Едно международно лято

Един от първите репортери на sCOOL Media – Стефани Ангелова от Първа езикова гимназия в гр. Варна, се завръща в редакцията ни, за да разкаже опита си от едно истински вдъхновяващо, полезно и необичайно лято. Тя е прекарала няколко седмици в Индия, където заедно с други млади хора от различни държави, е развивала уменията си, запознавала се е с културата на екзотичната страна и е обсъждала с връстниците си начини за промяна на света към по-добро. 

 

Това лято България стана част от един нов и градиозен проект на организацията 360plus Leadership Collective. Тя дава възможност на обещаващи млади хора с ограничени финансови възможности да се самоусъвършенстват, за да се превърнат в уверени лидери, които ще направят позитивна промяна в света. Проектът събира интелигенти и активни младежи от цял свят в Индия и им предоставя шанс да обменят опит и да завържат полезни контакти, докато се запознават с културата на една екзотична и напълно различна от познатото за тях страна. Целта му е да ги изведе от зоната им на комфорт, като ги пусне заедно в непознатото, давайки им възможност да погледнат на проблемите на собствените си страни и общности през гледната точка на други националности, сравнявайки мисленето и политиката им и намирайки прилики и различия между техните проблеми и решения.

 

Освен че програмата спомага развитието на младежите на индивидуално ниво, като ги прави по-уверени, независими и подготвени да променят своята общност, тя укрепва отношенията между страните, като събира техните най-обещаващи млади представители и ги превръща първо в екип от сътрудници, а след това и в приятели за цял живот. Също така дава уникалната възможност на някои от младите лидери с ограничени финансови възможности да се качат на самолет и да пътуват зад граница за първи път, да изследват културата на напълно различен континент и да посетят невероятни места и забележителности като Ашрама на Ганди и самия Тадж Махал.

 

Стефани Ангелова от Варна и Моника Митова от Благоевград бяха първите представители на България в проекта – след попълване на онлайн кандидатура и преминаване на интервю по телефона, те бяха избрани да заминат за Индия с всички разходи, поети от организацията – транспорт, изготвяне на документи, необходими ваксини и всякакви непредвидени финансови нужди.

 

Тази година програмата се проведе от 2-ри до 24-ти юли, като за три седмици бяха посетени градовете Мумбай, Ахмедабад и столицата – Делхи. Участваха ученици от девет страни: Америка, Мексико, Южна Африка, Мадагаскар, Индия, Непал, Либия, Сирия и България. Дейностите бяха разнообразни и различни във всеки град.

 

Престоят в Мумбай бе посветен на сплотяването на групата и подготовката й за бъдещата работа по проекта. Всеки ден бяха организирани игри за опознаване и дискусии на актуални за съвремието теми, презентации за предстоящите занимания и малки проекти за личностно развитие. Накрая младежите излязоха на първото си „изследване на Индия“, като изкачиха Западните Гати и посетиха пещерата Баджа, издълбана сред скалите на планината. Престоят в града завърши с парти на спонсорите, на което участниците поговориха, обмениха контакти и дори потанцуваха с менторите, финансирали проекта.

 

За Ахмедабад взеха нощния влак, което само по себе си беше автентично преживяване и докосване до индийската култура. В града бяха посрещнати от представители на тамошната младежка организация Сохард (Sauhard), които станаха техни водачи, преводачи, гидове, обучители и приятели. Те ги разведоха из града, запознаха ги с неговата култура и история и всеки ден провеждаха сесии, в които младежите се запознаваха с актуалните проблеми от живота в съвременна Индия и какви инициативи и движения биват организирани с цел търсене на промяна.

 

Изненадващо или не, проблемите в Индия не се различават особено от тези на България или на която и да е друга страна – там също има корупция, дискриминация, медиен контрол, манипулиране на общественото мнение, потискане на гласа на младите за промяна, пренебрегване на екологията с цел по-висок приход и какво ли още не. Въпреки тъжната истина, че постигането на развитие към по-добро е изключително трудно постижимо, менторите напомниха, че най-важно е да има някой, който да не се отказва и да разпространява гласа на народа – това е достатъчно, за да не умре каузата и да има надежда – ключова опора за обществото. Ахмедабад младите напуснаха мотивирани и вдъхновени от запознанството с опитните представители на Сохард.

 

И така пристигнаха в столицата – Делхи, този път със самолет, понеже пътуването с индийски влак веднъж е достатъчно за цял живот. Там посетиха храма Лотус и едно от новите седем чудеса на света – забележителния Тадж Махал, който на живо бе също толкова магически, но много по-горещ, отколкото го описват. Тук бяха и техните заключителни дейности и сълзливи сбогувания както с невероятните лидери на проекта, така и един с друг.

 

Прибраха се с много опит и нови знания – дали достатъчно полезни, за да променят света, или не чак толкова, не се знае, но едно е сигурно – тази програма наистина бе преживяване, което се случва веднъж в живота и го променя завинаги! Всеки един от участниците ще пази неповторимите спомени, които е събрал заедно с международните си приятели в Индия, ще поддържа контакт с тях и ще стане един по-уверен лидер в общността си, вдъхновен да променя и подобрява!

 

Ако искате да научите повече за проекта и също да кандидатствате, посетете уебсайта на организацията (там можете да намерите и подробни блог постове от събитията, които се провеждаха през всеки ден по време на проекта).