fbpx

  Дистанционното обучение – мисията възможна

  |

  Васил Василев, ученик в 11 клас от Частна професионална гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“, гр. Добрич, представя поглед отблизо върху една от най-актуалните теми, откакто България се намира в извънредно положение: дистанционното обучение.

   

  Извънредното положение, в което България се намира от 13 март в следствие от бързото разпространение на пандемията от коронавирус, доведе до още по-бързи и светкавични промени на много места, включително и в образованието. От началните до висшите училища, учители, ученици, студенти и професори трябваше да се адаптират към дистанционната форма на обучение или още познато като „обучение от вкъщи“. За всички това беше голямо предизвикателство.

   

  „Невъзможното“ до преди месец образование влезе в домовете на всички и постигна неочаквани резултати.  За това свидетелства анкета за дистанционното обучение, осъществена от ЧПГТП „Райко Цончев“, гр. Добрич, сред 42 ученици и 29 родители.

  Над 70 процента от анкетираните харесват новата форма на обучение и я намират за по-ефективна от присъствената форма. Благодарение на платформи като Zoom и Google Classroom обучението успява да се осъществи. Въпреки големият трафик и натовареността последните седмици, платформите успяват да издържат всеки един клас и да пренасят информацията с лекота.

  Различно стои въпросът за натовареността. Над 47 процента от анкетираните споделят, че са по-натоварени отколкото преди. Ясно е, че натоварването е различно при различните класове. Това зависи от броя на предметите, броя на часовете, предстоящи изпити (държавни зрелостни изпити или тези за външно оценяване), от учителя, нивото на класа и др. фактори.

   

  Натовареността се понася различно от всеки ученик. По мнение на преподавателите в ЧПГТП „Райко Цончев“, голяма част от тези, които сигнализират за проблем, са били със затруднения и при присъствената форма. Споделят също така,  че макар и по-малко от половината, все пак се срещат ученици, които не успяват да изпълнят всички поставени задачи.

   

  От ръководството на гимназията обещават, че продължават да следят процеса от близо и да съдействат на всички за преодоляване на възникващи проблеми.

   

  Първоначално, за мен тази форма на обучение изглеждаше непосилна и невъзможна. За пореден път се убедих да не започвам с негативния поглед върху нещата, а да им дам шанс. След подходящата подготовка от страна на учители и информиране на ученици и родители, процесът наистина се оказа много удобен.

  Данните от анкетата са предоставени от Силвия Колева, заместник-директор на училището.

  Васил

  Най-новото

  София Прайд 2022: Горди да бъдем

  "Горди да бъдем": под този надслов се проведе за петнадесети път в столицата шествието в подкрепа на човешките права на...

  Кучетата лаят, а в Министерството на младежта и спорта всичко си върви постарому

  Първата половин година на новите управляващи в Министерството на младежта и спорта (ММС) се оказа като последните 12 години. Волята...

  Стъпка назад (еп. 18): Украйна от Евромайдана насам, летният туризъм и какво е да си „Мениджър за един ден“

  Добре дошли в „Стъпка назад“ – месечният подкаст на sCOOL Media.     Това е мястото, където говорим за младите и техните идеи....

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката