Започна кинофестивалът „Срещи на младото европейско кино”

От 22-и до 30-и юни в София се провежда седмото издание на фестивала „Срещи на младото европейски кино“, организиран съвместно от „Арте Урбана колектив“ и „Кинематограф“. Събитието има за цел да вдъхнови младите хора да се потопят в магията на киноизкуството и едновременно с това да популяризира кинообразованието в класните стаи. 

 

Програмата на фестивала включва ежедневни кинопрожекции, арт ателиета и работилници, които ще се проведат на няколко локации, сред които кино „Одеон”, Френския институт в България, кино  „Влайкова”, Чешкия културен център в София и Гьоте институт София. 

 

Фестивалът бе открит с представянето на наградения филм на Мария Шпет  – „Класната стая на г-н Бахман”, в който се разказва да необичайната, но силна връзка между един учител и неговите ученици от 12 различни държави.

 

За пръв път тази година събитието се провежда съвместно с „Кинематограф“ – неправителствена организация, занимаваща се с популяризирането на късометражното кино,благодарение на което посетителите ще могат да се насладят на специално селектирани филми.

 

Един от специалните гости на фестивала е учителят Даниел Симеонов от ОУ „Неофит Рилски“ в село Дерманци, който окуражава своите ученици да се докоснат до тънкостите на седмото изкуство в паралелката по кино и по време на извънкласните занимания.Част от късометражните филми, заснети от децата в село Дерманци, ще бъдат прожектирани на голям екран в рамките на фестивала.

 

Сред останалите творци, които ще вземат участие в събитието, са актрисата Слава Дойчева, аниматорът Димитър Димитров – Анимитер, носителят на три награди „Златна роза“ Христо Симеонов, авторът на късометражни филми Ралица Петрова, преподавателката в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ Радост Нейкова и още много други.

 

Повече информация за събитието  както и пълната му програма може да откриете ТУК.