fbpx

  “Гласът им да бъде чут!” Европейска платформа ангажира юноши с ключови за младежта теми

  |

  Младите хора представляват 25% процента от населението на Европа, но в същото време техните идеи и мнения рядко се взимат под внимание от политиците и институциите. 

   

  “Време е гласът на младите да бъде чут!” Това е посланието, зад което инициативата „The 25 percent“ / „25-те процента“ застава. Тя се организира от Европейския младежки форум с подкрепата на организации-партньори в страните от ЕС и е по повод Конференцията за бъдещето на Европа. 

   

  Създадена е платформа, на която всеки млад човек може свободно да изрази мнението си по ключови за младежта теми, включително заетост, образование, климат, участие в политическия живот и много други.

   

  Всички изпратени предложения ще бъдат разгледани от екип експерти, след което ще бъде изготвен политически документ. Той ще бъде представен по време на дискусиите, част от Конференцията за бъдещето на Европа. 

   

  Стремежът на инициативата е идеите на младежите да достигнат до лидерите на Европейския съюз, да провокират дебат – а на следващ етап част от тях и да бъдат реализирани на практика в държавите-членки на общността. 

   

  По-широката цел на проекта „25-те процента“ е да овласти младите хора и да им даде възможност сами да налагат промени в общността, в която живеят. По този повод е разработено “Ръководство за промяна”, достъпно на всички европейски езици. В него се съдържа полезна информация и насоки за това как да предизвикаме вниманието на обществото към каузите, зад които заставаме. 

   

  Българският партньор на инициативата е Националния младежки форум, откъдето призовават българските младежи да се възползват активно от възможностите, предоставени от инициативата. 

   

  „Важно е младите хора на България да дадат своето мнение за бъдещето на Европейския съюз. Ако не дадем своите идеи на време, ще подарим правото на решение за нашето бъдеще в ръцете на някой друг, а това не може да ни гарантира, че когато той го вземе, то ще резонира с нашите нужди и интереси”, коментира председателката на организацията Симона Димитрова. 

   

  Според нея, предлагайки своите идеи в платформата, българските младежи могат да защитят националните си интереси на европейско ниво. “Бъдете активни, защото промяната започва от нас, сега. Участвай в процеса на вземането на решения. Сподели своята идея днес”, призовава още тя. 

   

  Всички младежи могат да се включат в допитването, като проследят този линк.

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката