Евгени Гочев: „Пепелта е нещо, което може да бъде възвърнато към живота“

Една от най-активните журналистки на sCOOL Media – Никол Николаева от ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца, ни среща с талантливия млад артист Евгени Гочев в интересно интервю за творческия му път, фотографията и бъдещите планове.

 

От обикновен любител на артистичните изкуства до представител на цели две от тях – музика и фотография. Евгени Гочев – млад артист, привърженик на непознатото, нетипичното, нестандартното. Момче, което за крехката си възраст има вече две представени самостоятелни фотоизложби, първата от които е открита през юли 2018 година, а втората се състои в момента. Носител на множество фотографски награди и отличия, като с времето талантът му бива забелязан дори от италианското модно списание „Vogue“, което публикува негова абстрактна творба на официалния си сайт… И това му вещае само началото. Повече за нестихващите му мечти и творческите му изяви можете да научите от самия него.

 

Здравей, Евгени! Би ли се представил пред читателите на sCOOL Media?

Привет на всички, както вече знаете, казвам се Евгени. На 18 години съм, от Плевен. От малък се развивам в сферата на музикално-сценичните изкуства и по-точно – със специалност акордеон в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в родния ми град. Музиката отвори очите ми за изразяването по един по-извисен начин, а именно изкуството. Истинската ми любов обаче винаги е била портретната фотография, като вече от три години се занимавам усилено с нея.

 

Как откри страстта си към фотографското изкуство?

Фотографията дойде в живота ми като вътрешен импулс. Още като дете започнах да снимам със старото пластмасово лентово апаратче, но по-късно открих, че фотографията не е просто снимане, а очила, които слагаш на публиката ти, за да погледнат през твоя собствен мироглед… Това ме накара да се влюбя.

 

Преди дни бе открита втората ти самостоятелна фотоизложба. Би ли ни разказал малко повече за нея?

Да, на 28 март официално бе дадено началото на „Пепел“ в Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен и ще бъде достъпна за всеки любител на фотографията до 5 април включително. Изложбата е сблъсък на емоции и колаборации с млади артисти. Тя е черно-бял портрет, колаж и сюрреализъм. Чрез нея исках да дам гласност на нас, тийнейджърите, и на нашите бурни емоции. Тя е ода за младостта.

 

А защо избра именно „Пепел” да бъде заглавието на изложбата ти?

Защото пепелта остава в съзнанието ми като нещо, което може да бъде възвърнато към живота. Всички ние сме били пепел вследствие на лош период в живота, но пепелта за мен символизира изправянето на крака след погрома. Именно това ни състояние исках да представя.

 

Знаем, че си участвал в редица конкурси и състезания, от които имаш немалко завоювани престижни награди. Кое е най-голямото ти постижение в досегашния ти опит в сферата на фотографията?

За мой най-голям успех бих отчел не наградите, а изложбите, с които целя да потопя обществото в един по-различен свят. Винаги съм смятал, че в конкурсите има излишна доза сравнение между участниците, докато в изложбата представяш цикъл от авторски неща с идеята да получиш обратна връзка по най-чистия възможен начин.

 

Какво те вдъхновява да продължаваш да твориш?

Вдъхновява ме всичко около мен, което се движи. Защото снимайки го, знам, че ще запечатам онова му състояние в движението, което никога няма да се повтори по същия начин. Режисирането на фотографии винаги е било с цел да създам обстановка, различна от реалната, а движението е това, което няма как да бъде режисирано, и това, което най-много ме изненадва всеки път. Затова грабвам апарата с интерес.

 

Фотографията просто хоби ли е или всъщност значи нещо повече за теб? Смяташ ли да се занимаваш на професионално ниво с това изкуство и в бъдеще?

Фотографията за мен е единственият начин, по който мога да се изразя напълно. Веднага след като завърша гимназията се захващам с изучаването на това не просто изкуство, а и наука, и начин на живот извън реалността.

 

Снимка: Кирил Кацаров