гергьовден. Снимка: СУ “Отец Паисий”

  Така вече всяка учебна година, от октомври до февруари, петокласниците изготвят културни календари, пишат сценарии, снабдяват се с традиционни облекла и избират музика и танци. Заедно празнуват Коледа, Лазаровден, Василица, Рамазан, Къна Гиджеси (турски годеж) и други. Крайната цел е откритият урок, където се разиграват драматизации на празиниците. Самото събитие се превръща във всеобщ празник, където присъстват и кметът, общински съветници, неправителствени организации и медии.

  Лазаровден
  Снимка: СУ “Отец Паисий”

   „Така децата с желание научават всичко. Даже и сега го помнят. Наистина много добри приятелства се завързаха между тях, просто не се делят децата. Постигнах го и съм изключително доволна от това“, споделя Шекерова.

  Дияна Шекерова по време на награждаването на „Добрите пракитики на фокус“
  Снимка: „Заедно в час“

  Конкурсът

  Над 500 участници от 150 града взеха учсастие в събитието „Добрите практики на фокус“ в София.
  Снимка: „Заедно в час“

  Проектът бе удостоен с една от наградите на журито по време на събитието „Добрите практики на фокус“. То се проведе в София на 29 и 30 април, а негови организатори бяха фондация „Заедно в час“ и сайтът prepodavame.bg. Събрани бяха 500 участници от над 150 града от страната. Общо 8 от 240 проекта от училища от цялата страна бяха отличени. Сред отличените са най-различни творчески методики. Пример е тази на учителя по музика от 32 СУ „Св. Климент Охридски“ Александър Митев, в чиито часове учениците създават макети на музикални инструменти. Ели Сотирова, която преподава физика в СУ „Неофит Рилски“ в Долна Баня, пък дава свобода на децата да експериментират. Добрите практики на победителите идват от малки и големи населени места като село Селановци, град Кнежа, Стара Загора и София. Церемонията по награждаване беше последвана от изложение на над 25 различни образователни организации. Там срещаме главния редактор и ръководител на prepodavame.bg Петко Иванов, който казва:

   

  Петко Иванов, главен редактор и ръководител на prepodavame.bg

  Целта на събитието е да събере на едно място максимално много хора, които от една страна да споделят опит, от друга страна да се запознаят с хора, с които да изградят дългосрочен контакт и да работят заедно, да продължат да обменят идеи, вдъхновение, добри практики и да си сътрудничат. Защото нали това, което има най-голямо влияние за подобряване на образованието, е когато едно хубаво нещо, което се случва, просто се разпространи в максимално много училища и класни стаи?“

   

  На въпроса какво прави една образователна практика добра, Иванов е категоричен –  дългосрочният ѝ ефект. Също според него тя трябва да има видими резултати и да води до промяна в колектива.

   

  Обяд за баба и дядо

  Възрастна жена от с. Дълго поле получава обяд.
  Снимка: ОУ „Христо Ботев“

  Освен учениците в Куклен, на такъв новаторски подход се радват и тези в Обединено училище „Христо Ботев“ в село Дълго поле. Учителката по информационни технологии Величка Гонева вече две поредни години организира кампанията „Дари храна, дари любов“, която се провежда по Коледа. Под нейно ръководство учениците от 4 до 10 клас, членове на училищния парламент, поставят кутии за събиране на хранителни продукти в магазините. С помощта на кметството изготвят списък с най-нуждаещите се жители на селото. Няколко дни преди празника обикалят техните домове и ги раздават.

  Учениците от ОУ „Христо Ботев в с. Дълго поле по време на кампанията „Дари храна, дари любов“.
  Снимка: ОУ „Христо Ботев“

  „Хората много сърцато ни посрещат. Имало е случаи да ни посрещат с кутии с бонбони. Имало е случаи, в които са искали да си плащат чантата с хранителни подукти. Имало е случаи, в които се просълзяват като ни видят на вратата“, разказва Гонева.

  По-малките ученици пък са решили да се включат, като последния път сложили в 19-те събрани торби и изработени от тях коледни картички. Именно важността на жеста, както и да не се очаква нещо в замяна, са най-ценният урок за децата според преподавателката. Независимо от крехката си възраст, учениците показали, че са способни да организират успешна благотворителна акция.

  Учителката Величка Гонева по време на награждаването
  Снимка: „Заедно в час“

  Подобно на тези два примера, така и всички учители и организации, обединени от чара на събитието, се стремят да излязат извън рамките на традиционния учебен процес и да внедрят в него учене на умения. Това показват творческите карти и фигури по математика, дневниците за пътешествия, мини роботът и легото, които са наредени по масите на изложението. Нагласите най-точно описва китайската поговорка, която Дияна Шекерова непрестанно повтаря:

  „Кажи ми и ще забравя, покажи ми и ще запомня, и дай ми да го направя и ще го разбера.“

   

   

  Мария Христова

  Най-новото

  Пловдив не дава Панаира без битка

  В чии ръце ще бъде символът на Града по тепетата - сагата продължава      Денят е 10 май 2023 и въпреки дъждовното...

  Автор на sCOOL Media с престижна награда

  Росен Разпопов бе отличен в категорията "Млад журналист" в конкурса за чиста журналистика Web Report    Росен Разпопов  Авторът на sCOOL Media Росен...

  Темата на май: ВДЪХНОВЕНИЕ

  „В началото беше Словото“ гласи старозаветната истина. Но може спокойно да добавим, че преди това е вдъхновението. В месеца, в...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката