fbpx

  “Докато съм жива, ще се боря да няма нито една повече!”

  |

  С минута мълчание в памет на поредната жертва. Така започна протестът срещу насилието над жени на 25 ноември под надслов “Нито една повече”, който събра стотици граждани пред Съдебната палата в София. Демонстрации с призиви за незабавни и ефективни мерки срещу насилието, основано на пола, се проведоха и във Варна, Велико Търново и Стара Загора. 

   

   “В България броим мъртвите, защото в България трябва да си мъртъв, за да бъдат взети мерки за проблем, който е бил очевиден през цялото време”, заяви пред протестиращите Детелина Павлова, част от колектива Феминистки мобилизации, които организираха събитието. 

   

  Младата жена сподели с протестиращите своята лична история на преживяно насилие, признавайки, че да заговори публично е най-трудното нещо, което е правила в живота си. 

   

  “Докато съм жива, ще се боря да няма нито една повече”, заяви тя на фона на аплодисменти и подкрепящи възгласи от дошлите да заявят нетърпимостта си към проблема с домашното насилие у нас. 

   

  Чуйте историята на Детелина Павлова в аудио файла. 

   

  Новината за поредното убийство на жена, този път на 21-годишно момиче в София, дойде часове преди началото на демонстрацията, която се проведе в Международния ден на ООН за елиминиране на насилието срещу жени. По неофициални данни, над 15 жени у нас са били убити от своите съпрузи и партньори през 2021 г. Причината да цитираме неофициални данни е, че нито една институция у нас няма ангажимента да поддържа официална статистика за случаите на домашно насилие. 

   

  За мащаба на проблема обаче говори броят на подадените сигнали за домашно насилие до телефон 112, които достигат 14 338 до юни 2021 г. От началото на въведените противоепидемични мерки ръстът на случаите се е повишил с 80% по данни на неправителствени организации. 

   

  Проучване на Европейската агенция за основни права от 2014 г. сочи, че една трета от жените в България са преживели физически или сексуални посегателства. Същевременно, кризисните центрове за настаняване на жертви на насилие в страната са едва 17. 

   

  “Насилието не е нито личен или семеен проблем, насилието е обществен проблем”, заявиха организаторите от трибуната на протеста. 

   

  Ето защо, от Българския фонд за жените се обърнаха към новоизбраните народни представители с настояване  за  приемане на промените в Закона за защита от домашно насилие, които вече година и половина са блокирани в парламента. За да бъде по-ефективен закона, от Фонда предлагат той да предвижда и събиране на официална статистика за размерите на проблема и разкриване на нови кризисни центрове за настаняване на пострадали от насилие с по един подобен център във всеки областен град, както и създаване на координиращ орган за борба с домашното насилие. Писмото настоява и за незабавно въвеждане на дефиниция за понятието “фемицид” .

   

  Според Наказателния кодекс, за да може домашното насилието да бъде квалифицирано като такова, то трябва да бъде систематично и да има поне три подадени сигнала до органите на реда, което според организаторите на протеста,е пагубно за жертвите. 

   

   “Мълчанието го пази – него, а не вас”, категорична бе Детелина Павлова. 

   

  “Това не е личен проблем”

   

  Заобиколена от други жени, издигнали лозунги, срещаме и Олга Минева, основателка на фондация Emprove Project, работеща със жени, преживели насилие. Чрез кампанията #РаноБудна и общността Жените Survivors от Emprove повишават на информираността по темата за насилието, основано на пола, и изграждат подкрепяща мрежа от жени, спасили се от връзки с насилници. 

   

  Ние всъщност говорим не само на жените, а на цялото ни общество, защото според нас това е тема и проблем, които засяга всички нас и чието решение е в ръцете на всички нас. Смятаме, че трябва абсолютно всеки един от нас да се чувства отговорен и ангажиран, така че бих казала на всички, че крачката да бъдеш част от промяната на нечий живот е много малка.”, обясни тя. 

   

  По думите й, когато забележим дори и най-фини форми на токсичност, трябва да сме непримирими към тях. 

   

  “Да покажем на нашите близки, които са в такава ситуация, че сме до тях, да ги изслушаме, и да не толерираме подобни прояви, защото първите знаци са точно такива – на унижаване, на обиждане, на това винаги да си виновен, никога да не си достатъчен. Това не е личен проблем.”, допълни тя. 

   

  Освен от намесата на близки и приятели обаче, Олга Минева е категорична, че българското общество се нужда е и от сериозна ангажираност на институциите. 

   

  “Изключително важно е на ниво държава и ниво институции да има сериозно организирано поемане на отговорност и застъпничество по тази тема чрез въвеждане на координиращ орган, за борба с домашното насилие, с повишаване на финансирането за борбата с домашното насилие и разбира се откриване на нови кризисни центрове  във всички областни градове”, настоява тя. 

   

  Наскоро Emprove даде началото и кампанията #РаноБудна Коктейл, който се реализира в популярни барове в страната. Целта му е да даде информация и ценни съвети на подкрепящата мрежа (семейство, приятели, колеги) на жени в критичен етап, преминаващи или излезли от токсични взаимоотношения.

   

  Поредна провокация

   

   

  Около час след началото на протеста група провокатори успешно си проправи път през протестиращите и закратко прекъсна речта на Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените. Младежите, за които стана ясно, че са привърженици на крайнодесните организации Български национален съюз и ВМРО, бяха отстранени от полицията едва след призиви от организаторите. Стигна се и до напрежение между тях и част от протестиращите, след като националистите издигнаха банер с послание “Българката – биологична жена, майка на нашите деца. Насилието над жени не е равно на джендър права”

   

  Това е поредната провокация срещу правозащитно събитие от страна на националистически групи. На 30 октомври агитка от привърженици на БНС, предвождана лично от лидера на крайнодясната група Боян Расате, нападна ЛГБТИ центъра Рейнбоу хъб в центъра на София, удари активистка и изпотроши цялото помещение. Нападението предизвика вълна от възмущение и прокуратурата образува досъдебно производство срещу Расате, отнемайки имунитета му на кандидат-президент. Останалите нападатели обаче не бяха установени. 

   

  Протестиращите срещу домашното насилие обаче не се повлияха от опита за провокация и продължиха със своите речи, призоваващи за незабавни действия, непримиримост и солидарност. 

   

  “Това, че сме тук днес, означава, че ще има промяна”, категорична бе Детелина Павлова.

   

  Спешна помощ можете да потърсите на Горещата телефонна линия за пострадали от насилие на телефон: +359 2 981 76 86.

   

  Дара Сапунджиева

  Най-новото

  Творците на Пловдив

  Освен най-стария град в Европа и индустриалният център на България, Пловдив е известен и със своята вълнуваща и динамична културна...

  Търсим нови автори! Ела на обучение по журналистика и стани част от редакцията

  Националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media търси нови попълнения към страхотния си екип от млади журналисти от цялата страна....

  Промяната настъпва, когато променим средата

  Как България може да спаси младежите си от пропастта на зависимостта

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката