fbpx

  Темата на декември: Бъдеще в миналото, минало в бъдещето

  |

  Втората вълна на пандемията може отново да ни е затворила по домовете и вкарала в онлайн класните стаи, но това далеч не значи, че работата ни като репортери трябва да страда. Напротив! Със следващата тема, ние от редакторския екип на sCOOL Media искаме да ви провокираме да потърсите историите, заровени в собствения ви заден двор – тези на вашето семейство. 

   

  По-дългото време, прекарано у дома дава възможност на всички ни да останат повече със своите близки и роднини, а всеки един от тях е носител на история. Дали тя ще бъде свързана с войнишките години на дядо ви като пилот или работата на баба ви като проектант на някоя култова сграда в града ви, или пък с пътешествията им, когато са били млади – разказите им заслужават да останат записани и не бива да бъдат загубени за поколенията. 


  Понякога, дори най-простичките и ежедневни сюжети – къде са ходили на почивка, какъв е бил животът им като домакини, как са се преместили от селото в града – може да стане основата на по-голяма и интересна история за времето, в което са живели. 

   

  Ето два примера – баба ви и дядо ви си спомнят как са ходили на палатка за две седмици на дивите плажове на Слънчев бряг през 60-те г. на ХХ век? Разкажете за това как е протичал туризма по това време, или пък за това как се променя, за да се стигне до презастрояването на курорта през последните десетилетия. Дядо ви се премества от село в града, за да работи в (тогава) новопостроен завод? Нека чуем историята му в контекста на масовата миграция на българина от селото към града след Втората световна война и индустриализацията на страната. 

   

  Като добри журналисти очакваме от вас не само да намерите добрите истории на вашите роднини, но и да разкажете за “голямата картина” около тях. Какви точно ще са историите и “картината” обаче зависи само от вас!

   

  Очакваме вашите репортажи, интервюта и статии в писмен, видео, фото или аудио формат на тема “Бъдеще в миналото, минало в бъдещето” до 15 януари на нашата редакторска поща [email protected] Най-добрите материали ще получат награди. 

   

  Можете да представите своите идеи и да получите насоки и съвети от нашия редакторски екип на традиционната ми месечна планьорка, която ще се проведе на 8 декември в 18.30 часа.  Регистрирайте се за участие в планьорката до 12.00 часа на 8 декември тук. 

   

  Очакваме ви!

   

  А за онези от вас, които все още не са го направили – можете да ни последвате (както  и  да споделяте) в нашите канали за социални медии:

   

  Facebook: https://www.facebook.com/scoolmediaBG/ ,за тагване @scoolmediaBG

  Instagram: https://www.instagram.com/scool_media/

  YouTube: 

  https://www.youtube.com/channel/UCD2YA81-Igp_C3_9D0fpR_A?view_as=subscriber

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката