fbpx

  Дико, който се изправи срещу предразсъдъците

  |

   Дико Йорданов е автор на най-популярния Youtube канал за ромска култура и начин на живот у нас. Самият той е от ромски произход. Роден е в бургаското село Драчево, където е най-малкото дете в семейство със седем деца, или както сам се изразява, „изтърсака“. Тази година се надява да завърша висшето си образование – Археология. Професионално се занимава с фотография, като е работил с многобройни популярни личности в България, както и с мис Китай 2019 г. За това какво е да си ром в България, за предразсъдъците между двете общности и как те могат да бъдат преодолени, с Дико разговаря Мария Сомлева от 19 СУ „Елин Пелин“ в София.

   

   Има ли бъдеще за ромите в България?

   

  О, да! Разбира се! Неизбежно е! Аз смятам, че нито ние ромите можем да живеем без българите, нито българите без ромите!

   

  Подобрява ли се е отношението към ромската общност последните 5-10 години?

   

  Много ми се иска да кажа да, но за съжаление това което виждам и усещам е, че някак си заради медиите и някои политики спрямо ромската общност нещата не отиват на добре. Даже никак не са добре. Все още не се гледа добре на това да кажеш, че си ром, все още има хора, които са изтъкани от предразсъдъци и непрязън. Аз лично съм  усещал това на свой гръб. Но трябва да спомена,че има широко скроени хора, които гледат на нещата обективно и не бързат да съдят. Те за съжаление обаче са рядкост.

   

  Как ти дойде идеята да създадеш Yоutube канала?

   

  Идеята за канала се зароди в една прохладна майска вечер, докато си седях под липата в двора на село….. Шегувам се, разбира се. Идеята за канала е следствие на някои неща, които съм си мислил доста време. За съжаление в България няма нито една медия – тeлевизия, вестник, радио и тн., която да представя обективно ситуацията, свързана с ромите, и в която да се говори свободно и адекватно за нашата история и култура. Така преди около година идеята за този канал се зароди идеята в главата ми.

   

  Какви цели си си поставил с него?

   

  Основната ми цел е да популяризирам ромската култура и да показвам най-различни факти, свързани с ромската история. Искам, ако някой има интерес към ромската общност,  да влезе в канала ми и да си формира мнение от първо лице за ромите. Някакси ми писна нероми да говорят за ромска култура,обичаи и начин на живот. Смятам, че е ред и на нас ромите също да започнем да говорим.

   

  Смяташ ли, че по време на извънредното положение, ромската общност се държа правилно (поддържане на лична хигиена, стоене вкъщи и т.н.)?

   

  Да, смятам че по-голямата част от хората спазваха инструкциите дадени от кризисния щаб, но за съжаление виждахме в медиите само обратното на това. Защо медиите не показаха как в неромските квартали също кипи от живот? Неразумни хора има навсякъде, но медиите наблягат върху това да показват ромската общност в негативната й страна.

   

  Чувала съм, че повечето роми, завършили висше образование, започват да отричат ромския си произход. Смяташ ли, че това е вярно?

   

  О да, това е много голям проблем. За съжаление голяма част от хората, които завършват висше образование, за да може да се реализират, се отричат от ромският си произход… Аз познавам много такива хора, за които даже „най-близките им приятели“ не знаят, че са роми. Което е пагубно за обществото ни, за родителите им, за тях самите. Смятам, че това е най-голямото самобичуване – да се отречеш от теб самият само и само, за да си „успешен“, „приет“. Наистина не знам тези хора как спят спокойно и как поглеждат родителите си в очите. Не мога да си обясня. Та нали ние сме хората, които трябва да разбиваме предразсъдъците на обществото, в което живеем?

   

  Смяташ ли, че в българската литература, кино и изкуство като цяло се говори достатъчно за ромската общност?

   

  Да, говори се, но за съжаление рядко има продукти, които да показват адекватно ромската действителност. Предимно се говори за ромите по недостоен и подигравателен начин. Поне това са моите наблюдения.

   

  Какво смяташ, че трябва да се направи, за да бъдат ромската и българската общност по-единни?

   

  Това, което смятам, че трябва да се направи, е да започнем да се приемаме такива, каквито сме. Без предразсъдъци. Голяма част от неромската общност не познава ромите и си създава мнение за нас на база на медиите. Това, разбира се, се отнася и за ромската общност, защото някои роми са затворени в себе си и не се отварят за външният свят. Трябва да започнем да се приемаме такива, каквито сме, и да сме по-обединени.

   

  Мария Сомлева

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката