fbpx

  Темата на януари: Говорят младите

  |

  Новата 2022 г. вече официално е тук. Месец януари традиционно е време за поставяне на цели, за стартиране на нови проекти, накратко – за ново начало. 

   

  Пандемията от COVID-19 имаше негативен отпечатък върху цялото човечество, но къде в цялата картина останаха едни от най-потърпевшите от нея – децата и младите хора? През последните две години те бяха принудени да заживеят в нов дигитален свят, да ограничат социалните си контакти, да не виждат възрастните си близки, да спрат да пътуват – все дейности с формиращо значение за всеки младеж. 

   

  Време е младите хора да вземат думата! Често чуваме да им се преписва клишето, че те са бъдещето. Но те са и настоящето, тук и сега. Именно заради това Европейската комисия обяви 2022 година за Европейска година на младежта. 

   

  Предстоят 365 дни, в които младите хора ще бъдат на фокус – техните идеи, стремежи и мнения. Затова ви каним да разкажете за проблемите, които вълнуват младежта както у нас, така и в Европа. Открийте и дайте гласност на историите на ученици и студенти, които са ангажирани с важни обществени въпроси като климатичните промени или борбата с дискриминацията. Представете възможностите пред младите хора да се възползват от програми като Еразъм+, DiscoverEU и Европейски корпус за солидарност и да пътуват, да учат, да доброволстват и да се развиват в рамките на ЕС. А защо не да отразите Европейската младежка конференция, която ще се проведе в края на януари т.г. събирайки на една маса ключови политици и младежи?

   

  Обърнете поглед и към ситуацията тук, в България. У нас все още няма приета Стратегия за младежта – основният документ, който очертава визията за развитие на младежкия сектор. Нещо повече, България е единствената държава в целия ЕС, в в която няма приет закон за доброволчеството. Потърсете отговор защо политиката за младежта у нас не е приоритет в последните години. Къде и за какво отиват средствата за младежки дейности у нас? Доколкото младите хора имат възможност да участват равнопоставено в процесите по взимане на решения? Друг ъгъл, от който може да погледнете темата, е състоянието на ученическото самоуправление в страната. Не забравяйте също да потърсите и да представите възможните решения, прилагани на места у нас и по света. 

   

  Влезте в обувките на истински репортери, като интервюирате главните действащи лица, потърсите мнението на институциите и на неправителствения сектор. Говорете с младежи, активисти, експерти и политици. Търсете не само лидерите на мнение, а и младежите от рискови и уязвими групи, които са най-потърпевши както от ефектите от пандемията, така и от системните проблеми в страната. Напишете история, която да накара другите да им пука.

   

  В рубриката ни “Ресурси за ученици” на нашия сайт можетете да откриете полезни съвети за създаване на качествени журналистически материали.

   

  Очакваме вашите репортажи, интервюта и статии в писмен, видео, фото или аудио формат на тема “Говорят младите: до 15 февруари на нашата редакторска поща – [email protected] Най-добрите материали и техните автори ще получат награди.

   

  Можете да представите своите идеи за материали и да получите насоки и съвети от нашия редакторски екип на традиционната ни месечна планьорка, която ще се проведе на 13 януари от 18.30 часа. Регистрирайте се за участие в планьорката до 12.00 часа на 13 януари на този линк.

   

  Очакваме с нетърпение вашите идеи и материали.

   

  А за онези от вас, които все още не са го направили – можете да ни последвате (както и да споделяте) в нашите канали за социални медии:

   

  Facebook: https://www.facebook.com/scoolmediaBG/, за тагване @scoolmediaBG

  Instagram: https://www.instagram.com/scool_media/

  YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCD2YA81-Igp_C3_9D0fpR_A

  Най-новото

  Темата на март: По пътя!

  Разкажете за място, което сте посетили. Или посетете място, за което искате да разкажете. А, защо не да ни срещнете...

  Дарителството в България: Какво научихме от скандала с HelpKarma?

  До 2020 г. доктор Антоанета Тончева, която живее и работи в германския град Регенсбург, е сред редовните дарители в популярната...

  Мария Милкова е новият главен редактор на sCOOL Media

  sCOOL Media има нов главен редактор! Това е Мария Милкова - журналист и видеограф с над 15-годишен опит в някои...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката