fbpx

  Темата на януари: Говорят младите

  |

  Новата 2022 г. вече официално е тук. Месец януари традиционно е време за поставяне на цели, за стартиране на нови проекти, накратко – за ново начало. 

   

  Пандемията от COVID-19 имаше негативен отпечатък върху цялото човечество, но къде в цялата картина останаха едни от най-потърпевшите от нея – децата и младите хора? През последните две години те бяха принудени да заживеят в нов дигитален свят, да ограничат социалните си контакти, да не виждат възрастните си близки, да спрат да пътуват – все дейности с формиращо значение за всеки младеж. 

   

  Време е младите хора да вземат думата! Често чуваме да им се преписва клишето, че те са бъдещето. Но те са и настоящето, тук и сега. Именно заради това Европейската комисия обяви 2022 година за Европейска година на младежта. 

   

  Предстоят 365 дни, в които младите хора ще бъдат на фокус – техните идеи, стремежи и мнения. Затова ви каним да разкажете за проблемите, които вълнуват младежта както у нас, така и в Европа. Открийте и дайте гласност на историите на ученици и студенти, които са ангажирани с важни обществени въпроси като климатичните промени или борбата с дискриминацията. Представете възможностите пред младите хора да се възползват от програми като Еразъм+, DiscoverEU и Европейски корпус за солидарност и да пътуват, да учат, да доброволстват и да се развиват в рамките на ЕС. А защо не да отразите Европейската младежка конференция, която ще се проведе в края на януари т.г. събирайки на една маса ключови политици и младежи?

   

  Обърнете поглед и към ситуацията тук, в България. У нас все още няма приета Стратегия за младежта – основният документ, който очертава визията за развитие на младежкия сектор. Нещо повече, България е единствената държава в целия ЕС, в в която няма приет закон за доброволчеството. Потърсете отговор защо политиката за младежта у нас не е приоритет в последните години. Къде и за какво отиват средствата за младежки дейности у нас? Доколкото младите хора имат възможност да участват равнопоставено в процесите по взимане на решения? Друг ъгъл, от който може да погледнете темата, е състоянието на ученическото самоуправление в страната. Не забравяйте също да потърсите и да представите възможните решения, прилагани на места у нас и по света. 

   

  Влезте в обувките на истински репортери, като интервюирате главните действащи лица, потърсите мнението на институциите и на неправителствения сектор. Говорете с младежи, активисти, експерти и политици. Търсете не само лидерите на мнение, а и младежите от рискови и уязвими групи, които са най-потърпевши както от ефектите от пандемията, така и от системните проблеми в страната. Напишете история, която да накара другите да им пука.

   

  В рубриката ни “Ресурси за ученици” на нашия сайт можетете да откриете полезни съвети за създаване на качествени журналистически материали.

   

  Очакваме вашите репортажи, интервюта и статии в писмен, видео, фото или аудио формат на тема “Говорят младите: до 15 февруари на нашата редакторска поща – [email protected] Най-добрите материали и техните автори ще получат награди.

   

  Можете да представите своите идеи за материали и да получите насоки и съвети от нашия редакторски екип на традиционната ни месечна планьорка, която ще се проведе на 13 януари от 18.30 часа. Регистрирайте се за участие в планьорката до 12.00 часа на 13 януари на този линк.

   

  Очакваме с нетърпение вашите идеи и материали.

   

  А за онези от вас, които все още не са го направили – можете да ни последвате (както и да споделяте) в нашите канали за социални медии:

   

  Facebook: https://www.facebook.com/scoolmediaBG/, за тагване @scoolmediaBG

  Instagram: https://www.instagram.com/scool_media/

  YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCD2YA81-Igp_C3_9D0fpR_A

  Най-новото

  Дни на образованието и действията за климата с Fridays for Future

  На 24 и 25 септември  българският клон на движението Fridays for Future организира в София събитието “Дни на образованието и действията за...

  За историята с любов

  Град Кърджали бе домакин на седмото издание на Националната ученическа конференция по история, която тази година се проведе между 10...

  Враждебни ли сме към украинските бежанци? Говорят две украинки, за които България е втори дом

  Войната в Украйна провокира разделение в българското общество и разпали тлеещи вражди между хората. Докато политиците спореха каква подкрепа да...

  sCOOL Media бюлетин


  Още от рубриката