fbpx

  Financial Times става безплатен за гимназисти в България: Глобалният образователен редактор на FT Андрю Джак разказва пред sCOOL Media

  |

  Водещият британски вестник Financial Times (FT) отваря инициативата си за безплатен достъп за училища по целия свят, където учат младежи между 16-19 години. sCOOLmedia получи ексклузивно интервю от глобалния образователен редактор на FT – Андрю Джак, един от хората, стоящи зад новата инициатива на медията. Той разказа на нашите репортерки Айлин Хаджийска, Мария Христова и Мария-Цветелина Тодорова, че е жизненоважно учениците да имат достъп до висококачествена информация, за да бъдат „добри граждани, които да оцеляват в днешния свят“.

   

  Учениците и учителите, които регистрират своята институция на този адрес, могат да се възползват от редица ресурси, като седмичен бюлетин с препоръки от студенти и учители, настолна игра за лични финанси, състезания, страница за дискусии на FT.com, включваща FT съдържание, анотирано от учители, и програма за професионален опит с участието на 250 ученици от целия свят всяка година.

   

  Информирани срещу фалшивите новини

  Според Андрю Джак редовното четене на FT е начин учениците да придобият един много ценен, аналитичен и глобален съвременен поглед за случващото се по света, който пък ще им помогне да улавят по-лесно фалшивите новини. 

  Андрю Джак, Глобален образователен редактор, FT

  Той споделя, че медията е получила позитивна обратна връзка за ползите, извлечени от първите младежи, получили безплатен достъп. Учители, квестори на изпити за влизане в британски университети и специалисти по набора на персонал са му казвали, че търсят именно ученици, които са добре информирани за случващото се по света и умеят да коментират актуалните теми.

   

  Инициатива, вдъхновена от ученик за ученици

  Джак разказва, че инициаторът на програмата за безплатен FT абонамент е бившият ученик и настоящ служител на вестника Кришан Повада. Той е убедил старшото ръководство на медията, че споделянето на съдържанието ѝ безплатно сред младежите ще донесе сериозна обществена полза. 

   

  „FT се гордее, че направи достъпа си безплатен за образователни институции, а приложението FT Schools помага на 80 000 ученици в 3900 училища да постигнат по-високи академични резултати и да се подготвят максимално за живота извън класната стая. FT помага на младежите да изградят по-задълбочено разбиране на темите, преподавани в уроците, да се чувстват уверени при вземане на кариерни и финансови решения и разширява интелектуалните им хоризонти“, коментира за sCOOL Media самия Кришан Повада и добавя, че според проучване на медията 92% от учениците, които четат FT казват, че се чувстват по-информирани за света около тях.

   

  Андрю Джак ръководи образователния редакторски отдел и комуникира с училища, изпитни комисии, издатели и организации, свързани с образованието. Той също така работи с групи по уреждането на състезания по писане и с учителски консултанти за създаването на актуално съдържание, споделянето на разсъждения и разпространението на редовен бюлетин в социалните мрежи.

   

  Вдъхновяване на бъдещите репортери

  На въпроса дали четенето на FT има силата да вдъхнови ученици да започнат кариера в областта на журналистиката, той отговори, че целият екип се надява да успее да постигне въпросния ефект. „Журналистиката не е лесна професия, но е вълнуваща и основополагаща. Днес е по-важно от всякога хората да бъдат информирани, образовани и да държат хората на власт отговорни за действията си“, допълва той. 

   

  Относно проблема с растящото недоверие към медиите той смята, че ако повече хора си позволят да видят и разберат различните гледни точки, положението би могло да се промени в по-добра посока. Допълва още: „Съществуват много висококачествени медии в световен мащаб и те все още имат съществена обществена роля. Интернет подпомогна създаването на нови възможности за по-широк достъп в повечето страни.“

   

  По отношение на дезинформацията, която често обърква младежите, Джак смята, че достъпът до FT би могла да им помогне да се фокусират върху наистина важните теми в глобалния дневен ред, а вестникът предлага по нещо за всеки. „Най-ефективният начин да се разбере дали нещо работи, е то да се изпробва. Програмата предлага новини, анализи, мнения, видеа, подкасти, фотография , политика, бизнес, икономика, култура и много други.“

   

  Ако се чудите какви са изискванията, за да се присъедини едно училище към тази програма, освен възрастовия диапазон, Андрю Джак отговори: „Никакви! Ще са им нужни само технологичен достъп, да могат да четат на английски и просто да се отдадат на интересите си.“

   

  Програмата за безплатен достъп до FT е валидна за учебни институции във всяка точка на света, където се обучават деца между 16 и 19 години. Учениците и учителите могат да посетят http://www.ft.com/schoolsarefree, за да проверят дали училището им е вече регистрирано, и ако не е, да потърсят учител или администратор, който да подаде молба за регистрация. Тогава учениците и учителите ще могат да четат онлайн на територията на училището, а ако учебното заведение има официален имейл, да си създадат акаунт, за да четат FT и от разстояние – на мобилния си телефон или от дома.

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката