fbpx

  Дистанционното обучение – мисията възможна

  |

  Васил Василев, ученик в 11 клас от Частна професионална гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“, гр. Добрич, представя поглед отблизо върху една от най-актуалните теми, откакто България се намира в извънредно положение: дистанционното обучение.

   

  Извънредното положение, в което България се намира от 13 март в следствие от бързото разпространение на пандемията от коронавирус, доведе до още по-бързи и светкавични промени на много места, включително и в образованието. От началните до висшите училища, учители, ученици, студенти и професори трябваше да се адаптират към дистанционната форма на обучение или още познато като „обучение от вкъщи“. За всички това беше голямо предизвикателство.

   

  „Невъзможното“ до преди месец образование влезе в домовете на всички и постигна неочаквани резултати.  За това свидетелства анкета за дистанционното обучение, осъществена от ЧПГТП „Райко Цончев“, гр. Добрич, сред 42 ученици и 29 родители.

  Над 70 процента от анкетираните харесват новата форма на обучение и я намират за по-ефективна от присъствената форма. Благодарение на платформи като Zoom и Google Classroom обучението успява да се осъществи. Въпреки големият трафик и натовареността последните седмици, платформите успяват да издържат всеки един клас и да пренасят информацията с лекота.

  Различно стои въпросът за натовареността. Над 47 процента от анкетираните споделят, че са по-натоварени отколкото преди. Ясно е, че натоварването е различно при различните класове. Това зависи от броя на предметите, броя на часовете, предстоящи изпити (държавни зрелостни изпити или тези за външно оценяване), от учителя, нивото на класа и др. фактори.

   

  Натовареността се понася различно от всеки ученик. По мнение на преподавателите в ЧПГТП „Райко Цончев“, голяма част от тези, които сигнализират за проблем, са били със затруднения и при присъствената форма. Споделят също така,  че макар и по-малко от половината, все пак се срещат ученици, които не успяват да изпълнят всички поставени задачи.

   

  От ръководството на гимназията обещават, че продължават да следят процеса от близо и да съдействат на всички за преодоляване на възникващи проблеми.

   

  Първоначално, за мен тази форма на обучение изглеждаше непосилна и невъзможна. За пореден път се убедих да не започвам с негативния поглед върху нещата, а да им дам шанс. След подходящата подготовка от страна на учители и информиране на ученици и родители, процесът наистина се оказа много удобен.

  Данните от анкетата са предоставени от Силвия Колева, заместник-директор на училището.

  Васил Василев

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката