Джугатон – лагер звезда

Кристиян Юлзари от русенската Английска езикова гимназия „Гео Милев“ разказва за sCOOL Media за ежегодния лагер „Джугатон“. Той е предназначен за деца с еврейски произход и се проведе от 14 до 26 юли в курорта Пампорово.

 

Ежегодният лагер „Джугатон“, който тази година се проведе от 14 до 26 юли в курорта Пампорово, е предназначен за деца с еврейски произход. В него лагерниците учат и се забавляват едновременно, а хората, грижещи се за тях, са почти на годините на децата и се наричат мадрихи (от иврит обучители). 

 

Максим Делчев е част от екипа на лагера. Той отговаря за това децата да изживеят 2 незабравими седмици от безгрижното си лято. Случаите, в които е бил на лагер, трудно могат да бъдат преброени, но спомените, за които разказва, остават непокътнати.

 

Как би описал лагера на някого, който никога не е участвал в него?

Максим: Може би като магия. Бих му разказал за моя първи лагер. Преди да замина си мислех, че това ще е като зелено училище, че ще е скучно и няма да има какво да правя, но когато пристигнах, видях как на всеки час се случва нещо ново и интересно и може би това ме накара да продължа да идвам всяка година. Първо като лагерник, сега и като програмен директор.

 

Тъй като това е еврейски лагер, би ли ни разказал за активностите, които се случват тук, и спазват ли се някакви еврейски ритуали?

Максим: Има много неща, които се случват по време на лагера. Имаме песни, танци, изкуство, спорт, като повечето програми са обвързани с Израел. Опитваме се да създадем малка общност, в която да спазваме различни еврейски ритуали, като посрещането на Шабат.

 

Шабат е седмият последен ден в еврейската седмицата (събота). На този ден евреите отбелязват седмия ден от сътворението на света, затова не се работи и не се използва никаква техника. Обикновено се пеят празнични песни и се прави богата трапеза.

 

 

 

Освен Шабат, всяка сутрин всички 250 деца се събират на поляната пред хотела за да започнат деня си заедно, след което отиват на закуска. През деня, по време на трите хранения, пеят по две молитвени песни – преди и след хранене, благославящи храната, която имаме на масата, а момчетата носят кипи, символизиращи смирение и уважение към бог.  

За Максим любимият му момент от лагера е пристигането на автобусите, пълни с развълнувани деца. „Моментът, в който автобусът прави последни завои и зазвучава песента на лагера. Тогава се насълзявам и осъзнавам, че за поредна година започва една магия, която е неповторима“, добавя той. 

 

Калоян Антонов е ветеран в лагерния живот и връщайки се назад не би го заменил за нищо на света. За него Джугатон 2019 е 40-ят лагер, на който той присъства. „Това е една среда, която предлага толкова много възможности и интересни преживявания. Някак си обстановката на лагера те учи как да се държиш с хората около себе си. Научава те на толкова много неща: как да се обиждаш по-малко, как да се грижиш за другите около себе си, как да поемаш отговорност и дори как да се забавляваш. Научил съм толкова безценни умения по тези лагери, че не бих ги заменил за нищо“, казва Калоян.

 

Създават ли се вечни приятелства по време на лагер?

Калоян: Определено, да! И тук бих разказал една кратка история. След края на 3-ти клас щях да бъда в ново училище, защото в старото ми имаше много деца, с които не се харесвах. Те ме обиждаха и тормозеха. Точно тогава нашите ме записаха на еврейски лагер. Когато пристигнах се оказах в една стая с едно от същите момчетата, които ме притесняваха в училище. Още на втория ден, се опознахме и станахме много близки приятели, като и до днес се виждаме и си общуваме. Не мисля, че има по-добро място за създаване на вечни приятелства от това по време на лагер.

 

Най-важни на този лагер винаги са били и ще бъдат децата. Моника Томова е една от най-големите участници на Джугатон 2019. Посещаваща лагери от малка, тя също не би ги заменила, за нищо на света. „Ще запомня Джугатон с хората, които са тук, защото общуването за мен винаги е било една от най-важните части на лагера, заради която винаги се връщам. Да съм част от тази общност е изключително важно за мен, защото така научавам много нови неща за произхода ми и за света около мен“, споделя Моника. 

 

Духът на лагера трудно може да бъде обяснен. Той е във всички нас, в приятелите ни и в хората, грижещи се за нас. „За мен този лагер е възможност, възможност за нови запознанства, изживявания и начин за научаване на нови неща за живота“, споделя Моника, чиито пореден лагер е изпълнен с неочаквани срещи и емоции.

 

Кристиян

Кристиян

Казвам се Кристиян Юлзари и съм ученик в Английска езикова гимназия „Гео Милев“ Русе. Пиша материали за sCOOL Media от една година. Още от малък съм много любопитен и любознателен. За мен журналистиката е страст и огромно удоволствие. Това е трибуна, която има силата да променя. Вярвам, че младото поколение можем да променим медийната ситуация в България и да върнем престижа на журналистическата професия.
Кристиян