fbpx

  Индиана Джоунс от Приморско

  |

  Даниел Пантов е археолог и директор на Общинския музей в Приморско. В последните години полага изключителни усилия за развитието на алтернативния и културно-историческия туризъм в общината, за което получава множество признания и отличия. На неговия труд дължим намирането на златното съкровище от времето на Александър Македонски и накитите, открити след разкопките в местността Силихляр. Роден през 1978г. в Бургас, той живее и работи в и за Приморско. Следвал е в Нов български университет в София и в Югозападен университет „ Неофит Рилски“ в Благоевград. Ето я и неговата история, поднесена на читателите на sCOOL Media от Таня Вълчева от Бургас.

   

  Като малък Даниел Пантов мечтае да стане капитан на кораб или пилот на самолет. „Но не на пътнически, а на изтребител“, подчертава той.  Но тази мечта е само в началото на неговите детски спомени.

   

  След това започва да гледа много филми, а любимият му сред тях е „Индиана Джоунс“. Приключенията на дръзкия археолог постоянно го вдъхновяват, а младият тогава Даниел се припознавал в историите му. Така се е оформила и неговата мечта да изследва миналото.

   

  Спомня си за училищните години с усмивка. „Много обичах училището, защото нямах търпение да се срещна с приятелите си и да плануваме заедно времето си след училище“, допълва той. Споделя, че въпреки известното му непостоянство и пренебрежимо отношение към някои предмети, учителите му успявали да предадат уважението към знанието и науката, респекта от постиженията на човешкия ум, талант, амбиция и разбира се желанието да не се отказват от мечтите си и да се борят за тях.

   

  Всичко това му е помага да осъзнае, че може да постига това, което желае. И така поел по пътя на своята мечта. Както казва певицата Даяна Рос, „не можеш да седиш и да чакаш някой друг да сбъдне мечтите ти. Трябва да отидеш и сам да направиш така, че да се превърне в реалност. Бори се за мечтите си. Никой няма да го направи вместо теб.“  Даниел Пантов се обръща и към своите учители. „Искрено ви благодаря за усилията, които положихте, за да ни предадете знанието.“

   

  Избира за свое поприще археологията, привлечен от цялостата дейност по проучването на миналото, както и извличането на възможно най-голям обем от информация за живота на хората, обитавали конкретното място преди хиляди години. И разбира се, заради редките артефакти, които пазят тайните на древните цивилизации.

   

  В семейството на Даниел Пантов няма никой, който да се занимава с археология или подобна дисциплина. Но това не го спира да се развива в тази област.

   

  Днес той изследва археологически обекти на територията на община Приморско. През 2016г. открива златното съкровище при проучване на тракийската надгробна могила в местността Силихляр край Приморско. Могилата е с височина 6-7 метра и директорът на музея отдавна мечтае да разкрие нейните тайни. Разчитането на следи, оставени от човешка дейност винаги е вълнувало археолога.

  След редица предварителни обследвания на района, заедно с археолога доц. Петър Балабанов започват разкопките. Могилният насип показва, че в него е имало няколко съоръжения, вероятно гробници и ритуални площадки. Съкровището от Приморско се състои от начелник, седем големи апликации и тридесет и две малки. Те са изработени от чисто злато. Украсени са с релефни орнаменти и стилизирани изображения на лотосови цветове. Четиридесет елемента са открити непосредствено под настилката на гробното съоръжение. Даниел Пантов споделя с гордост, че това е най-важното отркитие, което е правил досега в своята кариера. Съкровището от Силихляр може да бъде разгледано от всеки желаещ  в Исторически музей – Приморско, в зала „Трезор“

   

  Даниел също работи по археологическите проучвания на тракийската крепост „Фармакида“ край река Ропотамо и неговото желание е тя също да се превърне в туристически обект. Планува се той да участва и в археологическите разкопки на полуостров Маслен нос. Неговото желание е да допринесе за развитието на културния туризъм, да се реставрират, консервират и експонират паметниците на културата в морската община.

   

  “Една много малка част от археологическите обекти, намиращи се в района на Приморско са изследвани“, споделя директорът на музея. Надява се да има още повече възможности и условия за проучване. И както казва филмовия герои, вдъхновил Даниел – Индиана Джоунс: „Ако искате да сте добър археолог, трябва да излезете от библиотеката“.

   

  Даниел разказва, че в професията на археолога е съпроводена и с много трудности. „Те са свързани, както с административни и бюрократични особености, така и с  недооценяването на същността и ползите от археологическите разкопки и техните открития“, сподели той.

   

  Предизвикателствата са част от професията на археолога, но най-тежките за него са свързани с администрацията, бюрокрацията и недооценяването на същността и ползите от археологическите разкопки и открития. Казва, че се надява в близко бъдеще да се увеличи интересът на хората към историята на древното ни минало и ще осъзнаят наистина колко значима е професията на археолога. Но за съжаление днес тя не покрива модерните критериите за атрактивност – високо възнаграждение, ниска натовареност и възможности за допълнителни облаги. И въпреки всичко желанието му да бъде откривател не стихва. Той продължава да разкрива тайните на нашето минало и обогатява историята на родното си място.

   

  Даниел с неподправена детска наивност продължава да следва мечтата си на археолог-изследовател и не се спира пред трудности, материални критерии и очаквания.

  Най-новото

  Темата на март: По пътя!

  Разкажете за място, което сте посетили. Или посетете място, за което искате да разкажете. А, защо не да ни срещнете...

  Дарителството в България: Какво научихме от скандала с HelpKarma?

  До 2020 г. доктор Антоанета Тончева, която живее и работи в германския град Регенсбург, е сред редовните дарители в популярната...

  Мария Милкова е новият главен редактор на sCOOL Media

  sCOOL Media има нов главен редактор! Това е Мария Милкова - журналист и видеограф с над 15-годишен опит в някои...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката