Младата Грета Тунберг и нейната смелост

Мария Тонева от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали обръща внимание в най-новия си материал за sCOOL Media на момичето, за което целия свят говори през последно време – 16-годишната активистка за климата Грета Тунберг.

 

В 140 държави по света в момента се провеждат регулярни протести срещу действията, които всекидневно се извършват върху климата, и начина, по който гледаме на този проблем. Дори в Ню Йорк властите са позволили на над 1 милион ученици да не ходят на училище в петък, за да могат да отидат на протест, предава екипът на „Nova“.

 

Инициатор и вдъхновител на това масово движение е 16-годишната шведка Грета Тунберг. На голяма демонстрация за климата в Ню Йорк наскоро тя казва „Аз не трябва да съм тук. Трябва да съм на другия край на океана и да уча. Но вие откраднахте мечтите и детството ми с празните ви думи.“ Но какво точно може да направи едно младо момиче при вече избухнала бомба?

 

Родена на 3 януари 2003 година, Грета от малка е заинтересована от бързо настъпващите промени, глобалното затопляне и удара, който Земята получава ежедневно от нас, хората. Момичето страда от синдром на Аспергер, което е вид психично разтройство, но не това я прави различна от повечето й връстници – а силната й решителност, смелост и постоянство да отстоява идеите си.

 

Макар скорошната й реч на конференцията на ООН според някои да бе малко пресилена, Грета каза неща, които всеки човек трябва да чуе. Неща, които малко от връстниците й биха казали. „Как смеете да стоите тук и да казвате, че правите достатъчно?!… Казвате, че разбирате нас и проблема, но и да ви кажа, че съм ядосана и тъжна, няма да ми повярвате!“, със сълзи на очите казва активистката. Тя сподели множество статистики за климата, океана и замърсяването, които, както сама казва, за някои може би са малко, но за нея са твърде много. Разказа и за това как нейното поколение, което е и наше, страда от нещата, които са правили хората и продължават да правят. „Как мислите, че нещата ще се оправят с някакви бизнес и технически решения!? Вие ни проваляте, но младите разбираме вашето предателство!“ – изтъква Тунберг.

 

Въпреки смелостта, която проявява, момичето получава всекидневно множество интернет обиди, свързани с състоянието й, което трудно може да се лекува. Американският президент Доналд Тръмп се изказа неуместно относно нейната реч пред ООН, но тийнейджърката отвърна на удара. Някои хора казват, че Грета трябва да си стои в училище, където всъщност й е мястото, а някои – че едно толкова малко момиче няма как да промени нещо.

 

Самата тя обаче казва, че големите промени започват от малки стъпки или малки хора, като нея самата. Наскоро Грета получи  „Алтернативната Нобелова награда“ на Швеция, даваща се само на четирима души от страната. Има две написани книги, свързани с промените, за които говори и на демонстрацията в Ню Йорк. Родителите й и адвокатката й я подкрепят изцяло, което прави трудния път, избран от нея самата, по-лесен.

 

Грета Тунберг е пример за подражание на всички подрастващи, на всички млади, будни хора. Постоянно можем да я гледаме в конференции, събирания и изказвания. Редом с големите политици, се нарежда и едно 16-годишно момиче, решено да промени света, каквото и да й коства.

Мария

Мария

Казвам се Мария Тонева и съм ученичка в Езикова гимназия "Христо Ботев", град Кърджали. За мен журналистиката не е само хоби, а начин да изразявам себе си и емоциите си. Да разказвам историите на истинските хора и да показвам каква сила се крие в душите им е приоритет в моя стил на писане. Вярвам, че мога да променя света на журналистиката, а и не само, чрез моя глас и възможностите, които светът ми предоставя.
Мария