Има ли шанс да се реваншираме на планетата

„Искам да един ден да живея в град, в който наличието на фини прахови частици ще бъде нищожно малко, боклуците от замърсяванията – несъществуващи, а нагласата на хората към природата – отговорна и същностна. Имаме шанс и трябва да се възползваме от него.“ Това пише Ивайло Илиев, ученик в 11 клас в ППМГ „Никола Обрешков“, гр. Казанлък. Той се вълнува силно от екологичната тема и е убеден, че общонационалните и световни начини за справяне с проблемите – огромни, синхронизирани, наистина реализирани, трябва да са на фокус. Чуйте интервюто на Ивайло с Георги Григоров – председател на сдружението с нестопанска цел „Зелена светлина в България“, за това има ли шанс да се реваншираме на планетата.

 

За изминалите 58 години планетата е загубила над 9 трилиона тона лед. Наред с топящата се ледена шапка, средногодишните температури не спират да повишават своите стойности. Над 25 милиона тона пластмаса зариват световните океани, а разнообразието на организми оредява. Човешкият порив към властване над природата предизвиква ответната й реакция – безмилостна, очаквана, заслужена. Настъпил ли е моментът да осъзнаем, че сме подвластни на природните закони и норми, ще осъзнае ли човекът, че не е господар на природата, и има ли шанс да се реваншираме на планетата като опитаме да я спасим? По темата ще разговаряме с г-н Георги Григоров – председател на сдружението с нестопанска цел „Зелена светлина в България“.

 

С този разговор ние няма да променим мисленето на хората, няма и да спасим планетата. Но нека да е поне малък тласък за онези, които обричат. Обричат  природата, планетата, цялото човечество, самите нас.