fbpx

  Темата на март: Всичко за здравето 

  |

  Как липсата на чист въздух и чиста вода се отразява на мен и моята общност? Има ли добри болници в близост до моя град, където членовете на семейството ми могат да потърсят помощ при спешен случай? Как да реагираме, когато сме отчаяни или депресирани, а вместо да забележат страданието ни, хората около нас погрешно смятат, че просто сме в лошо настроение? Дали кето диетата наистина е ключът към получаване на перфектното тяло или този режим също крие рискове?

   

  Всички искаме бързи и точни отговори на тези въпроси, нали? Разбира се. Защото те лично засягат нас, нашите близки, нашите градове и нашите общности. Тези въпроси обхващат само няколко аспекта на една огромна, често неразбрана и погрешно представена тема: Здравето.

   

  А това е тема, за която трябва да говорим. Защо?

   

  Защото е сред най-благодатните теми за фалшиви новини, с потенциал да подмами хората да вземат решения с пагубно въздействие за тяхната безопасност и благополучие. Защото заедно с Румъния, България е начело в класацията на ЕС по отношение на ранни бременности (да, сексуалният живот също е част от нашето здраве). Защото страната ни няма специализирана детска болница, в която малките пациенти да бъдат лекувани според най-високите стандарти, докато се чувстват в безопасност, заобиколени от своите близки. Защото димът от отпадъци, незаконно внесени от Европа и преработени в остарели електроцентрали, замърсява цели градове и села в България, причинявайки дихателни проблеми на местните жители и страх от сериозни заболявания, като рака, например. Защото чистата среда и по-здравословният начин на живот означават по-щастливи хора. И така нататък.

   

  Предизвикваме те да се потопиш в темата за здравето и да я разгледаш в различните ѝ аспекти:

   

  Здравеопазване. Посети местната болница и говори с лекарите и медицинските специалисти за проблемите, които срещат в работата си. Стигат ли им средствата, липсва ли им жизненоважно оборудване или страдат ли от липса на млади лекари, които избират да работят на запад? Търсете не само проблемите, но и техните решения. Има и уникални хора, които проявяват смелост, професионализъм и всеотдайност да помагат на другите ежедневно, въпреки всички трудности.

   

  Сексуално здраве и образование. Нека се опитаме да преодолеем табуто и влизайки в ролята на журналисти да отразим една от най-важните и в същото време противоречиви теми за младите хора. Поговори с твоите съученици, училищния психолог, организации, специализирани в сексуалното здраве и образование, здравните медиатори. Ти знаеш най-добре кое е важно за младите хора и защо гласът им трябва да бъде чут.

   

  Душевно здраве. По данни на Националния център за обществено здраве всеки пети българин страда от някакво психично заболяване. И все пак, рядко говорим открито за това. Същото важи и за медийното отразяване по темата. Разчупи тишината и проучи въпроса. Хората, които страдат от различни психологически проблеми, са навсякъде около нас и някои от тях биха искали да разкажат своята история. Терапевтите и здравните специалисти ще се радват да предоставят повече информация с цел повишаване на осведомеността по въпроса.

   

  Околна среда. Има ли местни екологични проблеми, застрашаващи твоя град, като замърсяване на въздуха или липса на достъп до чиста вода? Срещни се с местни хора и поговори с експерти по околната среда, учени и представители от местната администрация, за да научиш повече за различните аспекти на проблема и какво може да се направи за решаването му.

   

  Здравословен начин на живот. Фитнесът, добрата храна и здравословните практики станаха доста модерни напоследък. И това определено е добра новина! Чувствайте се свободни да се потопите в най-новите тенденции на здравословния начин на живот, но бъдете нащрек и за техните потенциални рискове и недостатъци.

   

  Изпрати ни твоята история в избрания от теб формат – видео, интервю, статия, фоторепортаж и др. до 31 март на [email protected] Отрази събитие, разговаряй с колкото се може повече хора, помисли за решения на проблемите. Избери снимка или илюстрация, която можем да публикуваме заедно с твоята история и провери нейните авторски права, преди да ни я изпратиш.

   

  А за онези от вас, които все още не са го направили – можете да ни последвате (както  и  да споделяте) в нашите канали за социални медии:

   

  Facebook – https://www.facebook.com/sCOOLm (тагвайте на воля @sCOOLm :))

  Instagram –  https://www.instagram.com/scool_media/

  YouTube –

  https://www.youtube.com/channel/UCD2YA81-Igp_C3_9D0fpR_A?view_as=subscriber

   Снимка: Alpha Stock Images

   

  Най-новото

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  Хронологията на една война

  На 24 февруари тази година руският президент Путин започна пълномащабна война в Украйна, наричайки я “специална военна операция”. Реално обаче,...

  Кристиана Атанасова – за музиката, вдъхновението и уроците на живота

  Кристиана Атанасова стартира своята поп кариера през 2022 г. с авторското парче “Имам себе си”. В него тя влага сърцето...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката