Обучение на тема „Фалшиви новини по време на пандемия: как да ги разпознаваме и да ги разобличаваме“

В разгара сме на пандемия, която няма прецедент в последното столетие. Освен от последствията от коронавируса (COVID-19) обаче, виждаме зараждането на своеобразна „инфодемия“ – заливане с информация от всякакви канали и източници, свързана с темата за пандемията. Това е сериозен проблем, тъй като стресът и гладът за информация от медиите и социалните мрежи правят хората много по-склонни да приемат за достоверно и да споделят непроверено и невярно съдържание. Освен това, пандемия се случва за пръв път в живота… на всички ни, от което следват много неизвестни:  от това какъв е произходът на вируса, през това как той се разпространява глобално, до това какви ще са ефектите от него, а и от мерките срещу него. В тази объркваща ситуация е важно не само журналистите, а и всички потребители на медийно съдържание да се ориентират в нестихващия поток от информация, фалшиви новини, непотвърдени теории и опасни внушения. Причината е повече от ясна: поддаването на манипулации в условия на здравна криза може да има не просто опасни, но и фатални последствия за нас и нашите близки.

 

Обучението е подходящо за ученици от 8 до 12 клас и е безплатно, но е необходима регистрация на посочените линкове към всяка дата.

 

Предвидени са три дати за участие:

 

22.02 (понеделник) от 18:30ч – 19:30ч 

Лектори: Мария Черешева, Мартин Димитров

Линк за регистрация: https://forms.gle/NhE8uEzeqmwNQe4D7

10.03 (сряда) – 12:30 – 13:30ч 

Лектори: Мария Черешева, Иван Радев

Линк за регистрация: https://forms.gle/PtyHXdN51GVg2LYE8

25.03 (четвъртък) 18:30 – 19:30ч 

Лектори: Мария Черешева, Мартин Димитров

Линк за регистрация: https://forms.gle/CJmJnr6kAMPbeURe6

 

С участниците в обучението ще разгледаме следните теми:

 

  • Преглед на основополагащите понятия фалшиви новини, пропаганда, дезинформация;
  • Припомняне на това кои са основните видове фалшиви новини (кликбейт, пропаганда, сатира, лоша журналистика…), защо нюансът е важен и каква е разликата с непотвърдената информация, както и как да ги разпознаваме.
  • Основни видове митове, които се разпространяват във време на пандемия: конспиративни теории за създаването на заразата; фалшивите лекарства и лечения; пропагандни кампании на различни правителства, целящи да повишат техния авторитет за сметка на този на опонентите им.
  • Как се проверяват източниците на информация и защо създаването на навици, свързани с медийната консумация, е важна част от противодействието на фалшивите новини по време на пандемия;

 

Ще направим следния тип упражнения:

 

  • Викторина „лъжа или истина“ с подбрани примери по темата с коронавируса;
  • Свързване на различни фалшиви новини с различните типове фалшиви новини (кликбейт, пропаганда, сатира, лоша журналистика…);
  • Как да не ставаме сами разпространители на фалшиви новини в социалните мрежи (и защо това е важно);

 

За повече информация и въпроси се свържете с нас на нашата редакторска поща [email protected]

 

„Обученията са част от програмата на “Дни на медийна грамотност 2021”.